Раждането по естествен път и болката свързана с него – зависи ли от кръвната група на родилката

Раждането по естествен път неминуемо е свързано с болка. Колко голяма ще е болката и колко може да издържи родилката на нея, зависи от нейната търпимост на болка и оказа се според последни изследвания – от кръвната ѝ група.

кръвната група на родилката

Изследването е направено сред редица бременни жени от американски лекари, които са изследвали търпимостта им към болка и настройката им за естественото раждане – отчитайки влиянието на кръвните им групи.

Нормално е, когато раждането чука на вратата, повечето бременни изпитват страх, съмнения, силно вълнение и се опитват да се подготвят за болката. Всъщност, колко е силна болката при естествено раждане?

Ако попитаме 100 жени и 100-те ще ни кажат различни неща. Само че американските учени са намерили общи критерии за усещането към болка при раждане и тези критерии се уповават на кръвните групи на родилките. По този начин те са извели система от съвети и добри практики, как родилките с кръвни групи от нулева, през А и Б, до АБ да се справят с болката от раждането. Именно тях ще ви споделим сега.

Преди това, обаче спрете вниманието си и на материала ни за раждането у дома – ще намерите интересни гледни точки и факти.

Раждането по естествен път – болката, която изпитва всяка родилка до голяма степен зависи от кръвната й група

Колкото и да е рентабилно изследването на американските учени, напълно доказано в практиката е, че раждането по естествен път е много по-леко, ако по време на бременността жената се е движила оптимално и се е хранела здравословно.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Колкото повече разходки сте правили, плували сте, практикували сте йога – толкова по-подготвено е тялото ви за бъдещото раждане. Освен това много е важно да приемате храни богати на белтъци, пълнозърнести продукти и така важните Омега 3 мастни киселини и фолиева киселина.

Приемът на витамин А и витамин Ц по време на бременността значително спомага за по-лекото раждане на бебето. Именно тези витамини са едни от важните виновници за възстановяването на разкъсванията и раните, които ще получите в следствие на естественото раждане. Един друг витамин – К е много важен, за да си осигурите добро обръщение на кръвта по тялото си и оптималното ѝ съсирване.

Започваме пътят си към поносимостта на болка при раждане от дамите с кръвна група АБ. За тази кръвна група по принцип са валидни някои специфични особености и предразположението към заболявания. Защо е така? Понеже хората с тази смесена кръвна група споделят едновременно особености на А кръвна група и Б такава – техния организъм е предразположен към здравословни неволи. Сама по себе си кръвната група е адски рядко срещана ( носят я едва около 5% от населението).

За бременните с АБ кръвна група е много важно да приемат оптимални дози желязо и магнезий по време на бременността. За целта преди раждането е добре да наблегнат на храни, като копривата, спанака, цвеклото и да пият много вода. За самото раждане е много важно за жените с тази кръвна група физическата и морална подкрепа. В такъв случай те ще са по-спокойни, ако раждат в присъствието на съпруга си или на Дула най-малкото.

Жените с кръвна група 0-лева са идеалната утроба за износване на бебе. Техният организъм е силен, издръжлив, имат добра обмяна на веществата и често стройни пропорции. Като цяло тази кръвна група доминира значително над останалите и това доказва единствено нейното генетично превъзходство. Ако раждането по естествен път се усложни за тези родилки и се наложи секцио или друг вид хирургична намеса – слабото им място е ниската способност на кръвта им да се съсирва.

Затова е добре жените с тази кръвна група да приемат повече кръвосъсирващи агенти. През последните седмици преди раждането е важно да приемат големи дози витамин К от зеленолистните зеленчуци, от копривата, овесът и ръжта. По време на самото раждане отново е много важна хидратацията. През първата фаза на родилния процес жените с 0-лева кръвна група е добре да се движат – това им дава контрол над ситуацията, който те обичат да имат.

Бременните с кръвна група Б – положителна или отрицателна са доста психически уравновесени. Могат лесно да се адаптират към променяща се среда и физиката им е издръжлива. За по-лекото раждане на тези жени е важно в последните дни преди раждането да си набавят много минерали. За целта е добре да пият зеленчукови сокове, богати на минерали добавки и други.

Дамите с кръвна група Б са добри организатори, затова и организацията при самото раждане им помага да преборят болката. Отново е добре да наблегнат на приема на витамин К, поради по-ниската си способност за кръвосъсирване. Ако дамите от Б кръвна група са тревожни, добре е да практикуват медитация или визуализация на самото раждане – така ще се успокоят значително.

Дамите с кръвна група А са често със силен имунитет, спортен дух, добро храносмилане и метаболизъм. Те са податливи на високите нива стрес и оттам отключват заболявания, като диабет, сърдечни заболявания, хипертонии и други. Преди раждането е добре да практикуват йога, практики за успокоение на ума и тялото – понеже бързо генерират високи нива стрес и това значително ще увеличи продължителността на естественото раждане и болката от него.

Високият прием на витамини и минерали е задължителен, както и пиенето на много вода. В родилното тези жени търсят спокойствие и затова предпочитат домашното раждане, но не го практикуват заради високите му рискове. За тях е много важно подкрепата на партньора и съумеят ли да успокоят мислите и съзнанието си – раждането по естествен път става неусетно.

Разбира се всяка бременна е индивидуална и едва ли общата кръвна група прави жените еднакво издръжливи и податливи на болката. Все пак във фактите и съветите от това изследване има голяма доза истина и практичност, кое ще ви върши работа на вас, сами ще прецените.

Леко раждане мили дами, а сега прочетете и статията ни за раждането с Дула – може и да решите да го използвате за себе си.

f | Сподели с приятели