Индукция на раждането – видове и рискове

Индукция на раждането означава изкуствено предизвикване на раждането. Различават се два вида: елективна и инициирана индукция.

Индукция на раждането

Елективна индукция

Отнася се до прекратяване на бременността при зрял плод и готова за раждане шийка без медицински причини. Това е едно планирано предизвикване на раждането при оптимални условия – персонал, апаратура, през работно време на персонала, които осигуряват най-добра прогноза на раждането.

Нерядко усложнение и недостатък на елективната индукция е полуефикасността на индукцията, при която раждaнето спира на даден етап и често завършва оперативно – форцепс, вакуум екстракция, цезарово сечение. Понякога това се дължи на незряла маточна шийка.

Индицирана индукция

Това е индукция на раждането по медицински индикации. Индикациите за тази индукция най-общо са състоянията, при които продължаването на бременността става опасно за майката или за плода и липсват контраиндикации за вагинално раждане. Те могат да бъдат много разнообразни:

  • Заболявания на майката – диабет, прееклампсия;
  • Болести на плода;
  • Риск от намалена перфузия на плацентата;

За индукцията се използват няколко различни медикамента. Най-често това е Oxytocin, който се вкарва венозно в кръвния поток. Обикновено раждането настъпва след 6-8 часа. При нисък pelvic score индукцията обаче е неуспешна много често и в 30-40% от случаите завършва с цезарово сечение.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Все по-често се използват простагландините вместо Оxytocin. Те могат да предизвикат контракции, но ефектът им е основно върху състоянието на маточната шийка. Те я подготвят, като под тяхното въздействие тя става по-мека, „зряла“. Те се синтезират, отделят и разграждат локално и се смята, че простагландините действат директно върху шийката. Независимо дали са под формата на таблетки, гел или др., водят за кратко до подобряване зрелостта на шийката, а оттам и до успешно завършени индукции.

При индукция е от съществено значение дали специалистът е много добре запознат с гестационната възраст на плода, предлежанието, телесната му маса, размера на таза на бременната.

Тъй като процесът е предизвикан и не съществува естествено ражадне, движението на родилката е силно ограничено. Този вид раждане е по-болезнено, затова често се налага епидурална упойка. Освен до необходимост от упойка, предизвиканото раждане може да доведе и до различни усложнения.

Рискове от индукцията

Повишен риск от неонатално интензивно отделение

Той съществува, тъй като бебетата, раждани чрез индукция, все още не са готови да се появят пред света по естествен път.

Риск от форцепс и вакуумна екстракция

Опасността от употребата на форцепс и вакуумната екстракция винаги съществува при преждевременното раждане. Форцепсът крие рискове от увреждането на бебешката главичка, дори от увреждане на мозъка.

Риск от цезарово сечение

Вече споменахме, че той съществува. Тъй като секциото не е планувано, не са изключени усложнения, свързани с него.
Още за секциото можете да прочетете в статията Цезарово сечение VS. естествено раждане.

Риск от пролапс на пъпната връв

Ако главата на бебето не е разположена добре, а околоплодният мехур е спукан изкуствено, съществува и този риск. Пукането на оклоплодния мехур, от друга страна, крие риск от инфекции.

Още по темата за рисковете, свързани с пъпната връв можете да прочетете в статията Усложнения, причинени от пъпната връв.

Неуспешната индукция може да приключи чрез появата на маточни контракции, които обаче са неефективни и твърде слаби. Тогава и не може да има раждане, а жената бива подлагана нерядко и на втора индукция.

f | Сподели с приятели

Вашите коментари
28.03.2021 Наско

Ако живеете във Великобритания и трябва да родите, само ако намерят някаква малка причина, могат ви накарат да изкарат изкарат бебето преди термина, например, след видеозон процента на растежа на бебето не е според тяхните очаквания, от националното задравеопазване ще ви предложат индукция и нямате много избор. Ако не приемете си търсите частни клиники и лекари, но цените им са непосилни!!! Едва ли най-скъпата частна зравна застраховка, ще поеме разходите!!!