Кога, как и защо е добре да откажем бебето от шишето с биберон

Шишето с биберон е основното средство, чрез което бебето се храни в първите месеци от живота си, та чак до навършване на една година.

отказване от биберон

Дори в някои случаи използването му неправомерно се извършва и след една година, до две и повече години, при вече порасналото бебе.

Всъщност шишето с биберон и използването му от бебето може да се раздели на две – при кърмени бебета и при такива хранени с адаптирано мляко по специализирана формула.

Шишето с биберон при кърмените бебета

Бебетата, които сучат и биват кърмени, макар и хранени от време на време с шише с биберон, много по-лесно се отказват от него. Те се нуждаят от това шише, когато се дохранват с кърма изцедена от майката или пък с изкуствено мляко, при недостиг на кърма.

Често пъти тези бебета минават направо на използването на специалните шишета чаши, за да пият сок и вода, като биберона и шишето не влизат дори в употреба. Тези деца по-рядко се нуждаят и от така обичаният от бебетата, биберон-залъгалка, защото свикнали на естествения допир на кърменето от гърда, правят драстичната разлика между изкуствено и естествено, някак си инстинктивно.

Шишето с биберон при бебетата на изкуствено мляко

Бебетата, чийто майки не могат да кърмят, поради здравословни причини, липса на кърма или някакви други съображения са много по-привързани към биберона, като цяло, отколкото кърмените бебета. Те според специалистите познават изкуствения биберон като успокояващо и утоляващо глада средство. Затова и биберона-залъгалка често пъти при тях се отказва в много по-късен етап на развитието, около 2 до 3, дори 4 годишна възраст.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Какво ни съветват специалистите

Специалистите препоръчват строго до навършване на година шишето с биберон да бъде премахнато от ежедневния режим на бебето. Те съветват постепенно да приучаваме детето си да спре да пие от този род шишета и да го приучим към използването на чаша.

На една година детето вече е напълно способно да пие от обикновена чаша, стига да е приучено на това. Целият процес не се случва за ден или два, а за доста по-дълъг период от време. Педиатрите ни съветват още от шест месечна възраст да започнем да тренираме бебето си да пие от чаша.

В началото е добре да се използват специализираните чаши-бутилки, защото не се разливат и пропускат по-малко и регулирано количество течност. Когато вече детето е схванало как се пие от чаша, то може да преминем и на обикновена, в началото с наша помощ, а на по-късен етап и само.

Много е важно в началото, когато започваме да учим бебето да пие от чаша да знаем навиците му на пиене. Става въпрос най-вече за бързина на пиене и поглъщане на течността. Тук едни бебета пият много бързо, а други са по-спокойни и мудни. За да не се задави детето, когато му помагате да пие от чаша е добре да сте забелязали как и по колко то поема течностите. По-лесно е да забележите тези темпове при изкуствено хранените бебета, за разлика от кърмените, но самото преглъщане на течността ще ви упъти и за бързината на пиене на млякото в началото, а после и от чаша.

Шишето с биберон на определен етап от развитието на бебето се хваща от него с две ръце и се придържа. Обикновено това се случва около 3-4 месец, в зависимост от степента на развитие. Същият метод да хваща чашата с две ръце и да пие е налице и после, при премахването на шишето с биберон. Това е най-удобно за детето и с малко помощ от родителя, то се справя все по-добре и все по-добре.

Когато приучавате бебето да пие от чаша

Както при захранването, така и при премахването на шишето-биберон има много цапане, оливане и разсипване на храна и течности. Тоест търпението от ваша страна е много нужно, като насърчаването е основното, което се изисква от вас. Много ясно, че бебето ще се намокри при първите си опити да пие от чаша, дори може да разлее течността. Това не бива да ви ядосва, изнервя или тревожи, защото е напълно нормално. Напротив, насърчавайте малчугана и го окуражавайте да пробва отново и отново, докато не усвои изцяло промяната. Сменяйте дрешките, ако е необходимо няколко пъти на ден, стига малчугана да изявява желание да пие от чаша. Използвайте гумени лигавници с джоб и въобще улеснете бебчето да свикне с новата ситуация, че вече е голямо и може да пие от чаша, а не от шишето с биберон.

Винаги вида на чашата е важен. Основно се акцентира на формата ѝ. Когато самата форма на чашата е с по-голям наклон, тогава бебето не отпива от течността с голямо усилие, а нещата се случват естествено и лесно. Течността при по-големия наклон се стича лесно и бързо, затова трябва и да се внимава да няма задавяне! Важно е и какво има в самата чаша за пиене. В шишето с биберон най-често е имало сок, мляко или вода. Вече знаете какво предпочита малчугана ви и е добре да му давате това, което харесва, за да привикне към чашата по-лесно и да пие с удоволствие от нея.

На фона на всичко казано до тук, отказването от шишето с биберон трябва да става плавно и постепенно, без резки смени и травми за психиката на бебето. Когато му поднасяте новите неща с грижа, търпение и любов, то ги възприема по-лесно и бързо.

Не бива да се пренебрегва и факта за запазването на детските венци и зъби здрави, като се избягва даването на напитки с консерванти и захар на бебето от чаша. Винаги всичко ново е добро дошло за едно бебе, стига правилния подход да е налице.

f | Сподели с приятели