Защо витамин D е важен през бременността и как да си го набавим

Нормалните нива на витамин D3 в организма на бременната жена са от голямо значение за безпроблемното износване и раждането на здраво бебе.

Защо витамин D е важен през бременността и как да си го набавим

Защо е важен витамин D през бременността

През първия триместър слънчевия витамин играе важна роля за поддържането на плацентата. Той също така оказва влияние върху развитието на костите и гръбначния стълб на ембриона. В последния триместър витамин D е нужен за създаване на вродения имунитет на плода.

Недостига на витамин D е предпоставка за развитие на заболявания при майката по време на бременността като гестационен диабет и прееклампсия. Последни изследвания показаха, че ниското ниво на слънчевия витамин се свързва с високо кръвно налягане при бъдещата майка и повишен риск от прееклампсия и спонтанен аборт.

Недостига на витамина се може да доведе до здравословни проблеми и при плода като по-ниско тегло, неотговарящо на гестационната седмица, изоставане в развитието, неправилно развитие на респираторния тракт, което в бъдеще може да доведе до чести боледувания и астма.

След раждането бебето е с повишен риск от развитие на автоимунни заболявания и алергии, недостиг на витамин D3 и калций в ранна възраст, изоставане в растежа, поява на екзема, диабет, астма, чести бронхити в детска възраст.

Добре позната е ролята на витамин D за появата на рахита при бебетата. Според проучвания, недостига му през бременността може да бъде предпоставка не само за развитие на рахит, но и за други проблеми с минерализацията на костите.

Недостига на слънчевия витамин води до понижен имунитет при бременната жена, което се свързва с чести инфекции като бактериална вагиноза, цистит, гъбични инфекции. По време на бременност, ако не бъдат установени и лекувани на време, те могат да доведат до преждевременно спукване на околоплодния мехур и раждане на недоносено бебе. Ако това се случи в ранните срокове на бременността, резултатът е спонтанен аборт.

Какви са симптомите за дефицит на витамин D

Признаците за хиповитаминоза са:

· Чести боледувания от вагинални, респираторни, кожни инфекции или заболявания на пикочо-половата система;

· Обилен косопад;

· Слаби и чупливи нокти;

· Силна умора;

· Отпадналост и болки в мускулите и ставите;

· Обилно потене;

· Повишено кръвно налягане;

· Нестабилни нива на кръвна захар;

Възможно е да няма симптомите или те да са много слабо изразени и жената да ги отдаде на бременността. Затова единствения сигурен начин за установяване на дефицит е кръвно изследване за нивата на витамин D3.

Какви са причините за недостиг на витамин D

Основните причини са недостатъчно излагане на слънце и нисък прием с храната. През зимата обичайно нивата на витамин D спадат и е желателно да се приемат хранителни добавки, които го съдържат. Използването на слънцезашитна козметика намалява синтеза на витамина през кожата, което е основния начин за снабдяване на организма с него. Затлъстяването също е рисков фактор за дефицит на слънчевия витамин.

Как да си набавим витамин D

80% от нужната доза витамин D за организма се набавя чрез излагане на слънце – 20 минути на ден през лятото и 30 минути – през зимата. Използването на слънцезащитен крем и замърсяването на въздуха обаче са сериозни предпоставки за недостиг, който може да бъде компенсиран единствено чрез хранителни добавки.

Около 20% от нужната дневна доза би трябвало да се набавя чрез храната. Богати на слънчевия витамин са яйцата, рибата, кисело и прясно мляко, краве масло, черен дроб, бадеми, гъби печурпи, рибено масло.

Най-сигурния начин за попълване на дефицит е чрез прием на хранителни добавки като дозата зависи от нивото на витамина в кръвта и се определя от лекар.

f | Сподели с приятели