Закаляването на бебето – важен етап за последващото му развитие

Закаляването на бебето е важна и обширна тема, за която вече веднъж ви писахме в тази наша статия. Тук ще се фокусираме, обаче върху това не, как точно да залите детето си ефикасно, а колко това е важно и защо за здравето му през целия му предстоящ живот.

Закаляването на бебето

Отново ще преповторим важните фактори на средата за живот и главната роля на водата, слънцето и чистия въздух за закалените деца.

Наред с тези естествени фактори за закаляване на бебчето ви, съществуват и допълнителни фактори на днешната развита цивилизация, като място на живот (град, село, държава), още облекло и наличието на индустрия в района.

Специалистите разделят закаляващите процедури за бебета на общи и специални. Сред общите попадат начина на обличане за бебето, неговото хранене и хигиена, двигателните упражнения. Специалните закаляващи процедури са известни на повечето майчета – те са срещане на бебчо със слънцето, с водата и с въздуха навън. Днес ще ви споделим 4 златни правила за закаляването. Как да развиете апетита на бебето си и как да го обличате? Да започваме…

Закаляването на бебето – златните правила за закаленото дете и факторите на съвременния свят

Като цяло повечето специалисти споделят мнението, че здравето на нашите бебета зависи от няколко неща и те са: начина на живот до голяма степен (60%); наследствените гени (20%); храненето и хранителните продукти (15%) и околната среда в района на живеене (над 20%).

От тази гледна точка, ако тези фактори са зле поставени и дори и най-доброто закаляване няма да свърши работа, за да отгледаме здраво дете – ако го храним с вредна храна, ако живеем в мръсна околна среда, ако начина ни на живот е вреден в семейството и ако ние самите сме болнави по наследство.

И все пак закаляването значително усилва имунитета и издръжливостта на човешкия организъм, които е доказал, че е доста гъвкав в процеса на еволюция. Правилно направеното закаляване има ефект, а не просто самото закаляване.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Как в 4 стъпки да закалите правилно децата си? На първо място, когато започнете закалителни процедури, правете ги целогодишно, а не сезонно. Прекъснете ли закаляването не започвате, от където сте спрели, а от самото начало на процеса, за да има ефект.

Винаги имайте предвид, че закаляващите процедури се правят с различен интензитет, продължителност и се определят според възрастта на вашето бебе или дете. Много е важно закаляването и всичко свързано с него да носи удоволствие на бебето или детето. Например хлапето обича да ходи босо в тревата или да се плицика на жегата – не го спирайте, това също е закаляване.

Когато закалявате бебе или дете винаги спазвайте общите правила – ако не го правите това може да доведе до разстройства на нервната и ендокринна системи и предпоставки за цялостно изтощение на организма. Консултацията с педиатър за закаляването на бебето е задължителна.

Като цяло всеки родител иска да отгледа здраво дете, но малко от нас приемат закаляването, като изключително важна практика за създаването на един здравословен начин на живот на детето. Колкото по-рано започнете със закалителните процедури, толкова по-добре ще усилите имунитета на бебето и детето си. Разбира се не се иска да се стига до екстремни преживявания и риска от фатални заболявания.

Днес много важна част от закаляването са факторите на съвременния свят. За здравото бебе е много важно, къде живее, какво облекло носи, дали района на местоживеене е оживена индустриална зона на замърсяване и прочие. Естествените фактори на закаляването, като слънцето, водата и въздуха спомагат организма на бебето да се адаптира към вторичните съвременни фактори на средата си на живот.

Педиатрите по цял свят са на мнение, че закаляваните от малки деца, са много по-устойчиви на външните дразнители, отколкото тези закалени в по-късна възраст. Въздушните бани, слънчевите такива и водните бани са от голямо значение за закаляването през цялата година, а не само напролет, наесен или лятото. Важно е наред с тези процедури да се съобразяваме, как обличаме бебето и детето си, как го храним и дали то се движи достатъчно. За да направите последователно, правилно и безопасно закаляване за вашето бебе – консултацията с педиатър е задължителна. Той най-добре ще ви каже, кога, какви закалителни процедури можете да правите и колко продължително да ги правите.

Закаляването на бебето – разходките навън, излагането на слънце, къпането и гимнастиката

Закаляването може да започне още от първите дни у дома с бебето. За целта постепенно започвате да правите въздушни бани, като трябва да следите температурата в стаята да не пада под 22 градуса, а за недоносените бебета под 24 градуса. Бебетата имат нужда от кислород поне два пъти повече от възрастните и зимата е нужно да проветрявате бебешката стая и помещенията, където държите бебето поне три пъти на ден за поне 10 минути. Когато температурата в стаята се понижи поне с 3 градуса, значи е добре проветрено. Лятото прозореца е добре да е отворен постоянно, но в големите жени не е препоръчително.

Разходката навън започва, когато бебето е вече на 15 дни поне и сте го извеждали на терасата или сте го държели на отворен прозорец поне 20 минути. Започва се от 5 минути и постепенно се увеличава до 20. Това правило важи за въздушните бани на закрито и на открито. Децата на година е добре вече да стоят навън поне 2 часа сутрин и два часа следобед.

Водните бани не са рутинното къпане на детето, както много родители смятат. Става въпрос за обтриване с вода с влажна кърпа, докато бебето не навърши поне година. За начало мокрите кърпата с вода до 36 градуса, а после постепенно понижавате температурата й до 28 градуса ( с по градус по-ниско на ден.). Обтриват се ръце, крака от долу нагоре за не повече от 2 минути. Поливането с вода след 12-я месец се прави по гърба, гърдите и крайниците. От 35 градуса водата се понижава до 28. Закаляването на слънце е много важно, но и опасно.

До третия месец бебето не бива да се излага на пряка слънчева светлина. После на слънце се излагат само ръцете и краката за не повече от 5 минутки. Използвайте слънчевите лъчи до 11 сутринта и тези след 5 часа следобед. На половин година можете да правите цялостни слънчеви бани на бебето, но за не повече от 5 минути. На година продължителността вече може да е половин час. Винаги слагайте шапка, очила и използвайте защитен крем с висок защитен фактор.

Гимнастиката е важна част от закаляването и се започва още в първия месец от живота на бебето с потупване, поглаждане и почукване. Навърши ли 3 месеца бебето вече може да въведете и гимнастика препоръчана ви от педиатъра. Когато детето е на вече 4, 5 години ежегодните разходки до планината и морето са задължителни. Нека се катери, бяга, скача, плува – така става по-здраво. Планината и морето увеличават апетита на бебетата и децата, понеже те изразходват по-големи количества енергия. Важно е да предлагате повече свежа храна и по-малко полуфабрикати. В жегите наблягайте на водата.

Относно обличането – не бъркайте понятията на мен ми е студено, значи и на детето му е студено или обратното. Децата нямат добре развита регулация на температурата и ако спазвате правилото бебето да е през лятото с една дреха по-малко от вас и с една повече през зимата – няма да допуснете претопляне или изстудяване. Не навличайте децата, изпотяването води до настинка и разболяване, не охлаждането. Купувайте меки, памучни дрехи, свободни по кройка.

Като цяло закаляването е най-добрият лек срещу простудите, външните влияния на околната среда, но не и срещу вирусите и грипа. И все пак, ако добре закаленото бебе или дете се разболее – то много по-леко ще се възстанови от незакаленото. Надяваме се бяхме изчерпателни и полезни по темата закаляването на бебето и добавихме ценна информация, която предния път не сме споделили с вас.

Сега препоръчваме на читателите си статията за грижите относно бебешката кожа – ще ви даде полезна и практична информация.

f | Сподели с приятели