Млечница при бебетата

Млечницата е гъбична инфекция в устната кухина на кърмачетата. Може да се наблюдава още в първите дни след раждането. Езикът и лигавицата в устата се покриват с белезникав налеп и изглеждат като „напръскани с мляко“.

Млечница при бебетата

Защо се появява млечницата

Гъбичките са естествена част от храносмилателния тракт на хората. Бебешката млечница се причинява от Candida albicans (гъбички, които населяват нашето тяло), с които новороденото се среща, преминавайки през родовия канал или след това от слюнката или гърдите на майка си.

Недоносените бебета, както и тези, родени от майка с диабет са с повишен риск от развитие на кандидоза. Продължителното смучене на биберон също повишава вероятността от поява на инфекцията. Млечницата обаче се среща и при напълно здрави, доносени бебета, които не използват биберон.

Опасна ли е инфекцията

В повечето случаи млечницата не създава сериозни проблеми и отшумява от самосебе си. Въпреки това тя може да стане причина за дискомфорт както при бебето така и при майката и да затрудни кърменето.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Устната лигавица на бебето може да стане чувствителна и дори болезнена, което може да доведе до отказ от хранене, плач, раздразнителност, влошен сън. Кърмещата майка може да изпитва силна болка, сърбеж и раздразнение на зърната по време и след кърмене.

Появата на млечница изисква консултация с педиатър и лечение, след което обикновено отшумява бързо.

Как да разпознаем млечницата

Ако забележите бял слой върху езика на бебето и никъде другаде, вероятно това са остатъци от кърма или адаптирано мляко. Опитайте да ги отстраните внимателно с влажна марля. Ако успеете – не става дума за млечница.

В случай, че налепите не могат лесно да бъдат премахнати се свържете с лекар за преглед и потвърждение на диагнозата, тъй като вероятно се касае за гъбична инфекция.

Какво е лечението

На първо място трябва да знаете, че ако бебето ви има млечница, това не е причина да спрете да кърмите. Напротив! В случай, че сукането е силно болезнено за вас, опитайте да изцеждате кърма и да давате на бебето от шише докато инфекцията отшуми. Не пропускайте да стерилизирате старателно шишетата и бибероните след всяко ползване, както и помпата за кърма.

Спазвайте добра хигиена на гърдите преди и след кърмене. Обикновено млечницата отшумява от самосебе си за седмица-две. Ако това не се случи педиатърът вероятно ще изпише противогъбично средство за прилагане в устната кухина на бебето. Възможно е да се лекува и майката.

След хранене устата на бебето трябва да се почиства с марля, напоена в преварена вода. Добре е кърмещата майка да приема кисело мляко и витамин Ц. Добре дошли са и пробиотиците, които не позволяват развитие на бактериални и гъбични инфекции. Силно противогъбично средство е и чесънът, така че е желателно да го включите в менюто си.

f | Сподели с приятели