Бял шум – бързият начин да успокоите бебето

През първите месеци от живота си бебето често се събужда през нощта, заспива трудно и може да има неспокоен сън. Понякога, въпреки че бебето е видимо уморено и ние полагаме големи усилия да го приспим, сънят си остава мираж. В този момент на помощ идват различни методи за успокояване, сред които е и т. нар. „бял шум“.

Бял шум – бързият начин да успокоите бебето

Всъщност, именно старанието ни да осигурим тиха и спокойна среда за сън може да ни изиграе лоша шега, тъй като в утробата никога не е тихо и новороденото е свикнало с постоянни звуци – от движението на кръвта, храносмилането и сърцето на майка си. Точно на тях наподобява и белия шум.

Какво е бял шум

Това са монотонни звуци, които могат да възникнат естествено в средата, в която живеем. Белият шум действа успокояващо на бебето, тъй като му напомня за звуците, които е чувало в утробата. Освен това той замаскира дразнещи звуци от околната среда като уличния трафик, телевизора, силния говор на съседите. По този начин белия шум помага на бебето да се абстрахира от всичко останало и да заспи дълбоко.

Кои са източниците на бял шум

· Звукът от течаща вода от чешмата или аквариум в водна помпа;

· Работещи електроуреди – прахосмукачка, пералня, сушилня, сешоар;

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

· Звуци от природата – птичи песни, водопад, море, дъжд, вятър;

Може да използвате и специални приложения на телефона, които възпроизвеждат бял шум.

Крие ли рискове използването на бял шум за приспиване на бебето

Въпреки, че белият шум действа успокояващо на повечето бебета и ги приспива успешно, той все пак крие някои рискове. Възможно е източника на шум да надвишава здравословните децибели, допустими за бебета и да доведе до проблеми със слуха на детето.

Възможно е също така детето да стане зависимо от шума и да заспива трудно без него. Така отказването от този навик може да се превърне в проблем.

Тъй като бебето често се събужда през нощта, то може да очаква да бъде приспано по същия начин, по който е заспало преди това. т.е ако сте използвали бял шум за вечерното му заспиване, може да се наложи да го правите няколко пъти през нощта при всяко събуждане.

Правила за безопасна употреба на бял шум:

· Не оставяйте източника на шум по време на целия сън на бебето. Пуснете го само докато заспи, след което го изключете. В противен случай детето може да развие зависимост към него и да се събужда от случайни звуци като телефонно позвъняване, лай на куче и т.н. Шумът трябва да служи само за временно успокояване, а бебето да свиква да спи в нормална среда;

· Силата на звука не трябва да надвишава 50 децибела и източника на шума не трябва да бъде на по-малко от 2 метра от бебешкото легло. В началото звукът трябва да е малко по-силен за да може бебето да го забележи въпреки своя плач. След това постепенно го намалете;

· Използвайте бял шум само през първите месеци от живота на бебето и не позволявайте това да се превърне в дългосрочен навик.

f | Сподели с приятели