Цезарово сечение VS. естествено раждане

Все повече жени през последните години приемат, че начинът, по който ще родят е въпрос на свободен избор. Или казано по-иначе – те смятат, че е важно сами да вземат решението дали да родят по естествен път или чрез секцио.

Цезарово сечение

Като изключим предпочитанията обаче, лекарите препоръчват до цезарово сечение да се прибягва в крайни случаи, когато има риск за бременната или детето по време на естественото раждане.

При какви случаи се препоръчва секцио

Една от причините, поради които задължително се прибягва до цезарово сечение е когато размера на главата на бебето е по-голям от размера на таза на майката. Тогава е невъзможно преминаването през родовия канал.

Други по-често срещани причини са:

  • Когато бебето не е заело подходящата позиция, а е с главата нагоре
  • Ако майката страда от очни заболявания, като късогледство или далекогледство
  • Ако майката износва повече от две бебетата
  • Ако плацентата препречва пътя на бебето, тъй като се намира на шийката на матката
  • Ако е имало скорошно оперативно раждане
  • Сърдечно-съдовите заболявания и диабета понякога също изискват секцио

Разбира се, този списък не е пълен. Има много други причини, които могат да накарат лекарите да прибегнат до секцио. Някои от тях се установяват едва след като започне естественото раждане. Ако тогава настъпят усложнения, като липса на разкритие, слаби контракции или заплетена около врата на бебето пъпна връв, се прибягва до цезарово сечение.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Когато при родилката няма по-големи усложнения, нито проблеми, свързани с нейни заболявания, лекарите препоръчват тя да ражда по естествен начин. Защото, макар и да изглежда по-безопасно за жената и за плода, секциото има и своите недостатъци.

По-долу сме се спрели на положителните и отрицателните страни на двата типа раждане.

Секцио

Предимства:

Едно от предимствата, поради което някои бременни предпочитат секциото, е по-слабата болка по време на раждане в сравнение с тази от естественото раждане. Друга причина е продължителността – при секциото операцията трае между 30 и 90 минути, докато естественото раждане може да продължи с часове. Не е без значение и фактът, че чрез цезарово сечение плодът може да се предпази от допълнително инфектиране през родовия канал.

Недостатъци:

Раждането със секцио има своите отрицателни страни и може да бъде рисковано. Всяка жена, която мисли, че това е по-добрият начин, трябва да бъде наясно с това. Тъй като цезаровото сечение все пак е операция, тя води и до по-голяма кръвозагуба в сравнение от естественото раждане. И като операция, има вероятност коремния разрез да се инфектира. Освен това при него има риск от възпаление на коремната кухина, пикочните пътища или матката.

Секциото може да бъде причина за появата на хематом в коремната кухина, а в следствие на това да последва евентуално повторно отваряне. Цезаровото сечение налага плодът да се извади преди термина. Това би могло да бъде опасно, тъй като е възможно да бъде изваден твърде рано, а това би изисквало отглеждането за известно време в кувиоз.

Възстановителният период след операцията е доста по-дълъг в сравнение с този след естествено раждане. Много често се получават сраствания, които трябва да се оправят при следващо секцио, те и други усложнения, могат да бъдат причина следващото раждане да е отново оперативно. След този тип раждане е възможно кърмата да слезе по-бавно и това да възпрепятства един добър, успешен старт на кърменето.

Естествено раждане

Предимства:

Както вече казахме, някои бременни се насочват към секциото, заради по-слабата болка, която изпитват. Като изключим това обаче, възстановяването след естествено раждане е много по-кратко, кръвозагубата е по-малка, а бебето по-лесно се приспособява към новата среда на живот.

Недостатъци:

Възможно е по време на естествено раждане да се наложат различни манипулации за да се извади успешно плода. Такава манипулация е разреза на кожата и подкожието за да се разшири отвора на родовия канал – епизиотомия. Понякога е възможно да се достигне до инструментална намеса, за да се извади плода, ако напъните не са ефективни. Възможно е да се получат разкъсвания на родовия канал, които трябва да бъдат зашити след това. Раната на влагалището крие риск от инфекция, което може да доведе до повторно зашиване. По време на самото раждане е възможно, ако има някакви непредвидени усложнения, да се направи цезарово сечение. След раждане ще има болка от външните и вътрешните шевове.

Както сами може да се уверите – и двете имат своите плюсове и минуси. Но секциото не е нормалният начин, по който жената ражда. То се препоръчва тогава, когато условията не предоставят възможност за естествено раждане. Затова, ако няма реална заплаха за бебето, доверете се на природата. Няма нищо по-естествено от това.

f | Сподели с приятели