Зачеване, бременност и раждане с двурога матка

Двурога се нарича матка, която има сърцевидна форма и два рога. Това е най-често срещаната вродена аномалия на матката, която може да окаже влияние върху зачеването. Матката се образува от две малки тръби, които се сливат за да оформят един голям кух орган.

Зачеване и раждане с двурога матка
В ляво е изобразена двурога матка, в дясно – нормална матка.

В някои случаи обаче, по време на вътреутробното развитие, двете тръби не се сливат напълно и се оформя двурога матка. В резултат на това долната част на матката е нормално развита, а горната – раздвоена.

Как се поставя диагнозата

Диагностицирането на маточната аномалия най-често става в репродуктивна възраст, тъй като жената обикновено има затруднения, свързани със забременяването или е преживяла спонтанен аборт. В търсене на причината за тези проблеми, най-често се открива и вродената аномалия.

Причината за дефекта не е известна и обикновено жената не подозира за него докато не започне опити за забременяване.

Откриването на аномалията става чрез ултразвуково изследване и ако е необходимо хистеросалпингография – рентегнов метод за изобразяване на матката.

Какви са симптомите и усложненията на двурогата матка

Въпреки, че най-често двурогата матка не предизвиква никакви оплаквания, в някои случаи жените може да изпитват силни болки и напрежение по време на менструация или да имат твърде обилна такава.

Бременността с двурога матка се счита за рискова. Могат да настъпят различни репродуктивни смущения:

· Повтарящи се спонтанни аборти;

· Преждевременни раждания – около 20% от жените с двурога матка раждат преди датата на термина. Причините за това могат да бъдат скъсената маточна шийка или факта, че плода расте в едно от стесненията на горната част на матката;

· Повишена честота на седалищно предлежание на плода – в около 50% от случаите бебето е разположено седалищно;

· Ниско разположена плацента;

Тежестта на дефекта варира и от нея зависи и нормалното протичане на бременността. Много жени могат да износят бебето в продължение на 9 месеца без да имат никакви проблеми, а в някои случаи лекарят дори може да не види дефекта на ултразвук. При други, двурогата матка може да се открие в ранен етап на бременността при профилактичен преглед с ехограф.

В някои случаи аномалията може да предизвика ранни контракции и зацапване в първите седмици на бременността.

Спонтанните аборти обикновено се случват през първия триместър. Има и повишен риск от аномалии, свързани с плацентата. Може да се наблюдава плацента превия или частично отлепване, което също може да доведе до загуба на бременността.

Как да повишим шансовете за успешна бременност с двурога матка

При често повтарящи се спонтанни аборти или безплодие може да се извърши хирургична интервенция, която да възстанови единната маточна кухина.

Бременността изисква стриктно проследяване, особено през първите 3 месеца. Често се налага прилагането на медикаменти, спиращи маточните контракции и почивка на легло. Избягват се физическите натоварвания.

По преценка на гинеколога може да се постави серклаж. Понякога се налага бременността да се прекъсне по-рано (28-32 г.с.), в такъв случай се оценява състоянието на бебето и се прибягва към най-безопасния метод за родоразрешение.

Раждане с двурога матка

Раждането обикновено е планово цезарово сечение. Това се налага тъй като поради неправилното разположение на плацентата и формата на матката, вагиналното раждане може да бъде твърде усложнено и опасно.

При около 50-60% от бременностите с двурога матка бебето е в седалищна позиция, което допълнително затруднява естественото раждане.

f | Сподели с приятели