Раждане с ДУЛА – какво е това и с какво ни помага

Раждане с ДУЛА – чували ли сте за него и знаете ли какво представлява?

Раждане с ДУЛА какво е това и с какво ни помага

За да си разясним раждането с ДУЛА, първо трябва да знаем, какво е Дула? В много страни по света, а и вече у нас тази жена – Дулата е безценен помощник на една бременна и по време на бременността и при самото раждане.

Определението за Дула звучи така – жена, която е обучена да подкрепя бременната непосредствено преди раждането, по време на самото раждане и след него!

Ако си мислите, че това явление е ново, много грешите. Всъщност думата ДУЛА има дълбоки корени в Древността и идва от гръцкия език. Тя означава – „служеща жена“. Още в Древна Гърция, а и други цивилизации, жените са помагали на бременните. Така, че това е нещо добре позабравено старо, което днес се възражда. Едно време раждане с ДУЛА е било например в България, раждане с „баба акушерка“. Но нека ви разкажем малко повече за Дулата в днешно време…

Раждане с ДУЛА – какво е Дулата днес

Самото раждане, бременността и всичко свързано с това да дадеш нов живот – е строго индивидуално, интимно, семейно и преди всичко ЖЕНСКО. Ако искате прочетете повече по въпроса за това, как да се подготвите за раждането. Сега по въпроса за Дулата. Тя е жена, която подкрепя бременната и физически с познанията си, и психически с моралната си подкрепа. Освен, че познава добре родилката, Дулата има перфектни познания в механизмите на раждането. Всеки жест, състояние на страх или болка от страна на родилката са забелязани от нейната „пазителка“, която се стреми да я предразположи да се чувства максимално комфортно.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Важно е да знаете, че Дулата не е акушерка или гинеколог. Тя не ръководи раждането и не асистира на израждащият екип. Тя максимално се фокусира в подкрепа на родилката, като и предлага техники и методи за облекчаване на болките от контракциите по естествен път, с масажи движение или натиск. Така медикаментите за обезболяване могат да бъдат отстранени, при раждане.

Раждане с ДУЛА цели едно – удовлетворяващо и позитивно раждане за майката. Нито важните решения за самото раждане, нито медицинските практики се поемат от Дулата – тя просто е ваша спътница в процеса на раждане, преди и след него. Общоприетото определение за ДУЛА днес е още – всеотдайност и майчина грижа за „майката“.

Раждане с ДУЛА – с какво ви е полезна тя, статистика в модерните страни и избор на Дула

Дори и да не ви се вярва, практически е доказано, че емоционалната и физическа подкрепа за една родилка е най-важния фактор за гладко протичащо раждане. Когато бременната е добре информирана, добре е запозната с физиологичния процес на самото раждане, успокоявана е, окуражава се да бъде спокойна и е създаден максимален комфорт около нея, при самото раждане – по-вероятно е да роди леко и безпроблемно.

Много проучвания са посветени на връзката – раждане – подкрепа- Дула. Те са показали, че честотата на усложненията и допълнителните интервенции по време на раждане, рязко спадат, когато бременната има подкрепата на Дулата. Говорейки в проценти, до 50% от раждане с ДУЛА, намалява риска от спешно Цезарово сечение или друга инвазивна намеса в процеса по раждане.

Освен това, много малко майки родили с асистенцията на Дула, да не кажем нито една, не описва раждането си в негативни краски. Напротив описва преживяването, като най-хубавото нещо в живота си. Фактически преди самото раждане по време на бременността, Дулата е пътеводител на бременната. Тя и помага да се запознае с важни техники по дишане, успокояване, методи и позиции за раждане, възможни сценарии в родилното и прочие. Асистентка, като Дулата никога не налага мнението си и не взима решения наместо родилката и партньорите въобще. Тя само дава информация, която на практика е безценна. Психически методите и съветите на Дулата, помагат на родилката да се справи с бушуващите в нея усещания.

Малко статистика

Раждане с ДУЛА намалява до 50% риска от Цезарово сечение. С до 60% родилките с Дули отказват опасната епидурална упойка. При подкрепа от такъв характер, с до 30% намаляват и рисковете, при раждане от употреба на окситоцин (тоест предизвикване на раждане) и форцепс срязвания. След самото раждане, много по-малко са жените раждали с Дула и получили след родилна депресия, в сравнение с тези раждали без нейната ценна подкрепа. Много важна е и работата на Дулата по отношение на кърменето.

До 90% от родилките раждали с Дула кърмят успешно бебетата си. Хубавата новина е, че в България има Асоциация на Дулите. В нея участват всички сертифицирани асистентки по раждане. Може да се срещнете с поне няколко Дули, преди да изберете тази, която мислите, че е подходящата за вас.

Раждане с ДУЛА – ясни граници на ангажимента

Важно е родилките да знаят, че Дулата не е медицинско лице, нито се намесва в процеса на раждането. Затова и жените решили да родят вкъщи не могат да ползват услугите на Дула. По закон това не е позволено. Дулата не трябва да налага своето лично мнение или да взема решения наместо родителите. Най-общо нейната асистенция се свежда по няколко посещения преди самото раждане. Преди термина на родилката е на постоянно разположение, около 3 седмици преди самото раждане. Тя придружава родилката в отиването и до болница, остава на раждането и след него, за да помогне в кърменето.

Като цяло може да се обобщи, че раждане с ДУЛА е едно много положително изживяване, което е добре всяка родилка да изпита! Така, че не го пренебрегвайте.

Ако искате прочетете и за нещата, които е добре да носите в родилното. Леко и прекрасно раждане мили майчета.

f | Сподели с приятели