На помощ при крампи

Всяка втора бременна жена страда от тези нощни стресови моменти, в които сякаш нещо прорязва прасците и схващането предизвиква нетърпима болка.

крампи при бременност

Това е спонтанно съкращение на мускула без да се отпуска в порядъка от секунди до няколко минути.

Често крампите се повтарят неколкократно преди да утихнат. Появата им се проявява предимно вечер през последните 3 месеца от бременността, когато тежестта дава своето отражение върху кръвообращението в тялото.

Превантивните мерки, които можете да вземете са да си набавите по-голямо количество калций (който се съдържа в млякото, млечните продукти и листните зеленчуци) и магнезий (в кафявия ориз, бобовите храни, ядките, пълнозърнестите храни).

дълъг клин за бременни 13лв.
дълъг клин за бременни 11лв.
дълъг клин за бременни 13лв.
дълъг клин за бременни 12лв.
bstyle.bg
Kлинове за бременни

Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Не подценявайте и благоприятното влияние на водата, която има жизнено значение за цялостното състояние на организма. Обикновено приемът е под желателния минимум, което е изключително неправилно и дехидратирания мускул има много по-голяма вероятност да претърпи моменти на схващане.

Разнообразете менюто си, наблегнете на плодовете и храни, подобряващи кръвообращението:

 • Банани – съдържа витамин В6, източник на калий, магнезий
 • Круши – източник на калий, фибри и йод
 • Цитрусови плодове – съдържат в изобилие витамин С и В. С отлично влияние върху кръвообращението
 • Диня – предпазва от задържане на течности в тялото
 • Авокадо – източник на витамин Е, с висока енергийна стойност
 • Ядки – протеинова “бомба” , източник на витамин Е
 • Фасул – съдържа фибри и протеини от жизнена необходимост, както и предоставя нужните за организма калий и калций
 • Аспержи – добър източник на витамин А и В, укрепват капилярите и действат благоприятно на кръвното налягане.
 • Лук – източник на витамин С и Е

Прочетете още за храненето и диетите по време на бременност – ще ви бъде полезно.

бельо за бременни 7лв
бельо за бременни 13лв.
бельо за бременни 9лв.
бельо за бременни 8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Не са открити причини за внезапната поява на крампите по време на бременност, за това трябва да сте наясно как сами да си помогнете, когато усетите тези болезнени мускулни схващания:

 • Масаж – опитайте да изпънете крака и да овладеете спазмите, като внимателно масажирате засегнатата област без да използвате сила. Движенията на ръцете Ви да бъдат учестени, за да предразположат мускулите към отпускане. Не се разпъвайте и протягайте, за да не предизвикате повторна поява на крампите.
 • Топъл компрес – препоръчително е в случай, че има кой да Ви съдейства да донесе парче хавлия напарена с топла вода. Горещия компрес оказва благоприятно въздействие върху спазмите и това би могло да Ви облекчи по-бързо.

Възможните причини, които предразполагат появата на крампи са много. В ежедневието избягвайте да сте в постоянно седнало положение или с кръстосани крака. Силното физическо натоварване особено на долните крайници е рисковано. Нередовното хранене и липсата на витамини и минерали, магнезий и калий са основни виновници за подобни състояния.

Приема на лекарства, в чието описание има посочен този тип спазми като страничен ефект също е предпоставка. Рязкото изпъване на краката или така нареченото протягане също може да предизвика неволното свиване на костните мускули.

Ако страдате от диабет нивото Ви на калий и калций е понижено и трябва да го компенсирате с храни или хранителни добавки.

Грижете се за здравето си. Ако мускулните спазми продължат да Ви тормозят в няколко последователни дни, непременно потърсете лекарска помощ. Една консултация няма да Ви е излишна, а това, което ще предпише докторът ще е съобразено както със състоянието Ви, така и с препоръчителни съвети, които да спазвате, за да предотвратите появата на тези болезнени спазми.

Прочетете още за временните неразположения по време на бременност и как да се справите с тях.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

| Сподели тази статия с приятели