Забременяване и обърната матка – има ли проблем или не

Забременяването и обърнатата матка – за какво става дума? Има ли опасност при самото зачеване, може ли то да стане факт и какво да очаква бъдещата майка? Дали в действителност обърнатата матка е проблем за забременяването и какво всъщност е обърната матка?

Зачеването и обърнатата матка

Като цяло обърнатата матка е чисто физиологичен проблем на половата женска система и е вид аномалия. За съжаление тази аномалия се проявява при доста голям процент от жените по света, но пък се оказва често не е проблем за зачеването, според специалисти в областта.

Точно какво показва това физиологично състояние на половата женска система, какви са симптомите му, какво е добре да знаем за него и защо се появява? – ще си поговорим малко по-обширно с вас днес. Ще ви споделим дали обърнатата матка може да бъде лекувана и как? Как засяга бременността на една жена?

Всичко това в следващите редове на материала ни, а сега може и да прочетете статията ни за зачеването и мъжкото здраве – ще ви предложи интересна гледна точка по въпросите за зачеването и ролята на мъжа в него.

Обърнатата матка – защо се появява физиологичното състояние, какво трябва да знаят жените

Както вече Ви споменахме в началото на материала ни, обърнатата матка е чисто физиологична аномалия на женската полова система. Тя се среща доста често в световен мащаб и над 70% от жените по света страдат от аномалии на матката или маточните тръби.

Чисто медицински, според специалистите по репродуктивно здраве, обърнатата матка не е причина за липсата на зачатие! Състоянието по скоро е причинител на периодични проявяващи се болезнени симптоми у жената и най-често сигнал за заболявания или нередности в женския организъм.

Какво всъщност трябва да е разположението на женската матка и защо

При жените масово матката е наклонена напред, за да може да се разположи точно над пикочния мехур на жената и тялото ѝ да бъде насочено към стената на корема. Това разположение е по-удачното за едно закрепяне, износване и израждане на плода, дадено ни от самата майка природа.

За разлика от нормално разположената матка, обърнатата е насочена с наклон назад. Тоест матката се накланя към правото черво на жената в посока нейният таз. По този начин силно се променя ъгъла, под който си взаимодействат маточната шийка и самото тяло на женската матка.

Какви са симптоматичните признаци на аномалията

При това маточно разположение се появява притискане, дискомфорт, болка през определени интервали от време, но както вече казахме това не вреди на самият процес по зачеване и евентуално износване на бебе.

Казано простичко, женската матка не си е на мястото при състоянието обърната матка – тя е изместена или назад или встрани от нормалното си разположение.

Кога и защо пречи обърнатата матка

Като цяло логично е, когато матката е обърната, да бъдат обърнати в нейната позиция и маточните тръби, както и яйчниците. Тоест имаме обръщане на цялостната женска полова система и това пречи много, когато жената прави секс например.

Защо? При полов контакт, особено ако секса е по-бурен, върха на мъжкия пенис силно притиска, при дълбоко проникване, женските полови органи (яйчници, маточни тръби и други). Това притискане съответно е свързано с разкъсване на обграждащите матката сухожилия и това причинява болка на жената с обърната матка, докато тя има полов контакт.

Усещането е силно неприятно и донякъде нагнетява психически стрес от самият сексуален контакт. В такъв аспект това може да бъде причинител на безплодие, ако жената си постави психическа бариера към самия проблем. Но от физическа гледна точка обърнатата матка с нищо не възпрепятства самото зачатие.

Защо някои жени имат обърната матка

Най-често срещаната причина за тази физиологична аномалия е генетичната обремененост. Тоест основната причина една жена да има обърната матка е това, че тя се появява още с раждането ѝ. В повечето случаи жените не могат да забележат състоянието си, докато то не се установи при рутинен гинекологичен преглед от специалист. Това може да се случи и ако им се наложи да им бъдат направени изследвания за цитонамазка.

Не бързайте да мислите за лечение. Повечето случаи на жени регистрирани с обърната матка в ранна полова възраст, с времето сами се оправят. Говорим за достигане до определена полова зрялост на жената, при която матката ѝ се намества в правилната си позиция от самосебе си. Това става обаче само при случаите на обърната матка, която е аномалия още от раждането.

Жената може да придобие физическата аномалия и по-късно в живота си. Как? Това може да стане, след като е претърпяла хирургични интервенции в половата област (те често са причина за срастване или удебеляване на тъканите в матката). Когато навлиза в периода на менопауза или пък е имала миома на половите органи. При проблеми на репродуктивната система, като тазово възпаление или ендометриоза, също може да се придобие обърната матка в последствие.

Така че накратко обърнатата матка не е проблем за зачеването, но пък е индикатор на други странични проблеми, причиняващи безплодие.

Много често състоянието обърната матка може да се появи в следствие на едно раждане. През времето на бременността матката силно се разтяга и уголемява, за да посрещне нуждите на растящото бебе. Затова и нейните сухожилия силно се охлабват и така след самото раждане – тя остава в погрешна деформирана позиция.

Как можете да разпознаете, че имате проблема обърната матка

Като цяло тази аномалия няма външни прояви и единственият индикатор, които може да ви наведе на мисълта за нея е – болката по време на сексуален контакт и силните болки по време на месечният ви цикъл.

Болката е осезаема и силна понеже обърнатата матка оказва натиск върху сухожилията разположени около опашната кост на жената и натиск върху правото черво. Освен това, когато страдате от обърната матка, много често се проявяват болки ниско в корема или отзад в гърба.

Още чести инфекции на пикочно-половата система и не на последно място проблеми със зачеването. Специалистите споделят мнението, че често диагнозата обърната матка е индикатор за скрит проблем, като ендометриоза или възпален таз, а оттам и проблеми с репродукцията.

Обърнатата матка заедно с индикатори, като нередовна овулация и менструация – е червена лампичка за сериозни репродуктивни проблеми и е задължително да се посети специалист по репродуктивно здраве.

Обърнатата матка – ще имате ли проблеми по време на бременността

В действителност страховете на много жени, че обърнатата им матка ще им попречи да забременеят и износят бебето си, са неоснователни. Напротив, след зачеването с обърната матка и преминаването на първите три месеца от бременността, матката започва да расте, повдига се и така заема своята обичайна позиция до края на бременността.

Трябва да знаете обаче, че след раждането матката може и отново да върне старата си обърната позиция, а може и да запази правилното си позициониране. Най-големият дискомфорт, който може тази аномалия да причини на една бременна е болката по време на 12-та или 14-та гестационна седмица от бременността. Рядко матката застава косо на тазовата кост и така притиска пикочния мехур – затова и при малка нужда жената изпитва болка. Всичко това обаче отминава и не е опасно за бебето и майката. При нужда може да се постави катетър и да се покаже на жената как с упражнения да отделя матката от таза си, за да няма проблеми с изхождането.

Лекува ли се обърнатата матка

Относно лечението на проблема обърната матка – такова няма специално, ако не е установен придружаващ репродуктивен проблем или жената изпитва непоносима болка от аномалията. Ако репродуктивните проблеми не са част от цялата картина, то най-често матката регулира позицията си, благодарение на специални упражнения, които специалист ще ви препоръча. Ако обаче обърнатата матка е свързана с проблеми със зачеването – тогава навярно ще се назначи хормонална терапия от специалист.

Упражненията са временно решение обаче и може да се наложи поставянето на силиконов имплант, чрез който да се оказва натиск върху матката и така тя да регулира позицията си. Това обаче не е добро решение също, понеже има висок риск от инфекции и все пак секса е придружен с болка.

В крайна сметка обърнатата матка може да се намести над пикочния мехур с помощта на лапароскопия, като се скъсят сухожилията – но ако изместването е прекалено фрапиращо, може и да се наложи отстраняването на органа, ако вече жената не е в репродуктивна възраст.

Това беше мили дами, дано бяхме максимално полезни. Прочетете и материала ни за овулацията – ще намерите практични съвети за зачеване в него.

f | Сподели с приятели

Вашите коментари
12.11.2019 Цветелина

От няколко дни имам болки в корема и от минаха болките и започнах да имам газове


12.11.2019 Цветелина

Правим опит от доста време и нестава да за бременеия ходих на доктор и ми казах че нямам проблем и спокойно мога да забременея