Главоболие след спинална упойка

Спиналната анестезия е вид регионална упойка, която се поставя в гръбначния стълб и се използва за обезболяване при извършване на Цезарово сечение или други гинекологични операции, както и интервенции на долните крайници.

Главоболие след спинална упойка

Много рядко спиналната упойка може да се използва за обезболяване на вагинално раждане, тъй като в този случай се предпочита епидуралната анестезия.

Въпреки, че и двете упойки се поставят в гръбначния стълб, разлика между тях има. При спиналната упойка медикаментът се влива еднократно и преминава през обвивката на гръбначния мозък. Действието ѝ е бързо и продължава няколко часа. Чувствителността е напълно блокирана и не се усещат контракциите и напъните, което я прави не толкова добър избор за нормално раждане.

При епидуралната упойка се извършва убождане в междупрешленното пространство без да се преминава обвивката на гръбначния мозък. Поставя се катетър, през който се влива необходимата доза анестетик. Облекчението на болката настъпва след няколко минути и може да продължи колкото е необходимо тъй като благодарение на катетъра на определен интервал се подава нова доза медикамент. При този вид анестезия контракциите и напъните се усещат, макар и по-леко.

Прочетете още за видовете упойки при раждането – ще ви бъде полезно.

дамска пижама за кърмене
bstyle.bg - дамска пижама за кърмене
Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Какво е усещането след поставяне на спинална анестезия?

Със спинална анестезия родилката е будна през цялото време и става свидетел на раждането на детето си. Избягват се рисковете и недостатъците на общата упойка.

Няколко минути след вливане на анестетика краката започват да изтръпват, появява се чувство на затопляне и леко усещане за тежест в тях. Жената спира да усеща контракциите. Чувството за допир и натиск остават, но болката изчезва.

Често срещан страничен ефект след спиналната анестезия обаче е главоболието.

бельо за бременни
7лв
бельо за бременни
13лв.
бельо за бременни
9лв.
бельо за бременни
8.50лв
bstyle.bg - по-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки
Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

На какво се дължи главоболието след спинална анестезия?

В 5 до 15 % от случаите главоболието може да се дължи на мигрена, хипертония, прееклампсия, анемия. В останалите случаи, обаче, болката в главата е резултат от умерена загуба на гръбначномозъчна течност, получила се по време на лумбалната пункция.

При нормални условия гръбначномозъчната течност поддържа постоянно налягане в черепната кухина. Пониженото налягане може да доведе до главоболие.

Според проучвания, главоболието се проявява като страничен ефект при около 5 % от ражданията, извършени със спинална анестезия.

Може ли да се намали риска от подобно усложнение?

Добрата хидратация по време и след операцията се смята за важен фактор, предотвратяващ главоболието. Почивката на легло в продължение на поне 8 часа след поставяне на упойката също е от значение.

Какви са оплакванията при спиналното главоболие?

Най-често симптомите се появяват 24-48 часа след анестезията и продължават от 3 до 5 дни. В много редки случаи може да траят повече от седмица. Болката обикновено е пулсираща и тъпа и може да се усеща в слепоочието и тила. Усилва се при движение на главата, кашляне, кихане. Наблюдават се гадене, повръщане, фотофобия, световъртеж, двойно виждане, шум в ушите. Главоболието често се придружава от схващане на мускулите на врата и гърба. Характерно за болката е, че се засилва при изправено положение и намалява при легнало.

Как се лекува спиналното главоболие?

Уведомете лекаря веднага щом се появят симптомите. Пийте повече течности и избягвайте да ставате от леглото поне няколко часа. Щом гръбначномозъчната течност се възстанови, главоболието ще отмине.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg - сатенена нежност
Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Лекарят може да ви предпише обезболяващи медикаменти и венозно вливане на течности.

При много силно главоболие, не повлияващо се от консервативно лечение може да се извърши метод, наречен „кръвна пломба“. Това е процедура, при която се взима кръв от вената на родилката и се вкарва епидурално чрез повторна лумбална пункция. По този начин се спира изтичането на ликвор през първоначално убоденото място. След процедурата е нужен пълен покой на легло в продължение на 2 часа.

| Сподели с приятели