Прееклампсия по време на бременност

Прееклампсия по време на бременност – какво е това състояние и какви опасности крие?

Прееклампсия по време на бременност

Всъщност прееклампсията е сред най-опасните състояния по време на бременността, въпреки че се пренебрегва често пъти и омаловажава.

Става въпрос за повишено ( високо ) артериално кръвно налягане, което е свързано и с увеличени количества белтък в урината на бременната. Както и с отоци от събиране на вода в краката, лицето и ръцете.

Често високото кръвно налягане се свързва с нездравословно наднормено тегло, което наддаваме докато сме бременни. Появява се силен дискомфорт и постоянно главоболие. Не само преди самото раждане, докато е бременна, жената усеща тези симптоми, но и след това често пъти.

Прееклампсия по време на бременност засяга голям процент от бъдещите родилки, затова и ще се опитаме да ви информираме максимално по въпросите свързани с нея. Прочетете и още една полезна наша статия за контракциите Бракстън Хикс.

Прееклампсия по време на бременност – същност на състоянието, предразположени жени, симптоми

Повечето специалисти определят прееклампсията като състояние, което възниква по време на самата бременност. Разбира се за нея има определени предразполагащи причини, но като цяло бременната до момента е имала нормално кръвно налягане.

Често след 20-та гестационна седмица у много бременни се откриват повишени нива на белтък в урината и повишени граници на кръвното налягане. Оставено без лечение това състояние е много опасно и рисково, както за майката, така и за бебето в утробата ѝ. Усложненията могат да бъдат от фатален характер, като при всяка родилка симптомите и възникването на прееклампсия са различни.

При някои жени завишеното кръвно налягане възниква внезапно, докато при други то се появява постепенно. При повечето жени всичко започва със силно главоболие, което не отминава във времето. При измерване кръвното налягане варира в граници от 140 на 90 и разбира се белтъка в урината е доста повече от нормалното.

Сред симптомите на това коварно състояние докато сте бременни могат да се причислят и временната загуба на зрение, както и виенето на свят и размазаното виждане. Естествено гаденето е нормално за някои бременни, но често то е и симптом на прееклампсия.

Теглото лавинообразно се покачва, отделянето на урина рязко намалява, появяват се и болки ниско в ребрата. Оттокът се появява на по-късен етап, когато вече заболяването е напреднало.

Ако се чудите, до колко точно е нормално е да наддавате през време на бременността, без това да се смята за прекалено? То отговорът е – ако наддавате повече от килограм на седмица, значи има нещо тревожно. Разбира се, ако налице са и някои от другите симптоми описани до тук – определено става въпрос за прееклампсия по време на бременност.

Кои са рисковите групи жени предразположени към прееклампсия е важния въпрос? Тук специалистите са групирали няколко групи жени предразположени поради различни причини. На първо място при първа бременност е много вероятно състоянието да се появи. Важно е да се уточни, че прееклампсия по време на бременност се появява само при бременност и след нея. Тя не е свързана с хроничните заболявания на сърдечно-съдовата система или наследственото повишено артериално налягане.

Сред рисковите групи жени попадат и тези с наднормено тегло. Тези, които износват близнаци или тризнаци. Жените с диабетно заболяване или появил се гестационен диабет. Майките имащи хронични заболявания, като лупус, мигрена, бъбречни възпаления, артрит също са в рисковата група.

Прееклампсия по време на бременност – защо е толкова опасна

Когато говорим за прееклампсия, говорим главно за повишено артериално налягане и завишени нива на белтък в урината. Реално погледнато, с какво може да бъде това толкова опасно за плода или за майката? Специалистите алармират всяка една бременна страдаща от прееклампсия по време на бременност, че лечението е задължително.

Ако няма лечение са възможни фатални усложнения при плода и при майката. За плода главно е увредено нормалното циркулиране на кръв през плацентата. Това се случва, защото прееклампсията уврежда артериите. Така ограничения приток на кръв засяга растежа на бебето и развитието му в утробата.

Много е възможно бременните страдащи от прееклампсия по време на бременност да родят преждевременно и рискът за оцеляването на бебето да е голям! Още една много фатална опасност от това на пръв поглед безобидно състояние е отделянето на плацентата от матката. При това отделяне опасността е както за майката, така и за плода. Отделянето е свързано с масивно кървене, което застрашава живота на бебето и на майка му.

Логично не лекуваната прееклампсия води до еклампсия! Симптомите на еклампсията и проявленията ѝ са същите, като на прееклампсията, но вече придружени с опасни гърчове. Състоянието завишава в големи граници риска от сърдечно-съдови заболявания у майката, които са трайни, а не временни. Освен това могат фатално да бъдат увредени някои от органите ѝ.

Прееклампсия по време на бременност – диагностика и лечение

Най-често от рутинните кръвни изследвания и изследването на урината – прееклампсията се разкрива. Отделно от това се засичат и завишените граници на артериалното налягане на бременната. Цялостната кръвна картина е променена, както и протеина и белтъка в урината за в пъти повече.

Лечението на заболяването е често медикаментозно, свързва се с оптимална диета и здравословни навици. Но когато симптомите са тежки и не отшумяват се налага предизвикване на раждане, независимо от стадия на бременността.

Профилактика на състоянието не съществува в строги граници, защото причинителят му е неизвестен още. Специалистите съветват бременните да избягват вредните навици, като пушене, пиене и прекалено преяждане.

Бременните със завишено тегло трябва да внимават с килограмите, като не бива да се надават повече от 14 килограма и то за жени с нормално тегло.

Ако ви бяхме полезни, което се стремим да правим, четете и материала ни за гроздовидната бременност.

f | Сподели с приятели