Фетален дистрес – предпоставки и рискове

Феталният дистрес (асфиксия) е тежко състояние, дължащо се на недостатъчно количество кислород за плода по време на бременността.

Фетален дистрес – предпоставки и рискове

Ако не се вземат навременни мерки, подобно състояние може да e причина за увреждане на бебето, дори и до неговата смърт. При такива обстоятелства е необходима спешна реакция от страна на лекарския екип. Нерядко се стига до оперативна намеса.

Причините за феталния дистрес могат да са различни, да има различна продължителност, сила, тежест, да е остър или хроничен и различно последици за детето.

Възможно е феталния дистрес да е следствие от заболявания на майката, които да са причина за недостатъчна наличност на кислород – анемия, сърдечна недостатъчност, белодробна недостатъчност. Но причина за това състояние не са само заболявания при майката. Може да е следствие от плацентарна недостатъчност, поради преносеност, прееклампсия, отлепване на плацентата. Или да е резултат от инфекции, както и от усукване или притискане на пъпната връв.

дълъг клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
11лв.
зимен клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
12.50лв.
дълъг клин за бременни
24лв.
bstyle.bg - клинове за бременни
Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Повече за пъпната връв и рисковете, свързани с нея, можете да намерите в статията Усложнения, причинени от пъпната връв.

Фетален дистрес (асфиксия) по време на бременност

Липсата на кислород може да се усеща от бебето още докато е в утробата, по време на бременността. Проявен тогава, феталният дистрес се нарича хроничен. Не е възможно да бъде изказано категорично мнение дали бебето е застрашено или не от фетален дистрес.

И все пак има предпоставки, които биха могли да повлияят. Такива са различни хронични заболявания, като диабет, анемия, хепатит, хипертония, сърдечна недостатъчност. Анемията е характерна за бременните жени. Тя се характеризира с недостиг на хемоглобин, което, от своя страна, води до намалена способност да се пренася кислород в организма. Асфиксията по време на бременността се развива за сравнително дълъг период, по-често се проявява в последните месеци на бременността.

бельо за бременни
7лв
бельо за бременни
13лв.
бельо за бременни
9лв.
бельо за бременни
8.50лв
bstyle.bg - по-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки
Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Фетален дистрес (асфиксия) по време на раждане

Нарича се още остър фетален дистрес и се развива бързо и най-често по време на раждането, но може да се изяви и преди него, като краен етап на тежко рисково състояние на бременността. Острият дистрес е по-чест по време на раждането, тъй като маточните контракции се оказват стресогенни за плода, като намаляват кислорода до него. Важно е да се определят бременните с висок риск преди раждането.

При подобно усложнение ситуацията изисква бърза реакция – секцио или форцепс. Децата, родени с асфиксия често изискват по-дълъг период на рехабилитация. Това се налага, за да бъдат избегнати евентуални бъдещи неврологични заболявания. Понякога при такива бебета се наблюдава забавено развитие. По-късно започват да говорят, да седят и ходят. Възможно е усложнението да е предизвикано от многоплодна бременност. Но често възниква и като следствие от преждевременното раждане (преди 38-та гестационна седмица).

Още за рисковете от преждевременното раждане можете да прочетете в статията Рисковете за бебетата от преждевременното раждане.

При нормална бременност феталният дистрес се среща рядко и появата му трябва да е сигнал за търсене на недиагностицирани до този момент заболявания на майката и/или на плода. Смърт на плода от задушаване при липсата на рискови фактори се наблюдава изключително рядко. Бременните с интрапартална асфиксия (задушаване по време на раждане) се отнасят обикновено в две големи групи: в първата група майчино-феталния обмен е хроничен по време на бременността и стресът от раждането е последният удар, предизвикващ дълбоко нарушение – фетален дистрес. Във втората група се включват здрави бременни, постъпващи за раждане без предхождащо или налично хронично състояние на увреден майчино-фетален обмен. Тук феталния дистрес е предизвикан от внезапна причина – проблеми с пъпната връв, неразпознато хронично увреждане на майката или на плода.

Профилактиката на феталния дистрес се състои в откриване на причините и рисковите състояния по време на бременността, които го причиняват. Ето защо е от много голяма важност да не бъдат подценявани прегледите при гинеколога, да бъдат спазвани и към тях да се подхожда с отговорност.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg - сатенена нежност
Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

| Сподели с приятели