Наднормено тегло по време на бременност – рискове и разрешение на проблема

През последните деситилетия наднорменото тегло не е изключение, а нещо нормално. Бързото хранене, готовите ястия, ограниченото движение са в основата.

Наднормено тегло по време на бременност

А това оказва влияние върху бременността. Не са редки случаите, когато забременяването не е възможно заради наднорменото тегло. Но дори и да забременее жената, рисковете от развитието на различни заболявания при нея са по-високи.

Наднорменото тегло се определя по различни начини. Според една от формулите лека форма на затлъстяване е, когато телесната маса в началото на бременността е 20% над идеалната. А над 50% вече е тежка форма на затлъстяване. За база се взима ръста, от който се вади числото 110. Разбира се, подобно изчисление е относително и не е общовалидно за всеки организъм. Затова ще ви предложим друга формула.

Как се определя идеалната телесна маса (ИТМ)

Определя се, като теглото се раздели на височината, повдигната на квадрат. Ето един пример: ако сте 1,75 и сте 63 кг. трябва да повдигнете 1,75 на квадрат (1,75 x 1,75). Така ще получите 3.06. След това делите килограмите на споменатото вече число (63 : 3,06 = 20,58). Така получавате идеалната телесна маса.

И след това погледнете в коя категория спадате вие:

Тегло под нормата < 18,5
Тегло в нормата – 18,5 – 25,0
Тегло над нормата > 25,0
Затлъстяване > 30

Наднорменото тегло се смята за рисов фактор по време на бременността. Освен че напряга гръбнака, затлъстяването може да донесе и реално негативни последици за бременната и плода. То може да стане причина и за спонтанен аборт. Нерядко се прибягва до секцио.

Усложнения по време на бременността

Много често наднорменото тегло може да е причина за захарен диабет (обикновено гестационен, но не е изключено и инсулинозависим).

Още за гестационния диабет можете да прочетете в статията Възможни временни заболявания в периода на бременността.

Още може да е причина за хипертония (най-вече хронична), но и прееклампсия, както и да е причина за раждането на дете над 4 кг. Сърдечните проблеми и заболяванията на черния дроб са също сред евентуалните рискове.

Усложнения по време на раждане

Установено е, че цезаровото сечение, преждевременното раждане, малформациите на плода не са по-често срещани от раждането без наднормено тегло. Твърде чести са родилната слабост, индукцията на раждането, макрозомията на плода, кръвотеченията след раждане. Авторите стигат до извода, че въпреки наличието на някои класически рискове при бременните и раждащите с наднормено тегло, умереното наднормено тегло представлява по-малък риск за плода и майката, отколкото се смята.

Какво да направите, за да свалите излишните килограми

Най-важното нещо е да осъзнаете, че това е ваша отговорност. Евентуалните рискове и последици – също. И едва след като разберете това, ще можете да направите крачка към промяната.

Движете се

В основата на изгарянето на мазнини е движението. Ако теглото ви е наднормено, всяко движение ще ви е от полза, не е нужно да е натоварващо. Дори и само разходка за половин час на ден в малко по-бързо темпо ще ви е достатъчно.

Имайки предвид, че сте бременни, нужно е да се консултирате обаче с лекар, ако искате да правите някакви упражнения. Те, разбира се, не са изключени. Напротив! Подходящите за вас биха могли да ви помогнат да свалите малко от килограмите си. В следствие на това бременността ще протече по-лесно, а и ще избегнете някои от евентуалните рискове по време на бременността.

Хранете се правилно

Здравословното хранене не означава гладуване. Гладуването и диетите са забранени по време на бременност. Към по-драстични мерки за намаляване на теглото можете да прибегнете преди бременността. Но диетите не са най-доброто решение. От тях нерядко следват други негативни последствия.

Колкото до здравословното хранене, то не само че е позволено, но е препоръчително. Сега е времето, в което можете да заместите сандвичите с домашно приготвени ястия, сладкишите с плодове, да добавите салата към менюто си, да заместите белия хляб с по-здравословни алтернативи.

Казват, че в този период жената трябва да яде като за двама. Този мит е напълно погрешен. Не го следвайте. Установено е, че през втория и третия триместър не са нужни повече от 300 калории над обичайните за тялото ви. Яжте достатъчно, но не прекалено. И подбирайте повече природни продукти и по-малко пакетирани.

Още митове, свързани с бременността, можете да прочетете в статията Популярни митове, които се свързват с бременността.

f | Сподели с приятели