Раждане с ДУЛА – какво е това и с какво ни помага?

Раждане с ДУЛА – чували ли сте за него и знаете ли какво представлява?

Раждане с ДУЛА какво е това и с какво ни помага

За да си разясним раждането с ДУЛА, първо трябва да знаем, какво е Дула? В много страни по света, а и вече у нас тази жена – Дулата е безценен помощник на една бременна и по време на бременността и при самото раждане.

Определението за Дула звучи така – жена, която е обучена да подкрепя бременната непосредствено преди раждането, по време на самото раждане и след него!

Ако си мислите, че това явление е ново, много грешите. Всъщност думата ДУЛА има дълбоки корени в Древността и идва от гръцкия език. Тя означава – „служеща жена“. Още в Древна Гърция, а и други цивилизации, жените са помагали на бременните. Така, че това е нещо добре позабравено старо, което днес се възражда. Едно време раждане с ДУЛА е било например в България, раждане с „баба акушерка“. Но нека ви разкажем малко повече за Дулата в днешно време…

Раждане с ДУЛА – какво е Дулата днес?

Самото раждане, бременността и всичко свързано с това да дадеш нов живот – е строго индивидуално, интимно, семейно и преди всичко ЖЕНСКО. Ако искате прочетете повече по въпроса за това, как да се подготвите за раждането. Сега по въпроса за Дулата. Тя е жена, която подкрепя бременната и физически с познанията си, и психически с моралната си подкрепа. Освен, че познава добре родилката, Дулата има перфектни познания в механизмите на раждането. Всеки жест, състояние на страх или болка от страна на родилката са забелязани от нейната „пазителка“, която се стреми да я предразположи да се чувства максимално комфортно.

Важно е да знаете, че Дулата не е акушерка или гинеколог. Тя не ръководи раждането и не асистира на израждащият екип. Тя максимално се фокусира в подкрепа на родилката, като и предлага техники и методи за облекчаване на болките от контракциите по естествен път, с масажи движение или натиск. Така медикаментите за обезболяване могат да бъдат отстранени, при раждане.

Раждане с ДУЛА цели едно – удовлетворяващо и позитивно раждане за майката. Нито важните решения за самото раждане, нито медицинските практики се поемат от Дулата – тя просто е ваша спътница в процеса на раждане, преди и след него. Общоприетото определение за ДУЛА днес е още – всеотдайност и майчина грижа за „майката“.

Раждане с ДУЛА – с какво ви е полезна тя, статистика в модерните страни и избор на Дула!!!

Дори и да не ви се вярва, практически е доказано, че емоционалната и физическа подкрепа за една родилка е най-важния фактор за гладко протичащо раждане. Когато бременната е добре информирана, добре е запозната с физиологичния процес на самото раждане, успокоявана е, окуражава се да бъде спокойна и е създаден максимален комфорт около нея, при самото раждане – по-вероятно е да роди леко и безпроблемно.

бельо за бременни
7лв
бельо за бременни
13лв.
бельо за бременни
9лв.
бельо за бременни
8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Много проучвания са посветени на връзката – раждане – подкрепа- Дула. Те са показали, че честотата на усложненията и допълнителните интервенции по време на раждане, рязко спадат, когато бременната има подкрепата на Дулата. Говорейки в проценти, до 50% от раждане с ДУЛА, намалява риска от спешно Цезарово сечение или друга инвазивна намеса в процеса по раждане.

Освен това, много малко майки родили с асистенцията на Дула, да не кажем нито една, не описва раждането си в негативни краски. Напротив описва преживяването, като най-хубавото нещо в живота си! Фактически преди самото раждане по време на бременността, Дулата е пътеводител на бременната. Тя и помага да се запознае с важни техники по дишане, успокояване, методи и позиции за раждане, възможни сценарии в родилното и прочие. Асистентка, като Дулата никога не налага мнението си и не взима решения наместо родилката и партньорите въобще. Тя само дава информация, която на практика е безценна. Психически методите и съветите на Дулата, помагат на родилката да се справи с бушуващите в нея усещания.

Малко статистика!

Раждане с ДУЛА намалява до 50% риска от Цезарово сечение. С до 60% родилките с Дули отказват опасната епидурална упойка. При подкрепа от такъв характер, с до 30% намаляват и рисковете, при раждане от употреба на окситоцин (тоест предизвикване на раждане) и форцепс срязвания. След самото раждане, много по-малко са жените раждали с Дула и получили след родилна депресия, в сравнение с тези раждали без нейната ценна подкрепа. Много важна е и работата на Дулата по отношение на кърменето.

До 90% от родилките раждали с Дула кърмят успешно бебетата си. Хубавата новина е, че в България има Асоциация на Дулите. В нея участват всички сертифицирани асистентки по раждане! Може да се срещнете с поне няколко Дули, преди да изберете тази, която мислите, че е подходящата за вас.

Раждане с ДУЛА – ясни граници на ангажимента!

Важно е родилките да знаят, че Дулата не е медицинско лице, нито се намесва в процеса на раждането. Затова и жените решили да родят вкъщи не могат да ползват услугите на Дула! По закон това не е позволено. Дулата не трябва да налага своето лично мнение или да взема решения наместо родителите. Най-общо нейната асистенция се свежда по няколко посещения преди самото раждане. Преди термина на родилката е на постоянно разположение, около 3 седмици преди самото раждане. Тя придружава родилката в отиването и до болница, остава на раждането и след него, за да помогне в кърменето.

Като цяло може да се обобщи, че раждане с ДУЛА е едно много положително изживяване, което е добре всяка родилка да изпита! Така, че не го пренебрегвайте.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Ако искате прочетете и за нещата, които е добре да носите в родилното. Леко и прекрасно раждане мили майчета.

| Сподели с приятели