Храненето на нашето бебе – най-важните микроелементи за него!

Храненето на нашето бебе – един от най-важните моменти, когато става въпрос за оптимален растеж, за отглеждането на здраво дете и за набавянето на необходими нутриенти.

Храненето на нашето бебе и най-важните микроелементи за него

След раждането и продължителното кърмене, след безбройните часове на тревога около коликите, захранването и появилите се неразположения за бебчо – рядко ни остава време да се информираме правилно, кои са най-важните микроелементи в менюто му и как точно да му ги предложим в оптималните дози?

детска пижама
10лв.
детска нощница
8лв
детска пижама
13.50лв
детска пижама
12лв
детска пижама
7лв
детска пижама
12лв
bstyle.bg - сладки сънища за Вашето съкровище
Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

В този материал ще ви споделим точно тази информация, като наблегнем на петте най-важни микроелемента за всяко бебе и правилния му растеж.

Преди да я прочетете хвърлете един поглед и на статията ни за грешките, които допускаме при захранването на мъниците си. Сега нека видим, кои са микроелементите от жизнена важност за нашите бебета…

Храненето на нашето бебе – микроелементите без които то не може да расте оптимално

Повечето мами не са информирани, че тяхното бебе се ражда напълно запасено с всички минерали и микроелементи, които ще му трябват да расте. Този запас, обаче достига за едва няколко месеца – при някои бебета той стига до навършването на 4-я месец, докато при други чак до навършването на 6-я месец.

Поради този факт изследването на кръвта на бебето и първата му кръвна картина, ако то е напълно здраво до момента и се развива добре, се прави на половин година. Следващите такива кръвни изследвания по план се правят, когато нашето бебе стане на една година и съответно после на три.

За да разберем, обаче напълно показателите в кръвната картина и какво липсва на бебето ни, трябва да познаваме основополагащите микроелементи за растежа му. Именно с тях ще ви запознаем сега и ще ви споделим, как най-удачно да ги предложите на вашето бебе!

Калций, Желязо, Цинк и Витамините С, В, Д, Е, К и А

Когато заговорим за микроелементи често бъркаме хранителната стойност на даден продукт с неговите полезни микроелементни свойства.

Така например витамините С и В са едни от най-важните за подрастващите ни бебета, но знаем ли защо и как да им ги набавим?

Витамина С е жизненоважен, за да може бебето ни да усвоява добре приетото с храните желязо. Той спомага за по-добрия имунитет и бързото зарастване на открити рани. Колкото по-високи са нивата на този витамин, толкова по-ефективни бели кръвни телца има мъника ни, за да се бори с вирусите и бактериите.

От своя страна витамините от групата В са много важни за кожата, деленето на клетките, имунитета и прочие. Фолиевата киселина и витамин В12 помагат на бебето на има здрава кожа, мускули, имунитет и най-вече клетките в организма му да се делят.

В6 пък е отговорен за здравия стомах и правилния метаболизъм на бебето ви. Как да набавите необходимите дози от тези витамини за бебето си? По време на кърменето това става с правилно хранене на кърмачката. Когато захраните бебето е необходимо да включите в менюто му повече пълнозърнени храни, плодове и зеленчуци. Става въпрос за зеле, картофи, портокали, домати, ягоди, банани, бобови култури, яйца, риба, месо и кафяв ориз.

Не предлагайте всичко накуп на бебето. Ако то расте добре и се развива правилно за възрастта си, постепенно предлагайте все по-нови и разнообразни храни – така витамините от този род задължително ще бъдат набавени за него.

Желязото е сред най-важните микроелементи в храненето на нашето бебе. То определя доброто му мозъчно развитие и липсата му бързо може да доведе до анемия. Липсата на желязо в организма на бебето предизвиква недостиг на червени кръвни телца, а това води до липсата на достатъчни количества кислород в организма на бебето. Така то става вяло, уморено, бледо. Липсата на микроелемента може да доведе до опасно забавяне в нервно-психичното и физическо развитие на бебето. Повечето бебета имат достатъчни запаси желязо до навършването на половин годинка, когато започват да приемат богати на минерала храни.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg - бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Недоносените деца, обаче имат доста по-малък запас, затова и имат нужда от повече желязо по-рано от навършването на 6 месеца!!! При кърменето бебето получава до 75% от необходимото желязо за себе си, но при захранването е добре да включите храни, като елда, овес, просо и киноа, които са богати на минерала. Още ще набавите дозата от 11 мг за деца до годинка и 7мг за деца до три години – желязо, ако им давате спанак, броколи, сливи, круши, ябълки и авокадо.

Калцият и цинкът са сред най-важните елементи в храненето на нашето бебе, които му осигуряват оформянето на здрава костна система, опорно-двигателен апарат и имунитет заедно с растеж и делене на клетките. Калцият в кърмата на мама е достатъчен за кърмачето, но след като то стане на година се нуждае от 500мг от минерала. Това количество може да му набавите от пълномасленото кисело или прясно мляко, както и от млечните храни, като сирене, кашкавал и производните им. Овесената каша, портокалите и бобовите култури имат завидни количества калций, така че е добре да ги давате на бебето.

Липсата на цинк може да доведе мъника ви до обезводняване в следствие на разстроен стомах. Ниските нива цинк водят и до забавено развитие и често боледуване. Храните богати на минерала са лещата, пилешко и пуешко меса, риба, яйца, кисело мляко и говеждо месо. Храненето на нашето бебе трябва да включва и оптимални дози витамини А, Д, Е и К разбира се.

Витамин А и Д са отговорни за правилния растеж и здравата кожа, кости и зъби. Благодарение на тях бебето усвоява добре фосфора и калция, така че да не бъде рахитично. Витамин Е е жизненоважен за развитието на здрава нервна система у бебето, а витамин К спомага съсирването на кръвта, което е жизненоважно. Витамин Д си набавяте за мъника, като го извеждате на свеж въздух и слънце, от рибата и жълтъка на яйцата. Витамин А може да попълните с храни, като картофи, моркови, броколи и други. Витамин Е има в добри дози в спанака, пълнозърнестите храни, бобът и грахът. Най-много витамин К има в магданозът и босилека, така че не лишавайте бебето си от подправки.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg - сатенена нежност
Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Това бяха накратко 5-те най-важни микроелемента за храненето на нашето бебе. Надяваме се да ви ориентирахме достатъчно добре за ролята и дозите им, както и източниците им за набавяне. Сега е време да прочетете и материала ни за захранването на бебета с проблеми – ще ви е доста полезен!

| Сподели с приятели