Странични ефекти и рискове на Цезаровото сечение – 10 неща които не знаете

Рискове на Цезаровото сечение – замисляли ли сте се за тях?

Странични ефекти и рискове на Цезаровото сечение

Преди броени дни отново у нас, отново в родилно отделение – едно младо семейство загуби първородното си дете. По-голяма трагедия от това няма, но все пак кои е виновен?

Защо тоновете на бебето не са проследени и дали този път ще има обвинени лекари по случая? Все пак това не е първата родилка загубила бебето си в това родилно отделение. А отговори навярно отново няма и да получим.

Бременността и раждането не бива да са нещо, което трябва да ни притеснява и да се тревожим за живота на бебето си и нашия. И все пак фатални грешки стават. Тези фатални грешки стават и по време на едно Секцио понякога, затова към него не бива да се прибягва с лека ръка.

По темата сме ви предлагали един материал за плюсовете и минусите на естественото раждане спрямо Цезаровото сечение – добре е да си го припомните. Днес, обаче ще се съсредоточим върху рисковете предимно на тази интервенция и върху страничните ефекти от направата и, за майката и бебето. Да започваме понеже не са малко…

Странични ефекти и рискове на Цезаровото сечение – 10 неща които не знаете

Ако сте от родилките, които обмислят да родят чрез Секцио без за това да има основателна медицинска причина – на първо място е добре да знаете, че това си е доста сложна медицинска операция.

Доказано е, че интервенцията крие много по-голям риск от смърт на родилката, отколкото едно нормално вагинално раждане. Усложненията при жената за бъдещите и бременности също не са минимални. Секцио е интервенция, която засяга до голяма степен и способността на бебето да диша веднага след самото му изваждане от утробата.

Ако все пак по медицински причини ви е препоръчано от лекари да родите чрез Цезарово сечение, уверете се че тези причини са напълно основателни – операцията е рискована. Определено състояния, като диабет при родилката, проблеми с плацентата или пък неправилно предлежание на бебето крият много големи рискове за вагиналното раждане. Но все пак фактите сочат, че над 32% от ражданията в Америка са именно Секцио и тенденцията да се увеличава този процент всяка година се запазва. В България статистика няма, но можем да ви уверим, че нещата са подобни.

Докато през 2005 година в Щатите всяко четвърто бебе е било израждано Секцио, за 2015-та данните са скочили до всяко трето бебе да бъде израждано по този начин. Много жени избират интервенцията пред вагиналното раждане от страх от болката, от погрешно разбиране, че тя е по-сигурна.

За да се оценят рисковете на тази процедура е необходимо да не се подценяват последствията от нея за майката и бебето, както и последващият период на възстановяване.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

1. Цезаровото сечение е сложна операция

Въпреки че много жени смятат операцията за съвсем елементарна и я поставят като вид алтернатива на традиционното вагинално раждане – тя съвсем не е. Интервенцията е мащабна коремна хирургия и затова при нея се поставя задължително локална или пълна упойка на родилката.

Разреза на корема се прави хоризонтално и е дълъг от 10 до 20 сантиметра, като се прави под нивото на линията на бикините. Първите 12 часа след самата интервенция родилката има поставен катетър, за да може да се изхожда по малка нужда. Разреза от Секциото е защитен с превръзка за поне 24 часа, понякога и повече.

2. Смъртността при родилките може да бъде до 5 пъти по-голяма при Цезарово сечение

Докато Обединените нации, като организация работят да намалят смъртността при родилките в световен мащаб, скорошно изследване на списание Таймс разкри, че шокиращо данните за смъртност на родилки в САЩ се покачват. За 2000-та година на сто хиляди живи раждания са се падали по 18.8 смътни случая. През 2014-та тази цифра се е покачила на 23.8 смъртни случая на сто хиляди живи раждания.

В Америка има цялостен ръст в извършването на Секцио интервенции, единствено от класацията се дели щата Калифорния до момента. Именно Обединените нации отбелязват факта, че смъртността за родилките и бебетата е до 5 пъти по-висока при Секцио интервенция, отколкото при вагиналното раждане. Този факт до голяма степен се дължи на усложнения, като сепсис и кръвоизливи в следствие на процедурата.

3. Цезаровото сечение увеличава риска от усложнения по време на бъдещи бременности

Ако родилката е имала предишно Цезарово сечение, това може значително да увеличи риска от определени усложнения за бъдещи бременности. Те могат да включват руптура на матката, плацента превия, при която плацентата на бременната припокрива шийката на матката и плацента акрета или захващане на плацентата по абнормален начин.

4. Времето за възстановяване след Цезарово сечение е много по-дълго

Секциото означава по-дълъг престой на майката и бебето ѝ в болницата. Като след всяка операция, родилката ще трябва да даде време на тялото си да се излекува и да се възстанови, преди да се върне към рутинното си ежедневие и по-енергичните движения.

Освен това трябва да внимавате с раната си от операцията и да се грижите за нея. Задължително се следи за обилно кървене след интервенцията, притискане или натиск в областта на раната и инфекции – като нежелани реакции след самата операция.

Задължително около 4 дни след Секцио родилката остава в болницата, за да се следи състоянието ѝ и да се реагира светкавично, при появили се усложнения. На родилките преминали през Цезарово сечение обикновено се дават слаби болкоуспокояващи, които да им помогната да превъзмогнат болката от операцията.

5. Когато сами избираме Цезарово сечение не е нужно да вземем разрешението на лекарите

Американската организация на акушер-гинеколозите споделя факта, че един лекар не може да откаже на една родилка да извърши Цезарово сечение по нейно желание, дори и да смята процедурата за много по-рискована за бебето и майката от едно нормално раждане.

Въпреки това лекарите са задължени да информират напълно коректно родилката за самата интервенция и рисковете от нея в последствие. Много е важно всяка родилка да сподели защо именно избира Секцио пред вагинално раждане и какви са нейните притеснения относно него – за да може лекарят да помогне в направата на избора за вид раждане.

6. Родилките бременни с близнаци или тризнаци е много по-вероятно да бъдат подложени на Секцио интервенция

Накратко износването на близнаци или тризнаци до края на бременността се случва рядко. Затова често те се израждат посредством Секцио, понеже не са способни да се справят с предизвикателствата на вагиналното раждане! Често близнаците или тризнаците са подложени на определен стрес от самото раждане и трябва бързо да бъдат извадени на бял свят.

В Англия например почти всички тризнаци и половината от близнаците родени там, са изродени посредством Цезарово сечение.

7. Секциото е по-сигурният избор за някои родилки

Понякога независимо от последствията е по-сигурно за бебето и майка му то да се роди чрез Секцио интервенция. Така например най-добрият избор е Секцио, ако родилката износва прекалено голямо бебе и раждането му вагинално ще има големи усложнения за нея.

Още ако бебето е застанало в позиция с крачетата напред вагиналното раждане ще е много опасно. При съмнения за дистрес на бебето и нарушения в тоновете му също е нужно спешно Секцио. Ако родилката има проблеми с плацентата или бебето е с увита около него пъпна връв нормалното раждане е твърде рисковано.

Високо кръвно налягане, диабет, ХИВ вирус също са заболявания предразполагащи родилката за Секцио. При недостатъчно разкритие на матката и многоплодни бременности също не се препоръчва естествено раждане.

8. Предишно Цезарово сечение не означава, че следващото раждане не може да бъде вагинално

Ако предишните причини за Секцио интервенцията на родилката не са били медицински и тя не страда от хронични заболявания, следващото и раждане е напълно възможно да протече вагинално! Тази възможност зависи най-вече от това колко предишни Секцио процедури е имала родилката, нейното здравословно състояние и вида на срязването при предишна операция най-вече.

9. Израждането посредством Секцио може да бъде рисково за първите глътки въздух на бебето

Много е вероятно да се появят проблеми с дишането на бебето, когато то се изражда чрез Цезарово сечение. Защо? Защото бебето се вади от утробата много по-бързо, отколкото когато то преминава през тесния родов канал! Поради тази причина на всички Секцио интервенции присъстват педиатри и други специалисти, които да помогната на бебето да диша и за други появили се проблеми за него от израждането по този начин.

10. Бебетата родени посредством Цезарово сечение може да са по-поспаливи заради упойката

Поради възможността и задължителността Секцио интервенцията да се прави под пълна или локална упойка, бебетата родени по този начин са малко по-поспаливи и вяли от родените по естествен път. Упойката преминава от кръвта на родилката в тази на бебето и затова то е по-заспало в началото. Този ефект може да трае от 6 до 12 часа, но ако кърмите бебето колкото се може по-скоро след раждането, това малко ще го ободри.

Е това бяха основните странични ефекти и рискове на Цезаровото сечение мили мами. Дано ви бяхме максимално полезни, а сега е време да се потопите и в материала ни относно това, как протича едно нормално раждане в родилното – добре е да знаете тази информация, затова четете.

f | Сподели с приятели