Рискове от използването на форцепс и вакуум-екстрактор

Когато е наложително раждането да бъде подпомогнато поради различни причини, често лекарите използват форцепс или вакуум-екстрактор.

Рискове от използването на форцепс и вакуум-екстрактор

Форцепсът е инструмент, съставен от две щипки, благодарение на които се захваща главата на бебето. Вакуум-екстрактора пък се състои от вакуум помпа и чашка, която захваща главата по време на раждане.

Форцепс – какво е това?

Форцепсът е инструмент, състоящ се от две щипки, който служи за залавяне на главата на бебето, когато то е разположено с главата надолу, с цел подпомагане на вагиналното раждане. Когато се налага използването на форцепс, лекарят прониква с него във влагалището и захваща главата на бебето. Макар че методът се прилага често, до него се прибягва само когато е наистина наложително, тъй като това не е безопасен метод – той също крие своите рискове. В случай че се окаже ненадежден метод, възможно е лекарите да преминат към цезарово сечение.

Повече за секциото можете да научите в статията Цезарово сечение VS естествено раждане.

Защо се налага използването на форцепс?

Обикновено до форцепс се прибягва, когато бебето вече е на път да излезе, но напъните на жената са неефективни, или когато жената е твърде уморена от тях. Задължително условие за използване на форцепс е бебето да е в родовия канал, задължително да е с глава надолу, жената вече да има пълно разкритие, както и да е спукан околоплодния мехур.

Причини за използване на форцепс могат да бъдат още:
Прееклампсия, силно кървене по време на раждане, преждевременно отлепване на плацентата.
Различни заболявания при жената, които налагат не толкова затруднено протичане на раждането.
При фетален дистрес (недостатъчно количество кислород) или при неправилно главично предлежание.

Рискове за майката

Възможно е да има евентуални проблеми при използването на форцепс. Обикновено рисковете са:

 • Затруднено уриниране
 • Болки в перинеума
 • Анемия в следствие на загубата на голямо количество кръв
 • Разкъсвания на матката
 • Рани по гениталния тракт

По-рядко могат да се срещнат следните рискове за бебето:

 • Наранявания в областта на лицето
 • Травми в горната част на лицето
 • Черепна фрактура
 • Кървене в областта на главата

Много по-често остават съвсем леки белези от щипки те по главата на бебето, които само след няколко часа изчезват.

Вакуум-екстрактор

Това устройство, както вече казахме, се състои от помпа и специални чашки, които захващат главата на бебето. Важно обаче е тя да се вижда в родовия канал. Вакуумът се поставя върху главата на бебето за да може да се подпомогне раждането. Ролята на помпата е да засмуче главата. В последствия при контракция с помощта на напъните на майката, вакуумът засмуква главата на бебето и то излиза по-лесно. Условията и тук са същите както и при форцепса:

 • Главата на плода трябва да е навлязла в таза
 • Околоплодният мехур да е разкъсан
 • Разширението да е пълно

Както при форцепса, така и вакуумът крие своите рискове
Но и тук рисковете не са толкова големи. Тъй като вакуумът имат свойството да засмуква, то той може да образува подутина на скалпа. Това обаче не уврежда мозъка. А самата подутина преминава за няколко дни. В много по-редки случаи е възможно вакуумът да стане причина за голям кръвоизлив.
В такива случаи травмата би могла да бъде опасна, защото бебето може да изгуби голямо количество кръв. Последствията за това могат да бъдат тежки, но е редно да се каже, че все пак те не са фатални. В повечето случаи прогнозата е добра. Освен това подобни кръвоизливи се случват рядко.

Ако очаквате скоро да родите, е добре да се подготвите предварително за евентуалните бъдещи последствия от използването на форцепс или ваккум-екстрактор, но не се задълбочавайте в „запознаването“ на тези два инструмента.

В интернет ще срещнете много отрицателни коментари, предизвикани от негативен опит. Но има и положителни. Ако инструментите бъдат използвани както трябва, рисковете за майката и бебето са малки. И не забравяйте, че те могат да спасят живота на вашето бебе!

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

| Сподели с приятели