За ГЛАВОБОЛИЕТО по време на бременността – факти и съвети

ГЛАВОБОЛИЕТО е един от големите проблеми на хората. Понякога силното главоболие води до гадене, мигрена и редица сериозни здравословни проблеми.

Главоболие по време на бременността

Когато говорим за главоболие по време на бременността – проблемът става още по-сериозен, защото състоянието е опасно често пъти. Разбира се, че няма болка която да изпитваш и тя да ти е приятна – но определено болката в главата е сред опасните индикации за редица сериозни проблеми.

Затова ГЛАВОБОЛИЕТО по време на бременността трябва да бъде диагностицирано и съответно адекватно лекувано от специалист. Защо не бива да се подценява главоболието докато сте бременни? На какви сериозни проблеми може да е предвестник? Как да се справите с болката и умората, с гаденето?

На всичко това ще ви отговорим малко по-долу в материала, а сега ви препоръчваме да обърнете внимание и на статията ни за бременността и вагиналното течение – един често срещан проблем, който жените пренебрегват, а не трябва.

ГЛАВОБОЛИЕТО по време на бременността – защо да не го пренебрегваме

Ето на вече от положителния тест за бременност е изминала седмица, дори две. Били сте на преглед при гинеколог и държите в ръката си снимка на малкото грахче, което расте в утробата ви. Вълнението и щастието расте, но с него се появяват и проблемите. Често се чувствате отпаднали, вие ви се свят, главата ви боли до пръсване. А сте едва в Първия Триместър и до финалната права има все още много време. Всъщност за първите три месеца от бременността е много характерно бременната да изпитва главоболие.

Статистиката сочи, че почти всяка втора бременна изпитва силно главоболие в началната фаза на бременността. Спасението не се вижда отникъде – не можете да пиете лекарства, понеже може да навредят на бебето ви. Не може да си полегнете, защото все още активно работите. Какво да правите и защо така силно пулсира главата ви?

ГЛАВОБОЛИЕТО по време на бременността е различно усещане за различните жени. Някои бременни го описват, като сякаш главата им е пристегната от обръч и болката е силна. Други пък усещат тъпа болка отзад на тила или отпред в слепоочията. Трети са в много тежко състояние и усещат дори болка в синусите и им се вие свят, виждат размазано и им се гади.

Защо ви боли всъщност главата точно сега, когато сте в самото начало на бременността? Отговорът е прост – поради бурните хормонални промени във вашия организъм, който активно се наглася да създаде една благоприятна среда за живот на растящият във вас плод.

Колко силно ще ви боли главата и по какъв начин зависи от отговорът на вашият организъм към хормоналните промени. Тоест вашите рецептори за естрогени реагират посредством главоболие към промените в нивата на хормоните. Независимо какъв тип е вашето главоболие докато сте бременни – запомнете трябва да кажете на наблюдаващият ви акушер-гинеколог и той да установи причината за него и да назначи съответното лечение.

Специалистите разделят главоболието на два основни вида: първично и вторично. Най-простичко първичното главоболие се появява съвсем неочаквано и не е свързано с опасни здравословни проблеми. Но понякога е твърде сложно да различите сами първичното от вторично главоболие. Силните болки в областта на главата свързани със заболявания като глаукома, синузит, бъбречни проблеми, менингит, кръвоизливи в мозъка, прееклампсия – се наричат вторично главоболие и то може да бъде много опасно.

Всички изброени състояния са много опасни особено докато сте бременни и затова трябва навременно да се диагностицират. За целта не пренебрегвайте силната болка в главата, която може и да се окаже първично главоболие, а по-добре потърсете веднага лекар и установете причината за болката, която ако не спира не е шега.

ГЛАВОБОЛИЕТО по време на бременността – кога да отидете на лекар, какво може да засили главоболието ви и как да се справите с него

Най-често главоболието в ранните етапи на бременността е свързано с бушуването на хормоните в организма ви. Но в по-напреднала бременност често главоболието върви ръка за ръка със състоянието на високо кръвно налягане и така наречената прееклампсия. Ако усетите, че при силно главоболие зрението ви се размазва, ушите ви пищят, крайниците ви са изтръпнали и отоци се появят по лицето, краката и ръцете – значи веднага е време да потърсите лекарска помощ. Високото кръвно налягане по време на бременността е много опасно и трябва да се вземат навременни мерки за овладяването му. Относно факторите засилващи главоболието ви по време на бременността, те могат да са много и от разнообразен характер.

Първата причина е в променливото ви кръвно налягане. Не само високото кръвно, но и ниското кръвно причиняват главоболие. Събирането на двете граници на кръвното налягане също е свързано с главоболие. Ако главоболието е поради хипертония или високо кръвно налягане накратко – то често болките в главата са придружени от отичане на крайниците и събиране на вода в тях. Освен това в урината и изследванията ѝ ще се установи наличие на белтък. Тогава последващи изследвания и лечение са наложителни.

Ниското кръвно налягане често е свързано със световъртеж и загуба на баланс. Причерняване и дори припадъци понякога. То също е опасно състояние, така че трябва да се следи. От друга страна за едно силно и натрапчиво главоболие докато сте бременни причината може да са силния стрес, умората и липсата на пълноценен сън.

Прочетете и статията ни за прием на магнезий по време на бременност – елемент, който също спомага за намаляване на главоболието.

Също така нездравословното хранене и приема на недостатъчно течности водят до главоболие. По време на бременността е нужно да пиете поне по 2 литра вода дневно иначе може да се дехидратирате, а израза на проблема е болката в главата. За главоболието по време на бременността могат да са виновни и фактори, като промяна в атмосферното налягане, липса на достатъчно кислород поради ред причини, силни нива на шум или остри дразнещи миризми. Ако до момента главата ви е боляла много рядко, но сега докато сте бременни това се случва почти ежедневно – потърсете помощта на специалист.

За да се справите с главоболието по време на бременността използвайте алтернативни методи на лечение. Особено през Първия Триместър лекарствата са силно нежелателни. Можете да се разхождате по-често в парка или сред природата, да спортувате, да практикувате йога, да хапвате повече зеленчуци и плодове, да пиете вода. Още можете да си вземете успокояваща вана или душ с хладка вода, да си сложите компреси на главата.

Сънят е много важен докато сте бременни, затова убедете се, че леглото и възглавницата ви са удобни и сменете позата за сън, ако не можете да се наспивате добре. Много бременни забравят за главоболието докато пазаруват за малкия си наследник, така че може и това да изпробвате.

Прочетете още и за употребата на парацетамол по време на бременността. Дано ви бяхме максимално полезни и лека бременност мили дами.

f | Сподели с приятели