Кога бебето ще спре да се буди през нощта – ще се случи ли въобще някога

Кога бебето ще спре да се буди през нощта? – колко пъти в денонощието си задавате този въпрос, смазани от умора и липса на сън. Когато малкото сърчице се появи на бял свят, то е толкова беззащитно, че ви се иска да му дадете цялата си обич и безкрайно да го обгрижвате.

Кога бебето ще спре да се буди през нощта

Да, но след раждането сте изтощена, таткото ходи на работа, за да попълва все пак тънкия семеен бюджет, бабите са далеч и на мама се пада честта да будува денонощно, за да може бебо да е сух, нахранен, спокоен.

Най-големият проблем, който срещат повечето майки в първите месеци по отглеждане на бебето си е постоянното му нощно будене, плач и неспокойствие. Бебето или е гладно и иска да суче, или има колики, навярно започват и зъбките да го тормозят, но кога ще може мама да поспи? – дали това някога въобще ще се случи!? Именно за това ще си поговорим малко повече в този материал. Кога най-сетне ще дойде време евентуално бебето да спи непробудно през нощта?

Преди да узнаете отговора на този важен екзистенциален въпрос от бита на всяка майка, хвърлете едно око и на статията ни за така важното оригване след хранене и падането на бебешкото пъпче.

Защо бебетата се будят през нощта, дали ще дойде време да спят непробудно и какво трябва да знаем за съня им

Вече сте се прибрали благополучно от родилното отделение с бебето вкъщи – време е да започне вашето рутинно ежедневие на мама. То се състой в хранене, сменяне на пелените, оригване, приспиване, тревога и отново същото няколкостотин пъти на денонощие.

Бебето се буди веднъж, два пъти, три пъти през нощта и реве неистово или мрънка. Досега сте спали непробудно поне 7-8 часа и не сте свикнали да ставате през час, понеже мъника иска нещо и се нуждае от внимание. Питате се всичко наред ли? Дали го боли нещо? Гладен ли е? Бебето не може да си каже, какво иска и вие започвате да се паникьосвате и изморявате. Спокойно, след първата седмица ще свикнете с постоянното нощно ставане, но умората няма как да не се натрупа – затова поспивайте с бебето през деня, докато спи и то, домакинската работа няма да свърши никога.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Непрестанното недоспиване през нощта не е прищявка или каприз на майките. Много мъже си мислят, че жена им по цял ден си почива вкъщи докато бебето сладко спи, а през нощта може да става непрестанно и това да не и се отрази. Това въобще не е така – хроничното недоспиване за майката може да доведе до сериозни заболявания, силен стрес, лесна раздразнителност и нарушено общуване с околните.

Когато бебето спи в стаята на мама и татко, несъмнено и мъжете са за ожалване. Непрестанния плач на бебо и неговото будуване няма как да не се забележат от таткото, макар и той да не става. Неговият пълноценен сън е нарушен също – а сутринта трябва да стане и да отиде на работа.

Тук идва времето силно да попитате на глас – ще спи ли въобще някога непробудно нашето бебе или това ще си остане мираж? Спокойно и това ще се случи, но при всяко бебе се случва по различно време и по различен начин. Единици бебета спят непробудно през цялата нощ, особено в първите шест месеца от развитието си. Ако мисълта че хиляди родители като вас будуват нощем ви успокоява – така е в действителност. Учените са направили доста проучвания и са установили, че бебетата под една година се будят средно по 3 пъти на нощ – така че подгответе се за това.

Малките бебета в над 90% се будят нощно време с плач и търсят успокоение от мама. Бебето няма да заспи само, особено ако е под една годишна възраст и силно се разплаче. Обикновено половината от бебетата успяват да заспят и сами след навършването на половин годинка, но това е строго индивидуално. Според учените, когато бебето мине границата от осем месеца, то вероятно ще се буди през нощта, но ще успява да заспива само, така че дори мама и татко няма да разберат, че се е будило.

Като цяло темата за съня при бебето е много важна не само за мама и татко да си поспят, но и за здравето на самото бебе. Доста изследвания са направени в областта на нощният живот на бебетата, с помощта на видеонаблюдение и апарати измерващи жизнените показатели на мъниците. Така са открити доста общи тенденции у бебетата и техният нощен сън, които несъмнено ще откриете и при вашето бебе. Все пак всяко бебе е различно, така че сънят му също е индивидуален.

За да разберете бебето и нощните му будения, трябва да знаете, че бебетата до три месеца спят по цели 18 часа на денонощие. Разбира се едни бебета спят повече, а други по-малко, но всички спят на интервали от поне 2 до 4 часа. Бебето се буди за кратко, уморява се бързо и отново заспива. Често причината за събуждането е глад и когато бебето се насуче, заспива отново. Този дневен режим на храна и сън преминава и в нощта, така че не се учудвайте, че вашето бебе се буди поне 4 – 5 пъти на нощ и очаква храна. Няма все още изградени рутинни навици, за което вие трябва да му помогнете.

Бебетата нямат изграден биологичен часовник в организма си, когато се родят, това се случва в последствие. Те не разбират защо мама и татко спят докато е тъмно и се събуждат, когато е светло. Заредете се с търпение и след няколко месеца на нощно будуване вашето бебе ще започне полека да следва цикличността на сън през тъмната част на денонощието и будуване през светлата.

Някъде от навършването на три месеца бебетата започват да използват 24 часовият си биологичен часовник и до шестия си месец сънят им е съобразен със светлата и тъмна част на денонощието. Шест месечните бебета спят поне по 6 часа през нощта без да се будят и вероятността да се събудят през нощта значително намалява.

Изследванията в областта на бебешкият сън показват, че най-голямо развитие сънят на бебето претърпява между 3 и 6 месечна възраст. Бебетата на 3 месеца се будят по-често нощем и не успяват сами да заспят отново, докато тези на 6 рядко се будят и успяват сами да заспят.

Бебето на година вече може да спи непробудно от 8 до 12 часа на нощ, като се буди само веднъж или два пъти. През деня едногодишните бебета спят поне веднъж за период от 1 до 2 часа. И все пак повтаряме всяко бебе е различно, затова може вашият мъник да започне да спи непробудно по-рано, а може и да продължава да се буди често даже след годинката.

И така мили родители не се отчайвайте, вашето бебе ще започне да спи непробудно през нощта – просто му дайте време да се адаптира, да се развие и му създайте рутинен режим.

Време е и за статията ни относно млечните зъби на бебето – ще намерите в нея полезни съвети от специалисти.

f | Сподели с приятели