Защо е важно да измерваме температурата си в първите дни след раждането

Да измерваме температурата си в първите дни след раждането – защо да го правят родилките и какво може да им покаже това?

измерване температура след раждането

Като цяло родилния процес е свързан с редица опасности за майката и бебето. Независимо дали раждате по естествен начин или се подлагате на Цезарово сечение – след раждането може да има опасност от инфекции, разкъсвания, задържането на остатъчни течности и все неща опасни за здравето на родилката.

Много родилки съсредоточени в това да отглеждат новороденото не си обръщат внимание. Но, за да е добре отглеждано и здраво бебето – нужно е и родилката да е в добро здравословно състояние. Ако след раждането имате повишена температура, нужно е веднага да се свържете с лекар-специалист, за да се установи причината за нея!

Не винаги покачването на температурата на родилката след раждането е тревожен факт, но най-малкото за успокоение трябва да се консултирате с лекар. Важно е да се направят нужните прегледи и изследвания, ако е нужно и да се постави правилна диагноза – така ще може майката да отглежда пълноценно бебето си. В този материал ще си поговорим за опасностите за мама след раждането, за възможността от инфекции, повишаване на температурата и нужните мерки.

Преди да ви запознаем с тях, обаче погледнете и статията ни за влизането във форма след раждането – ще ви е полезна!

Да измерваме температурата си в първите дни след раждането – защо да го правим, какво сигнализира тя и какви са опасностите в следродилния период за майката?

След процеса на раждане всяка майка е до голяма степен изтощена. Когато се приберете у дома и трябва да поемете грижите по новороденото 24 часа в денонощие – не ви остава време да мислите за собственото си здраве, а трябва! Нужно е, за да може да се грижите за бебето си пълноценно, а не в един момент да се озовете в болницата отново. Измерването на температурата на родилката у дома се прави с диагностични цели. Повечето мами го смятат за излишно губене на време, но повишената им температура, дори и леко, може да е сигнал за различни усложнения след раждането!!!

Повишената температура противно на общоприетото мнение не е болест – тя е сигнал, че в тялото ни се случва нещо нередно, което трябва да бъде лекувано. Защо е толкова важна телесната температура, не само при родилите жени? Много просто регулирането на телесната ни температура е една от най-важните да не кажем най-важната функция на човешкия организъм. Оптималната телесна температура е важна за всички процеси протичащи в човешкия организъм – говорим за храносмилане, за овулация, дишане, за обмяна на веществата, предаване на нервни импулси и още много други.

От телесната температура зависи скоростта и оптималното действие на всички човешки жизнени функции. От всичко казано дотук, именно от нивата на телесна температура след раждането зависи колко бързо се възстановява родилката и дали има някакъв проблем възникнал в организма ѝ? Какви са опасностите, с които може да се сблъска една родила наскоро жена в следродилния си период? Един много хубав въпрос, чиито отговор повечето мами не знаят. Затова и ще го споделим с вас.

Следродилните усложнения могат да се появят дори след напълно минало нормално раждане, но най-често те се срещат при родилки с родови травми от раждането, с усложнения по време на самото раждане, такива с възпалени плаценти докато са били бременни поради инфекции в организма, родилки с възпаления в областта на матката, на влагалището или шийката на матката.

Като цяло едно добре завършило раждане няма гаранция за липсата на усложнения на по-късен етап за майката. Самият родилен процес е адски изтощителен и жената остава почти без сили. Именно поради риска от усложнения и заради възможността от лекарски грижи и наблюдение – родилките остават поне няколко дни в следродилно отделение на болницата.

По време на естествено раждане, родилката губи средно по 8 литра течности от организма си. Този голям дисбаланс е вреден за функционирането на сърдечно-съдовата ѝ система най-вече и на отделителната. Раждането е голям стрес и за функциите на нервната система на родилката. Оттук произтича и рискът за заболявания на стресова основа, за инфекции и прочие. Хормоналната промяна в майчиното тяло също е грандиозна. Така, че фактически рискове дебнат отвсякъде и много внимателно трябва да се следи състоянието на родилата в следващите седмици, дори месеци.

Защо всяка сутрин в родилния дом мерят температурата на родилките и защо трябва да продължите да го правите и вие у дом а си? Именно телесната температура на родилата жена показва общото ѝ здравословно състояние. Тя показва колко бързо се възстановява тя, дали родилния процес започва да бъде преодоляван от организма ѝ. При индикация за повишена телесна температура лекарите винаги се съмняват за усложнение от раждането, което предстои да се развие или вече е в ход.

Най-често повишената температура след раждане е причинена от сепсиси. По време на родилния процес в организма проникват микроби най-вече в областта на открити рани и разкъсвания. Процеси за възпаление на половата система в застой, биват остро активирани след едно раждане! Говорим най-общо за мастити, за язви след раждането, за тромбофлебити, параметрити и други състояния. Всички изброени следродилни състояние са свързани с възпалението на определен орган и следователно повишена телесна температура. Затова и измерването ѝ е много важно!

Винаги ли повишената температура след раждането е сигнал за тревога?

Тук отговорът е НЕ! Понякога температурата на родилата жена може да се покачи поради силен стрес, прегряване в топлото време, хормонални промени, изявена алергична реакция и други. До 3-4 дни след раждането е нормално телесната температура на родилката да е леко завишена, но не и след това.

След това вече говорим за патологичен процес. Непосредствено след самото раждане – близо няколко часа след него, родилката може да има ниска телесна температура или леко завишена. Това се появява поради бурните хормонални промени в тялото след раждането и по самото му време. Освен това възможно е да се появи треперене на мускулни групи освобождаващи енергия след раждането и затова температурата да е леко завишена.

Алергичните реакции след раждането са често срещано явление и те също са виновник за повишаване на телесната температура в граници до 37,5-38 градуса. Някои родилки изпадат в следродилна депресия, която също може да повиши телесната им температура и не става дума за възпаление или инфекция в случая. Кърменето и процеса на лактация на млякото в началото след раждането е много активен. Затова и може да повиши температурата на тялото на родилката до 38 градуса, понеже хормоните са нестабилни.

Като цяло след раждането е добре поне седмица и повече да измервате температурата си у дома и ако забележите тревожно покачване, което не може да се овладее – потърсете веднага лекарски съвет и консултация!

Сега препоръчваме ви да се запознаете и с материала ни за времето на първият цикъл след раждането – една много сериозна тема вълнуваща всяка една родила наскоро жена.

f | Сподели с приятели