Забременяване след аборт – възможности, факти и шансове за бебе

Забременяване след аборт – колко време след спонтанен аборт можете да заченете, дали има някакви усложнения за зачеването след тази фатална случка?

Зачеване след аборт

До колко психиката на жената е засегната и има ли тя значение за самият процес на зачеване отново и страхът от евентуален повторен аборт?

бельо за бременни
7лв
бельо за бременни
13лв.
бельо за бременни
9лв.
бельо за бременни
8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

В тази статия ще ви отговорим на максимално повече въпроси относно зачеването след аборт, защото да загубиш бебето си, макар и неродено е едно съкрушително събитие, което трябва да бъде споделяно, за да се преболедува доколкото е възможно.

Прочетете и статията ни за симптомите и лечението на спонтанен аборт, преди да се запознаете с тази, понеже ще ви даде много полезна информация. Според повечето статистики спонтанният аборт е често срещано явление, но въпреки това за него се говори малко.

Да открехнеш вратата към тази тема до голяма степен е болезнено и свързано с много болка и чувство за вина. Въпреки това трябва да бъде направено и ние ще го направим за мамите преживели това съкрушително събитие. Ще им споделим как да заченат успешно отново и да продължат напред!

Причини за аборта, рискове от повторната му поява.

Определено един аборт е мъчение не само за тялото, но и за психиката на жената най-вече. Както винаги казваме и много специалисти са го потвърдили – физическата болка отшумява много по-бързо от психическата травма и това да живееш в страх от следващ аборт.

Дамски бикини
6лв.
Дамски бикини
6лв.
Дамски бикини
6лв.
Дамски бикини
5.50лв.
Дамски бикини
4.50лв.
bstyle.bg
Дамски бикини - усети комфорта!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Колкото и коравосърдечно да звучи, един спонтанен аборт не е краят и трябва да се продължи напред. Около 20% от всички бременностти по света завършват със спонтанен аборт и не винаги причината е установена. Факт е, че и много жени не разбират за спонтанните си аборти, просто защото ги възприемат като по-тежък менструален цикъл и не знаят изобщо, че са бременни на ранен етап от бременността. Така погледнато процентът на спонтанни аборти реално може да скочи и на 50% – тоест всяка втора бременна е преживяла поне един спонтанен аборт в живота си.

Защо спонтанният аборт се случва толкова често? Причините за него, чисто физиологически, са много. Множество външни и вътрешни фактори допринасят за самият аборт, но най-вече аномалиите на хромозомно ниво в ембриона са виновни за абортирането му.

Хромозомните аномалии се дължат, както на яйцеклетката на жената, така и на сперматозоидите на мъжа. Тяхната спойка не е достатъчно добра за природата и бъдещият плод няма да оцелее, затова и организмът на жената го изхвърля, ако говорим за аборт на ранен етап от бременността.

Доста по-рядко причините за спонтанен аборт са хронични заболявания на жената, заболявания на матката ѝ, хормонален дисбаланс, генетична обремененост, те най-често са причини за аборт на късен етап от бременността. Ако веднъж сте пометнали, то шансът това да се случи отново е минимален.

В действителност около 90% от жените преживели спонтанен аборт зачеват след него успешно и износват здрави бебета, които се раждат напълно износени. Много ясно повечето жени преживели помятане трябва да разберат, че бариерата за зачеване пред тях и повторно помятане на плода – е именно психологическа. Прекалената тревожност им изиграва лоша шега и те попадат в един омагьосан кръг на вина, страх и болка.

дамско боди
14лв.
дамско боди
8.50лв.
дамско боди
9лв.
дамско боди
7.50лв
дамско боди
14лв
дамско боди
14лв
дамско боди
11лв
bstyle.bg
Дамски бодита - елегантни и практични

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Специалистите препоръчват на жени преживели аборт, когато заченат отново, да се съсредоточат в овладяването на собственото си спокойствие. За това ще допринесат практики, като йогата и медитацията, разходките сред природата и общуването с приятели и роднини.

Колко време след аборт може да се забременее?

На въпроса кога можете отново да забременеете след аборт? – отговорът не е универсален! От значение са физически фактори, както и психологични. Ако сте имали извънматочна или моларна (гроздовидна) бременност – нужно е да изчакате малко повече, поради чисто физиологични причини. Като цяло това кога зачеване след аборт ще е възможно – зависи единствено от партньорите и тяхното желание за бебе.

Лекарите определят, че зачеването до шест месеца след помятането е най-добрата времева опция – понеже до голяма степен елиминира възможността от повторно помятане!

Възстановяване на менструацията след аборт, бързо забременяване и факта че сте преживели повече от един спонтанен аборт

Зачеването след преживян аборт зависи и от възстановяването на половата система на жената. Много зависи дали спонтанният ви аборт е предизвикан по медицински причини или той се е случил по естествен път.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, спорт, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Ако сте имали хирургическа намеса и изкуствено е била прекъсната бременността ви – то матката ви представлява една голяма кървяща рана, докато всички кръвоносни съдове по нея не се спазмират. При естествения аборт това се случва в повечето случаи от само себе си.

Като цяло, след като сте преживели аборт, независимо какъв – менструацията ви се появява около месец след него. В случая се брои от датата на спонтанния аборт. Това обаче не означава, че жената не овулира предварително! Напротив, овулация има налице още около 10 дни след аборта. Следователно много е важно да се пазите от забременяване веднага след аборта! Месечния ви цикъл може и да подрани или закъснее, не е задължително да изминат 30 дни – обаче ако до 45 дни нямате цикъл, вероятно абортът е бил доста дълбок и кюртажа е засегнал мускулните слоеве на матката. Затова трябва да се консултирате с лекар!

Важно е да изчакате поне два месеца след аборта, за да правите опити за ново зачеване! Веднага след аборта нивата на хормоните ви за бременност са прекалено високи и това би довело до нов спонтанен аборт. Затова, ако искате една пълноценна бременност и здраво бебе – зачеване след аборт трябва да пробвате между три до шест месеца след помятането. Физическото и психическо здраве на жената са главния фактор, тя да избегне повторен аборт – така че ако не се чувствате физически или психически готова за зачеване отново – изчакайте!!!

Когато жената има повече от един спонтанен аборт – два или три, тя е в много по-голям риск от помятане. Обикновено масово жените са преживели по един спонтанен аборт и Синдрома на повтарящият се аборт не е налице. Най-предразположени към втори аборт са дамите над 35 години и нагоре. При тях хромозомните нарушения са по-често срещани, както и хормоналните аномалии. Важно е да се доверите на опитен специалист в тази сфера и той да ви назначи адекватно лечение след аборта – само така ще увеличите шанса си за зачеване след аборт и ще износите бебето си докрай!

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Дано ви бяхме максимално полезни, а сега прочетете и материала ни за преждевременното пукване на околоплодния мехур.

| Сподели с приятели