За бебето, кога е време да пълзи, да лежи по корем, да сяда или да го поставим в проходилка

За бебето – въпросите преди да се роди нашето бебе са много, но те се удвояват и утрояват след раждането. С бързи темпове нашия мъник расте и тревогите за храненето, растежа и съня на бебето ни преминават в друга посока.

кога започва да пълзи бебето

Преди да се усетим времето е минало и мамите започват да се чудят – кога е време да сложат бебо по корем, дали вече може да го слагат да сяда и вечния въпрос за проходилката – да я използваме ли, кога, колко дълго и прочие?

Навярно сте срещали хиляди материали на тази тема, но ние ще ви предложим една малко по-различна синтезирана гледна точка по тези въпроси, затова продължете да четете.

Може да разлистите и материала ни с интересни факти за бебетата – ще ви бъде полезен. А сега по вече споменатите въпроси.

За бебето – по въпросите с поставянето по корем

Вашият мъник расте с минути. От раждането до момента сте сменяли памперси на час-два, хранили сте се също на такива интервали, спали сте почти през цялото време, но неусетно месец или два са отлетели и бебето е готово за нови моменти. Един от тях е гимнастиката и слагането по корем за определени интервали през деня. Не мислете, че слагането по корем на бебето не е важно. То е от изключително значение, за да заякнат мускулите му – най-вече в областта на шията и главата.

През 1992-ра година, поради масовата смъртност по света на бебетата от Синдрома на внезапната бебешка смърт, се подема кампания за поставянето на мъничетата да спят по гръб. Така през повечето време от първите си месеци на растеж бебето лежи по гръб в креватчето, в седалката за кола, в бебешкия шезлонг или люлката. Когато го поставите по корем, то негодува и се чувства дискомфортно. Но не се предавайте бързо – важно е поне по два до три пъти на ден бебето ви да е корем. За колко време ще попитате? Зависи, започвате с някъде около минута две във втория месец и третия месец вече може бебето до 5 минути да лежи по корем и да държи стабилно главичката си.

През първия месец мъника е още слаб, но има мами, които още тогава слагат за кратко бебетата си по корем. Това не им вреди, но е малко рано според педиатрите. Установено е от експерти, че ако не слагате бебето си по корем ежедневно – то вероятно ще има проблеми в развитието и ще се забави развитието на двигателните му способности. Така вашето вече пораснало дете ще проходи по-късно, ще сяда по-късно и ще се завърта, както и ще се повдига самичко по-късно от обичайното.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Слагайте бебето си по корем на твърда и равна повърхност – преди баня, след хранене поне да е минал час, по време на игра, когато сменяте пелената. Но помнете, правете го ежедневно, защото така укрепвате мускулите на вашето бебче. Важно е детето ви да се е наспало, да не е гладно и като цяло да е в кондиция, за да има смисъл от упражнението.

Кога бебето започва да пълзи

Относно пълзенето, бебетата започват да го практикуват около 6-я месец до към 10-я някои. Много бебета направо прохождат и не пълзят, така че ако вашето бебе не пълзи – нищо му няма, просто не иска да го прави. За да пълзи мъника трябва вече да е позаякнал и да може да се обръща от легнало положение. За пълзенето са нужни координация на ръце и крака, на зрение и ориентация в пространството.

Като цяло за едно бебе пълзенето не е проста работа. Когато пълзи вашето бебе се научава да запаметява, да се координира и ориентира. Поставянето по корем, за което говорихме преди малко е много важно, за да пропълзи бебето ви. То ще укрепи мускулите на шията му, гръбнака и раменете, което е добре за пълзенето.

Всяко бебе пълзи по свои си начин – така че не очаквайте стандартното придвижване по пода с ръце и крака. Бебето може да се изтласква легнало на пода, да пълзи назад или в страни. Въобще оставете го да се забавлява и усъвършенства.

Кога е време да научим бебето да сяда

За бебето е важно да развива фината си моторика, затова то мята ръчички и крака, около третия месец вече прави опити да се обръща, след шестия месец може вече и да пълзи. Но кога е време и не е опасно да го поставим да сяда? Отговорът на педиатрите е около 4-я месец. От 4-я до 7-я месец вашето бебе вече е достатъчно силно и самостоятелно само да седи.

В началото ще го облягате на меки възглавници и ще му помагате, но когато бебето ви разбере как да управлява ръцете и краката си, то е готово да седи самостоятелно. За всяко бебе времето да седи само идва в различен период от развитието му, но до седмия месец всички бебета вече са способни самички да седят.

Можете постепенно още от 3-ти, 4-ти месец да поставяте в скута ви бебето да седи за малко. Постепенно ще го поставяте седнало за по-дълго в кошарата за игра – обградено с меки възглавници, за да не падне. И към 7-ми, 8-ми месец мъникът вече седи сам и при това прави опити да се изправя от седнало положение. От седнало положение бебето се върти и открива, че може и да пълзи. Ако вашето бебе прави опити за пълзене – при повечето бебета в 10-ти месец пълзенето е усъвършенствано и малките изследователи са много бързи.

И така изминахте дълъг път с вашето съкровище. То вече се е научило да лежи по корем, да сяда самостоятелно, да пълзи и да се изправя, следва кулминацията на моторните му умения – то започва да прави опити да ходи. Тук винаги изниква въпроса за проходилката – дали е вредна, помага ли, изкривява ли крачетата на бебето? Може да прочетете материала ни за проходилките. За бебето, като цяло проходилката е помощно средство и с помощта ѝ мъникът сам пази баланс.

На колко месеца се слага бебе в проходилка

Но схващането, че ако до 6-я месец вашето бебе седи само е време да го пъхнете в проходилка – е погрешно. Бебето е още малко и опорно-двигателния му апарат е недоразвит. Затова поставянето в проходилка е добре да бъде оставено за след 8-ми, 9-ти месец. Тогава детето се изправя, сяда самостоятелно и координира движенията си в пространството.

Последните данни от проучвания обаче показват, че децата поставяни в проходилка, прохождат малко по-късно от тези, които не са поставяни. Защо е така? Защото уповавайки се на проходилката да го поддържа в равновесие, бебето става така да се каже „мързеливо“ и по-бавно се осланя на собствените си сили. Когато се придвижва в проходилка бебето използва по-активно костите си под коляното и мускулите, докато при самостоятелно ходене най-активни са костите над коляното и мускулите (както е при нормално ходене).

Като цяло в проходилката бебето не вижда и не усеща съзнателно краката си. Затова и не разбира какво се случва напълно. Така че проходилката е удобство в крайна сметка, но пък самостоятелното прохождане е по-добрият избор.

Надяваме се отговорихме максимално добре на въпросите ви мами. Бъдете активна част от растежа на мъничето си и се насладете на моментите с него.

f | Сподели с приятели