Главоболие след спинална упойка

Спиналната анестезия е вид регионална упойка, която се поставя в гръбначния стълб и се използва за обезболяване при извършване на Цезарово сечение или други гинекологични операции, както и интервенции на долните крайници.

Главоболие след спинална упойка

Много рядко спиналната упойка може да се използва за обезболяване на вагинално раждане, тъй като в този случай се предпочита епидуралната анестезия.

Въпреки че и двете упойки се поставят в гръбначния стълб, разлика между тях има. При спиналната упойка медикаментът се влива еднократно и преминава през обвивката на гръбначния мозък. Действието ѝ е бързо и продължава няколко часа. Чувствителността е напълно блокирана и не се усещат контракциите и напъните, което я прави не толкова добър избор за нормално раждане.

При епидуралната упойка се извършва убождане в междупрешленното пространство без да се преминава обвивката на гръбначния мозък. Поставя се катетър, през който се влива необходимата доза анестетик. Облекчението на болката настъпва след няколко минути и може да продължи колкото е необходимо тъй като благодарение на катетъра на определен интервал се подава нова доза медикамент. При този вид анестезия контракциите и напъните се усещат, макар и по-леко.

Прочетете още за видовете упойки при раждането – ще ви бъде полезно.

Какво е усещането след поставяне на спинална анестезия

Със спинална анестезия родилката е будна през цялото време и става свидетел на раждането на детето си. Избягват се рисковете и недостатъците на общата упойка.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Няколко минути след вливане на анестетика краката започват да изтръпват, появява се чувство на затопляне и леко усещане за тежест в тях. Жената спира да усеща контракциите. Чувството за допир и натиск остават, но болката изчезва.

Често срещан страничен ефект след спиналната анестезия обаче е главоболието.

На какво се дължи главоболието след спинална анестезия

В 5 до 15 % от случаите главоболието може да се дължи на мигрена, хипертония, прееклампсия, анемия. В останалите случаи болката в главата е резултат от умерена загуба на гръбначномозъчна течност, получила се по време на лумбалната пункция.

При нормални условия гръбначномозъчната течност поддържа постоянно налягане в черепната кухина. Пониженото налягане може да доведе до главоболие.

Според проучвания, главоболието се проявява като страничен ефект при около 5% от ражданията, извършени със спинална анестезия.

Може ли да се намали риска от подобно усложнение

Добрата хидратация по време и след операцията се смята за важен фактор, предотвратяващ главоболието. Почивката на легло в продължение на поне 8 часа след поставяне на упойката също е от значение.

Какви са оплакванията при спиналното главоболие

Най-често симптомите се появяват 24-48 часа след анестезията и продължават от 3 до 5 дни. В много редки случаи може да траят повече от седмица. Болката обикновено е пулсираща и тъпа и може да се усеща в слепоочието и тила. Усилва се при движение на главата, кашляне, кихане. Наблюдават се гадене, повръщане, фотофобия, световъртеж, двойно виждане, шум в ушите. Главоболието често се придружава от схващане на мускулите на врата и гърба. Характерно за болката е, че се засилва при изправено положение и намалява при легнало.

Как се лекува спиналното главоболие

Уведомете лекаря веднага щом се появят симптомите. Пийте повече течности и избягвайте да ставате от леглото поне няколко часа. Щом гръбначномозъчната течност се възстанови, главоболието ще отмине.

Лекарят може да ви предпише обезболяващи медикаменти и венозно вливане на течности.

При много силно главоболие, не повлияващо се от консервативно лечение може да се извърши метод, наречен „кръвна пломба“. Това е процедура, при която се взима кръв от вената на родилката и се вкарва епидурално чрез повторна лумбална пункция. По този начин се спира изтичането на ликвор през първоначално убоденото място. След процедурата е нужен пълен покой на легло в продължение на 2 часа.

f | Сподели с приятели