Рискове от използването на форцепс и вакуум-екстрактор

Когато е наложително раждането да бъде подпомогнато поради различни причини, често лекарите използват форцепс или вакуум-екстрактор.

Рискове от използването на форцепс и вакуум-екстрактор

Форцепсът е инструмент, съставен от две щипки, благодарение на които се захваща главата на бебето. Вакуум-екстрактора пък се състои от вакуум помпа и чашка, която захваща главата по време на раждане.

Форцепс – какво е това

Форцепсът е инструмент, състоящ се от две щипки, който служи за залавяне на главата на бебето, когато то е разположено с главата надолу, с цел подпомагане на вагиналното раждане. Когато се налага използването на форцепс, лекарят прониква с него във влагалището и захваща главата на бебето.

Макар че методът се прилага често, до него се прибягва само когато е наистина наложително, тъй като това не е безопасен метод – той също крие своите рискове. В случай че се окаже ненадежден метод, възможно е лекарите да преминат към цезарово сечение.

Повече за секциото можете да научите в статията Цезарово сечение VS естествено раждане.

Защо се налага използването на форцепс

Обикновено до форцепс се прибягва, когато бебето вече е на път да излезе, но напъните на жената са неефективни, или когато жената е твърде уморена от тях. Задължително условие за използване на форцепс е бебето да е в родовия канал, задължително да е с глава надолу, жената вече да има пълно разкритие, както и да е спукан околоплодния мехур.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Причини за използване на форцепс могат да бъдат още:

 • Прееклампсия, силно кървене по време на раждане, преждевременно отлепване на плацентата.
 • Различни заболявания при жената, които налагат не толкова затруднено протичане на раждането.
 • При фетален дистрес (недостатъчно количество кислород) или при неправилно главично предлежание.

Рискове за майката

Възможно е да има евентуални проблеми при използването на форцепс. Обикновено рисковете са:

 • Затруднено уриниране
 • Болки в перинеума
 • Анемия в следствие на загубата на голямо количество кръв
 • Разкъсвания на матката
 • Рани по гениталния тракт

По-рядко могат да се срещнат следните рискове за бебето:

 • Наранявания в областта на лицето
 • Травми в горната част на лицето
 • Черепна фрактура
 • Кървене в областта на главата

Много по-често остават съвсем леки белези от щипки те по главата на бебето, които само след няколко часа изчезват.

Вакуум-екстрактор

Това устройство, както вече казахме, се състои от помпа и специални чашки, които захващат главата на бебето. Важно обаче е тя да се вижда в родовия канал. Вакуумът се поставя върху главата на бебето за да може да се подпомогне раждането. Ролята на помпата е да засмуче главата.

В последствия при контракция с помощта на напъните на майката, вакуумът засмуква главата на бебето и то излиза по-лесно. Условията и тук са същите както и при форцепса:

 • Главата на плода трябва да е навлязла в таза
 • Околоплодният мехур да е разкъсан
 • Разширението да е пълно

Както при форцепса, така и вакуумът крие своите рискове
Но и тук рисковете не са толкова големи. Тъй като вакуумът имат свойството да засмуква, то той може да образува подутина на скалпа. Това обаче не уврежда мозъка. А самата подутина преминава за няколко дни. В много по-редки случаи е възможно вакуумът да стане причина за голям кръвоизлив.

В такива случаи травмата би могла да бъде опасна, защото бебето може да изгуби голямо количество кръв. Последствията за това могат да бъдат тежки, но е редно да се каже, че все пак те не са фатални. В повечето случаи прогнозата е добра. Освен това подобни кръвоизливи се случват рядко.

Ако очаквате скоро да родите, е добре да се подготвите предварително за евентуалните бъдещи последствия от използването на форцепс или ваккум-екстрактор, но не се задълбочавайте в „запознаването“ на тези два инструмента.

В интернет ще срещнете много отрицателни коментари, предизвикани от негативен опит. Но има и положителни. Ако инструментите бъдат използвани както трябва, рисковете за майката и бебето са малки. И не забравяйте, че те могат да спасят живота на вашето бебе.

f | Сподели с приятели