Алкохолен синдром при новороденото

Алкохолен синдром при новороденото – що за понятие е това? Навярно се досещате , че състоянието е свързано с употребата на алкохол по време на бременността.

Алкохолен синдром при новороденото

По темата вече сме ви предлагали материал за вредите на алкохола по време на кърменето – припомнете си го. Ще ви е полезен.

Но да се върнем на алкохолния синдром за новороденото. Ще ви навреди ли да пиете по една чаша вино или бира, докато сте бременна? Дали бебето ще се увреди и в какво се изразява алкохолния му синдром? Какви са рисковете от пиенето на алкохол, докато износвате бебето си?

По всичко тези въпроси ще си поговорим сега, за да сме ви максимално полезни. И не забравяйте нищо прекалено не е на добре, но понякога и малките количества (особено по време на бременността) могат да преобърнат каруцата.

Алкохолен синдром при новороденото – какво е това, в какво се изразява, индикации

Трябва много добре да разберете и да сте наясно, че пиенето на алкохол по време на бременност крие големи рискове за плода. Те могат да бъдат от естеството на вродени дефекти или увреждане частичното или цялостното развитие на плода в утробата ви. Статистиката в световен мащаб сочи, че именно алкохола (бил той бира, вино, водка или друго) е причина за появата на вродени аномалии у плода, които биха могли да бъдат избегнати. Тези аномалии от алкохолна употреба се появяват предимно в развитите страни, където начинът на живот е много по-различен, освободен и напрегнат.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

В утробата ви бебето е директно изложено на влиянието на алкохола, който вие поемате докато сте бременна. Това води до сериозни нарушения в развитието му и оформянето на органите и функционалните му системи. Проблемите са от широк спектър – може да говорим за аномалии в развитието на детето, за физически аномалии или поведенчески такива.

Няма прието безопасно количество алкохол, което е установено за прием по време на една бременност. Затова нашият съвет е поне 9 месеца, можете да оцелеете и без да пиете по чаша вино, бира или друго на ден. Това е за доброто на вашето дете, така че не се успокоявайте, че пиете само по една чаша. Сборно за цялата бременност това са много чаши и това определено ще окаже влияние на развитието на вашето бебе! Освен влияние върху развитието на бебето, алкохола може да предизвика аборт в ранните етапи на бременността, така че добре е да го елиминирате от менюто си.

Алкохолът много лесно преминава през плацентата и в първите три месеца от бременността е основният виновник за появата на вродени дефекти и аномалии у бебето (тогава се оформя началото на всички органи и системи в организма на бебето). Много жени преди да разберат, че са бременни, вече са изложили бебетата си на значителни дози алкохол. Приемът на алкохол в по-късните месеци на бременността главно води до нарушено мозъчно развитие на плода и проблеми с растежа му. Това на по-късен етап след раждането води до поведенчески проблеми и проблеми с обучението на детето.

Като цяло диагностиката на деца с алкохолен синдром се прави на база физически белези на лицето, нива на растеж, дефицити на мозъка и други. Когато майката е пила по-малки количества алкохол по време на бременността си, аномалиите са по-малко изразени и съответно много по-трудни за диагностика. Като цяло новородените с алкохолен синдром се раждат с изменени лицеви черти. Техните очи са доста по-малки от нормалното, горната им устна е значително тънка, разстоянието от горната устна до носа е много гладко. Освен това тези деца имат много слаб растеж. Те се раждат с много малки глави и ниско тегло. В първите месеци от живота си не наддават добре на килограми.

Новородени с алкохолен синдром могат да имат вродени дефекти на сърцето, на слуха или зрението, както и на бъбреците или костите. Тези бебета на по-късен етап от развитието си могат да получат неврологични проблеми, като гърчове, липса на координация и балансиране. Появата на забавено развитие в растежа също може да е налице, като симптом на синдрома.

Често алкохолен синдром при новородените води до нарушен сън, нервност, истерии на по-късен етап от развитието , проблеми със социализацията и обучението. С две думи порасналите вече деца с алкохолен синдром са често хиперактивни, имат проблеми с поведението, трудно се концентрират, забравят бързо, импулсивни и тревожни са.

След всичко описано до тук, вие мили майки сами ще прецените дали да причинявате това на децата си? Дори една чаша вино или бира им вреди и за съжаление или не – вредите не могат да бъдат оценени на ранен етап. Понякога те се проявяват ударно в по-късните етапи от развитието на бебето и детето. Приема на какъвто и да било алкохол – по-лек или твърд по време на бременност, води до появата на алкохолен синдром при новородените. Затова и дори чаша на ден от иначе здравословната напитка – вино докато сте бременни, трябва да е табу за вас. През плацентата алкохолът директно се влива в кръвта на вашето бебе в утробата и така вродените аномалии стават факт след раждането и даже още по време на развитието на бебето ви в корема ви.

Още докато планирате и обмисляте бременността си, правите опити за бебе – не пийте алкохол. Важно е, за да бъде бебето ви здраво и да не получи фатални вродени аномалии. Било то умствена изостаналост, увреждане на сърцето, слепота или глухота, поведенчески проблем, изостанало физическо развитие и прочие. Рожбата ви е по-важна от всичко, така че направете всичко възможно, за да ѝ дадете най-добрият старт в живота – просто забравете за чашата питие вечер.

Прочетете и статията ни за наднорменото тегло по време на бременността. Оказва се, че и здравословното хранене е толкова важно за здравото бебе, колкото и премахването на вредните навици по време на бременността (алкохол, цигари, и други). Помислете по тези теми и въпроси.

f | Сподели с приятели