Бременни сте, защо имате дискомфортен запек

Бременни сте. Поздравления, това е едно от най-хубавите неща в живота, ако не и най-хубавото дори. И все пак самата бременност е свързана с редица неразположения, рискове и тревоги за майката.

Запек при бременност

Една бременна трябва много да внимава с какво се храни ежедневно, дали приема вредни за бебето храни и напитки? Дали все още има нездравословни навици като тютюнопушене или пък пие алкохол?

Колкото и голямо щастие да е една бременност – тя същевременно е и една голяма отговорност към вашето бебе. Затова решихме да обсъдим в този наш материал две от най-често срещаните тревоги на бременните. Кои са те? Оказва се това са въпросите дали може да се пие кафе докато сме бременни и защо изведнъж се появи този дискомфортен запек?

Прочетете и статията ни за вегетарианството по време на бременността – може да сте вегетарианка или да имате такава позната или приятелка, на която да я препоръчате.

А сега по темата. Защо се появява запек по време на бременността и как да го елиминирате?

Бременни сте – страдате от запек. Какви са причините и как да облекчите състоянието

Като цяло бременните, чийто начин на живот или професия е свързана повече със седене – страдат от неприятното състояние. Таблетките в повечето случаи не им помагат, а се изисква определен здравословен режим на хранене, както и на движение.

Внимавайте – не използвайте силни слабителни средства, защото можете да навредите на себе си и на бебето ви. Когато имате запек по време на бременността, който не изчезва, а се задълбочава – потърсете лекарско мнение.

Специалистът ще вземе под внимание вашето състояние и така ще ви назначи нужното лечение. Запекът е опасен за една бременна не само защото е адски неприятен, но и може да доведе до инфекция на пикочните пътища, което е опасно и то много.

Защо точно по време на бременност жената страда от запек? Дори жени никога не изпитвали този дискомфорт казват, че са имали запек докато са носели бебето си. Като цяло докато сте бременни червата ви стават доста по лениви. Те не се движат активно и така се появява познатият ни запек. Наред с ленивите черва и хормоналните промени в организма на бременната спомагат за появата на запека.

Много жени мислят, че запека се дължи на нарастващата матка, която притиска червата – но това не е така, защото запек се появява още преди самата матка да започне да расте.

Питате се, как е възможно да облекчите запека, докато сте бременна? Средствата са много, като сред тях най-безопасните и ефективни са леките упражнения, оптималното хранително меню, навика да ходите до тоалетна всекидневно и така нататък.

Добре е да хапвате повече зелено листни зеленчуци, плодове, като грозде, сини сливи и круши. Още кисело мляко, типов хляб, чаша плодов пресен сок за закуска, овесени ядки с мед.

Пиенето на вода е сред най-важните неща, не само за елиминирането на запека по време на бременността! Като цяло разхлабителни, като свещички и глицерин са безобидни, но винаги се консултирайте с лекар за медикаменти – те могат да ви навредят, вместо да ви помогнат. Състоянието е преодолимо, трябва само да му обърнете внимание, а не да изчаквате само да отмине.

Надяваме се мили бременни да ви бяхме полезни поне малко. Четете и материала ни за наднорменото тегло по време на бременността – ще ви бъде от полза. Леко бременеене.

f | Сподели с приятели