Видове раждане, предимства и недостатъци

Раждането основно може да бъде сведено до три основни вида – раждане по естествен път, раждане във вода, което напоследък много жени предпочитат и раждане чрез Цезарово сечение – което си е вид операция, но се налага понякога в зависимост от рисковете!

Видове раждане

Навярно хиляди пъти сте чували информация за трите вида раждания или пък поне за едно от тях. Но нашият стремеж в тази статия е да ви запознаем с ползите, опасностите и предимствата на всяко едно раждане.

Имате избор основно между три вида раждане. Дали това ще бъде по естествен път, дали чрез Секцио или ще изберете раждане във вода – е въпрос на ваша лична нагласа и най-вече здравословното състояние на вас и вашето бебе!

Ще започнем с раждането по нормален път, тоест вагинално

Нормалното раждане може да се осъществи, ако нямате големи здравословни проблеми, бебето ви се е развивало добре 9 месеца и рискове евентуално няма да има за вас и него.

Главните предимства на раждането по естествен път са предимно по-малко медицински инвазивни интервенции. Шанса да ви направят епизиотомия е много по-малък. Бебето не е подложено на стрес и за него няма вредни странични ефекти. В доста по-малък процент естествени раждания се налага прилагането на форцепс или пък на вакуум. Родилката съзнателно участва в самото раждане и секрецията на хормони не е прекъсната. При това днес и таткото може да стане свидетел на чудото – раждане по естествен път!

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Недостатъците на раждането по естествен път са болката от честите и силни контракции, но пък ще ги преживеете. При този вид раждане, няма как да предвидите колко дълго ще продължи! Понякога родилките могат да кървят обилно след самото раждане и да имат разкъсвания в областите на вагината и ануса.

За в бъдеще можете да страдате и от пролапс на матката. При всичко това, естественото раждане си е най-добрият родилен процес – създаден по нуждите на майка и бебе от природата!

Модерното раждане във вода

При все, че раждането във вода не е толкова популярно у нас, то е много предпочитано на Запад. Предимствата му са, че болките от силните контракции са доста по-малки. Именно поради тази причина над 30% от майките раждащи във вода нямат нужда да приемат обезболяващи, за разлика от естественото раждане.

Повечето жени раждали по този метод са много по-спокойни, уверени и нивата на стрес са малки. Във водата тялото е по-добре позиционирано, таза по-лесно се отваря и разширява, бебето се ражда по-леко. Доказано е, че в топла вода родилката произвежда повече ендорфин (хормон на спокойствието) и тъканите на перинеума са по-отпуснати (няма разкъсвания).

Сред рисковете на това раждане са появата на водна емболия, ако в тялото на майката попадне вода! Риска от обилно кръвотечение е голям и разкъсването може да е доста голямо, защото не усещате болката във водата. За бебето е опасно да попадне вода в родовия канал, понеже може да се оплете пъпната връв или то да погълне вода и да се задуши! Рисковете изброени дотук са твърде минимални, но съществуват.

Цезаровото сечение – операция, която понякога се налага, за да родите

Като цяло лекарите препоръчват този вид инвазивна интервенция – единствено когато има наложителна нужда от нея. Тя може да се наложи, ако имате усложнения при нормално раждане. Ако сте имали проблемна и тежка бременност. Ако бебето има усложнения или се е оплело в пъпната връв.

Сред предимствата на Секциото, няма как да не изтъкнем липсата на болки от контракциите и напъните. Ако изберете този вид раждане ще знаете точно, кога ще се роди бебето и можете да го планирате. Нямате разтягане или пролапс (пропадане) на матката и влагалището, както и обилно вагинално кървене. Жените с тесен таз или слабо дъно на таза раждат много по-лесно и безболезнено.

Сред недостатъците на този вид раждане са силно инвазивния му характер. То е по скоро коремна операция, която крие своите големи рискове. Можете да имате прекалено голяма загуба на кръв, заради операцията. Можете да имате последващи инфекции.

Болките след самото раждане са много по-силни и продължителни (по-дълъг възстановителен период). Съществува опасност от разкъсване на матката или сраствания, както и увреждане на червата.

Е, надяваме се бяхме ви максимално полезни. Прочетете и статията ни за секциото срещу раждането по естествен път!

f | Сподели с приятели