Храненето на нашето бебе – най-важните микроелементи за него

Храненето на нашето бебе – един от най-важните моменти, когато става въпрос за оптимален растеж, за отглеждането на здраво дете и за набавянето на необходими нутриенти.

Храненето на нашето бебе и най-важните микроелементи за него

След раждането и продължителното кърмене, след безбройните часове на тревога около коликите, захранването и появилите се неразположения за бебчо – рядко ни остава време да се информираме правилно, кои са най-важните микроелементи в менюто му и как точно да му ги предложим в оптималните дози?

В този материал ще ви споделим точно тази информация, като наблегнем на петте най-важни микроелемента за всяко бебе и правилния му растеж.

Преди да я прочетете хвърлете един поглед и на статията ни за грешките, които допускаме при захранването на мъниците си. Сега нека видим, кои са микроелементите от жизнена важност за нашите бебета…

Храненето на нашето бебе – микроелементите без които то не може да расте оптимално

Повечето мами не са информирани, че тяхното бебе се ражда напълно запасено с всички минерали и микроелементи, които ще му трябват да расте. Този запас, обаче достига за едва няколко месеца – при някои бебета той стига до навършването на 4-я месец, докато при други чак до навършването на 6-я месец.

Поради този факт изследването на кръвта на бебето и първата му кръвна картина, ако то е напълно здраво до момента и се развива добре, се прави на половин година. Следващите такива кръвни изследвания по план се правят, когато нашето бебе стане на една година и съответно после на три.

За да разберем, обаче напълно показателите в кръвната картина и какво липсва на бебето ни, трябва да познаваме основополагащите микроелементи за растежа му. Именно с тях ще ви запознаем сега и ще ви споделим, как най-удачно да ги предложите на вашето бебе!

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Калций, Желязо, Цинк и Витамините С, В, Д, Е, К и А

Когато заговорим за микроелементи често бъркаме хранителната стойност на даден продукт с неговите полезни микроелементни свойства.

Така например витамините С и В са едни от най-важните за подрастващите ни бебета, но знаем ли защо и как да им ги набавим?

Витамина С е жизненоважен, за да може бебето ни да усвоява добре приетото с храните желязо. Той спомага за по-добрия имунитет и бързото зарастване на открити рани. Колкото по-високи са нивата на този витамин, толкова по-ефективни бели кръвни телца има мъника ни, за да се бори с вирусите и бактериите.

От своя страна витамините от групата В са много важни за кожата, деленето на клетките, имунитета и прочие. Фолиевата киселина и витамин В12 помагат на бебето на има здрава кожа, мускули, имунитет и най-вече клетките в организма му да се делят.

В6 пък е отговорен за здравия стомах и правилния метаболизъм на бебето ви. Как да набавите необходимите дози от тези витамини за бебето си? По време на кърменето това става с правилно хранене на кърмачката. Когато захраните бебето е необходимо да включите в менюто му повече пълнозърнени храни, плодове и зеленчуци. Става въпрос за зеле, картофи, портокали, домати, ягоди, банани, бобови култури, яйца, риба, месо и кафяв ориз.

Не предлагайте всичко накуп на бебето. Ако то расте добре и се развива правилно за възрастта си, постепенно предлагайте все по-нови и разнообразни храни – така витамините от този род задължително ще бъдат набавени за него.

Желязото е сред най-важните микроелементи в храненето на нашето бебе. То определя доброто му мозъчно развитие и липсата му бързо може да доведе до анемия. Липсата на желязо в организма на бебето предизвиква недостиг на червени кръвни телца, а това води до липсата на достатъчни количества кислород в организма на бебето. Така то става вяло, уморено, бледо. Липсата на микроелемента може да доведе до опасно забавяне в нервно-психичното и физическо развитие на бебето. Повечето бебета имат достатъчни запаси желязо до навършването на половин годинка, когато започват да приемат богати на минерала храни.

Недоносените деца, обаче имат доста по-малък запас, затова и имат нужда от повече желязо по-рано от навършването на 6 месеца!!! При кърменето бебето получава до 75% от необходимото желязо за себе си, но при захранването е добре да включите храни, като елда, овес, просо и киноа, които са богати на минерала. Още ще набавите дозата от 11 мг за деца до годинка и 7мг за деца до три години – желязо, ако им давате спанак, броколи, сливи, круши, ябълки и авокадо.

Калцият и цинкът са сред най-важните елементи в храненето на нашето бебе, които му осигуряват оформянето на здрава костна система, опорно-двигателен апарат и имунитет заедно с растеж и делене на клетките. Калцият в кърмата на мама е достатъчен за кърмачето, но след като то стане на година се нуждае от 500мг от минерала. Това количество може да му набавите от пълномасленото кисело или прясно мляко, както и от млечните храни, като сирене, кашкавал и производните им. Овесената каша, портокалите и бобовите култури имат завидни количества калций, така че е добре да ги давате на бебето.

Липсата на цинк може да доведе мъника ви до обезводняване в следствие на разстроен стомах. Ниските нива цинк водят и до забавено развитие и често боледуване. Храните богати на минерала са лещата, пилешко и пуешко меса, риба, яйца, кисело мляко и говеждо месо. Храненето на нашето бебе трябва да включва и оптимални дози витамини А, Д, Е и К разбира се.

Витамин А и Д са отговорни за правилния растеж и здравата кожа, кости и зъби. Благодарение на тях бебето усвоява добре фосфора и калция, така че да не бъде рахитично. Витамин Е е жизненоважен за развитието на здрава нервна система у бебето, а витамин К спомага съсирването на кръвта, което е жизненоважно. Витамин Д си набавяте за мъника, като го извеждате на свеж въздух и слънце, от рибата и жълтъка на яйцата. Витамин А може да попълните с храни, като картофи, моркови, броколи и други. Витамин Е има в добри дози в спанака, пълнозърнестите храни, бобът и грахът. Най-много витамин К има в магданозът и босилека, така че не лишавайте бебето си от подправки.

Това бяха накратко 5-те най-важни микроелемента за храненето на нашето бебе. Надяваме се да ви ориентирахме достатъчно добре за ролята и дозите им, както и източниците им за набавяне. Сега е време да прочетете и материала ни за захранването на бебета с проблеми – ще ви е доста полезен.

f | Сподели с приятели