Забременяване след аборт – възможности, факти и шансове за бебе

Забременяване след аборт – колко време след спонтанен аборт можете да заченете, дали има някакви усложнения за зачеването след тази фатална случка?

Зачеване след аборт

До колко психиката на жената е засегната и има ли тя значение за самият процес на зачеване отново и страхът от евентуален повторен аборт?

В тази статия ще ви отговорим на максимално повече въпроси относно зачеването след аборт, защото да загубиш бебето си, макар и неродено е едно съкрушително събитие, което трябва да бъде споделяно, за да се преболедува доколкото е възможно.

Прочетете и статията ни за симптомите и лечението на спонтанен аборт, преди да се запознаете с тази, понеже ще ви даде много полезна информация. Според повечето статистики спонтанният аборт е често срещано явление, но въпреки това за него се говори малко.

Да открехнеш вратата към тази тема до голяма степен е болезнено и свързано с много болка и чувство за вина. Въпреки това трябва да бъде направено и ние ще го направим за мамите преживели това съкрушително събитие. Ще им споделим как да заченат успешно отново и да продължат напред.

Причини за аборта, рискове от повторната му поява

Определено един аборт е мъчение не само за тялото, но и за психиката на жената най-вече. Както винаги казваме и много специалисти са го потвърдили – физическата болка отшумява много по-бързо от психическата травма и това да живееш в страх от следващ аборт.

Колкото и коравосърдечно да звучи, един спонтанен аборт не е краят и трябва да се продължи напред. Около 20% от всички бременностти по света завършват със спонтанен аборт и не винаги причината е установена. Факт е, че и много жени не разбират за спонтанните си аборти, просто защото ги възприемат като по-тежък менструален цикъл и не знаят изобщо, че са бременни на ранен етап от бременността. Така погледнато процентът на спонтанни аборти реално може да скочи и на 50% – тоест всяка втора бременна е преживяла поне един спонтанен аборт в живота си.

Защо спонтанният аборт се случва толкова често? Причините за него, чисто физиологически, са много. Множество външни и вътрешни фактори допринасят за самият аборт, но най-вече аномалиите на хромозомно ниво в ембриона са виновни за абортирането му.

Хромозомните аномалии се дължат, както на яйцеклетката на жената, така и на сперматозоидите на мъжа. Тяхната спойка не е достатъчно добра за природата и бъдещият плод няма да оцелее, затова и организмът на жената го изхвърля, ако говорим за аборт на ранен етап от бременността.

Доста по-рядко причините за спонтанен аборт са хронични заболявания на жената, заболявания на матката ѝ, хормонален дисбаланс, генетична обремененост, те най-често са причини за аборт на късен етап от бременността. Ако веднъж сте пометнали, то шансът това да се случи отново е минимален.

В действителност около 90% от жените преживели спонтанен аборт зачеват след него успешно и износват здрави бебета, които се раждат напълно износени. Много ясно повечето жени преживели помятане трябва да разберат, че бариерата за зачеване пред тях и повторно помятане на плода – е именно психологическа. Прекалената тревожност им изиграва лоша шега и те попадат в един омагьосан кръг на вина, страх и болка.

Специалистите препоръчват на жени преживели аборт, когато заченат отново, да се съсредоточат в овладяването на собственото си спокойствие. За това ще допринесат практики, като йогата и медитацията, разходките сред природата и общуването с приятели и роднини.

Колко време след аборт може да се забременее

На въпроса кога можете отново да забременеете след аборт? – отговорът не е универсален. От значение са физически фактори, както и психологични. Ако сте имали извънматочна или моларна (гроздовидна) бременност – нужно е да изчакате малко повече, поради чисто физиологични причини. Като цяло това кога зачеване след аборт ще е възможно – зависи единствено от партньорите и тяхното желание за бебе.

Лекарите определят, че зачеването до шест месеца след помятането е най-добрата времева опция – понеже до голяма степен елиминира възможността от повторно помятане.

Възстановяване на менструацията след аборт, бързо забременяване и факта че сте преживели повече от един спонтанен аборт

Зачеването след преживян аборт зависи и от възстановяването на половата система на жената. Много зависи дали спонтанният ви аборт е предизвикан по медицински причини или той се е случил по естествен път.

Ако сте имали хирургическа намеса и изкуствено е била прекъсната бременността ви – то матката ви представлява една голяма кървяща рана, докато всички кръвоносни съдове по нея не се спазмират. При естествения аборт това се случва в повечето случаи от само себе си.

Като цяло, след като сте преживели аборт, независимо какъв – менструацията ви се появява около месец след него. В случая се брои от датата на спонтанния аборт. Това обаче не означава, че жената не овулира предварително. Напротив, овулация има налице още около 10 дни след аборта. Следователно много е важно да се пазите от забременяване веднага след аборта. Месечният ви цикъл може и да подрани или закъснее, не е задължително да изминат 30 дни – обаче ако до 45 дни нямате цикъл, вероятно абортът е бил доста дълбок и кюртажа е засегнал мускулните слоеве на матката. Затова трябва да се консултирате с лекар.

Важно е да изчакате поне два месеца след аборта, за да правите опити за ново зачеване. Веднага след аборта нивата на хормоните ви за бременност са прекалено високи и това би довело до нов спонтанен аборт. Затова, ако искате една пълноценна бременност и здраво бебе – зачеване след аборт трябва да пробвате между три до шест месеца след помятането. Физическото и психическо здраве на жената са главния фактор, тя да избегне повторен аборт – така че ако не се чувствате физически или психически готова за зачеване отново – изчакайте.

Когато жената има повече от един спонтанен аборт – два или три, тя е в много по-голям риск от помятане. Обикновено масово жените са преживели по един спонтанен аборт и Синдрома на повтарящият се аборт не е налице. Най-предразположени към втори аборт са дамите над 35 години и нагоре. При тях хромозомните нарушения са по-често срещани, както и хормоналните аномалии. Важно е да се доверите на опитен специалист в тази сфера и той да ви назначи адекватно лечение след аборта – само така ще увеличите шанса си за зачеване след аборт и ще износите бебето си докрай.

Дано ви бяхме максимално полезни, а сега прочетете и материала ни за преждевременното пукване на околоплодния мехур.

f | Сподели с приятели