Възможни временни заболявания в периода на бременността

Бременността е магията, която от един живот създава друг. За да се случи това в организма протичат различни процеси. В следствие на тях могат да се развият заболявания, някои от които възникват като резултат от липсата на превантивни мерки.

заболявания при бременност

Гестационен диабет

Както всеки друг тип диабет и този възниква след намаляване на възможностите на организма да произвежда или усвоява инсулин. За него е характерно, че той се развива само по време на бременност и изчезва след раждане.

Гестационният диабет може да бъде установен едва в шестия месец, след като бебето вече е започнало да се оформя. Поради тази причина няма как да се наблюдава сериозно увреждане при плода, но все пак оказва влияние върху него. Произведеният инсулин от тялото на жената не може да проникне в плацентата, но глюкозата в организма – може. Тя повишава нивото на кръвната захар на бебето. В следствие на това се наблюдават редица процеси, които се извършват от организма му, а резултатът от тях е повишен риск от затлъстяване след раждане и развитие на диабет от втори тип като възрастен. Прекомерното количество на кръвна захар, проникваща в плацентата, може да доведе до нарастване на плода и необходимост от цезарово сечение.

При наличие на гестационен диабет е нужно да се следва определена диета, предписана от специалист. Да се насочи вниманието към здравословен начин на живот – природосъобразно хранене и физическа активност. Разходката, практикуването на йога за бременни и леките упражнения стимулират усвояването на глюкозата от клетките за енергия и това намалява нивата на кръвната захар. Ако не се наблюдава промяна в следствие на диетата и упражненията, тогава се налага медикаментозен прием на инсулин, който се преустановява след раждане.

Веднъж развили гестационен диабет, жените са подложени на риск от повторна поява при последвала бременност, както и от диабет втори тип.

Парализа на Бел

Този тип заболяване представлява парализиране на мускулите на едната половина на лицето. Характеризира се с неспособност както за мимически жестове – като затваряне на око или усмихване, така и с нарушение в слюнчената и слъзната секреция. Дължи се на увреден лицев нерв, който контролира мускулите.

Причините за появата на парализата не са напълно изяснени, но най-често се свързват с появата на херпес симплекс или са следствие от вирусна инфекция. Според специалистите нервът, контролиращ лицевите мускули, преминава през тесен костен проход, а при вирусна инфекция е напълно възможно да се възпали и подуе.

Установено е обаче, че рискът да се развие парализата при бременни жени е около 3 пъти по-висок, отколкото при останалите хора. Като фактори се посочват както гореизброените причини, така и по-голямото съдържание на течности в организма.

Обикновено парализата минава от само себе си за няколко месеца. Понякога се използват кортикостероидни препарати и противовирусни лекарства, които намаляват възпалението. При бременност това не е препоръчително, защото все още не е уточнено точно какво влияние оказват кортикостроидите върху плода.

Анемия

Симптомите на заболяването са: бледа кожа, умора, замаяност, учестен пулс. По-често анемията се появява по време на втората бременност и то след първото тримесечие. Срещат се няколко различни вида анемия по време на бременност, като най-голям процент има желязодефицитната – около 90%.

Прочетете още за анемията по време на бременност – ще ви бъде полезно.

Желязодефицитна анемия

Бременността е период, в който необходимостта от желязо на организма нараства. Анемията е резултат от дисбаланса между постъпването на желязо в организма и усвояването му. Когато настъпи нарушение, организмът започва да изчерпва собствените си запаси, което води до нарушен синтез на хемоглобина. Като превантивна мярка може да се наблегне на консумацията на храни, богати на желязо.

Мегалобластна анемия

Среща се сравнително рядко и се свързва с дефицита на витамин В 12 и/или фолиева киселина. При липсата им, функцията на еритроцитите се нарушава, а в следствие на това възниква анемия.

Недостигът на витамин В 12 се срещата по-често в организмите на вегетарианките, тъй като голямо количество от него се съдържа в дробът, както и в някои видове месо. Като превантивна мярка, той може да се набавя медикаментозно.

Освен това на бременните жени се препоръчва да пият различни витамини за бъдещи мами и фолиева киселина, която е допълнителна и съвсем отделна. Изследвания показват, че приемът ѝ през тези месеци намалява риска от мозъчни и гръбначно-мозъчни дефекти на бебето.

Анемията крие рискове от преждевременно раждане. При изследване на деца, родени от жени с анемия, около 20% имат склонност към алергични прояви, а около 23% също страдат от анемия.

f | Сподели с приятели