Кърменето и диабета – въпросите, които си задавате

Кърменето и диабета! Съвместими ли са двете неща, какви са проблемите стоящи пред една майка болна от коварното заболяване и дали бебето ще се храни добре с кърмата и ще наддава?

Кърменето и диабет

Разбира се и болните от хронични заболявания майки са нормални майки, но при тях нещата са малко по-специфични. Това се определя от специалните им потребности за хранителен режим, движение, почивка и прочие.

Ето и един полезен материал за бременността с диагноза диабет. Да се върнем обаче отново на способността да кърми една жена с диабет. Какви са потенциалните притеснения и проблеми в случая и какво се случва.

Кърменето и диабета – какво ни е нужно да знаем

Едно от най-големите притеснения на една болна от диабет жена е  дали ако кърми няма да засили симптомите на заболяването си или пък специфичния ѝ хранителен режим, няма да възпрепятства значително самото кърмене? Тук отговора не е един и трябва да се спомене, че диабетът има три различни форми поне – диабет тип 1, диабет тип 2 и често появяващият се по време на бременността гестационен диабет.

Всеки тип диабет си има своята картина на заболяването и се причинява от различни по степен и усложненост фактори. Така например диабет тип 1 или 2 главно се изразяват в неспособността на клетките ни да преработят глюкозата в организма и да я превърнат в енергия, която да усвоим. От там идват проблемите с повишената или понижена кръвна захар, проблемите с прилошаването, изпадането в шок, в тежките случаи и нуждата да променим живота и ежедневието си.

Можете да сте родилка, която вече отглежда бебето си и кърми, и в един момент да изпитате симптоми, като силна жажда, световъртеж, изтощение и постоянна нужда да отидете до тоалетна. Дори зрението ви се замъглява на моменти. Тогава задължително си направете тестове за диабет, защото съществува и понятието гестационен диабет.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Този тип диабет се появява по време на бременността и по правило изчезва след самото раждане, но в малък процент от случаите той се повтаря така да се каже и се появява отново след време. Често гестационния диабет се изражда в диабет тип 2 и остава за постоянно, ако преди това родилката не е взела мерки за по-здравословното си съществуване. След като накратко си разяснихме видовете диабет и най-явните им симптоми – е време да се запитаме:

Може ли майка с диабет да кърми бебето си

Няма никаква основателна причина това да не се случи, освен ако здравословното състояние на родилката е лошо или се влошава от самото кърмене. Извършените проучвания в областта и запитванията към майки болни от диабет сочат: кърменето по скоро подобрява здравословните им характеристики, отколкото да ги влошава. Важно е обаче здравословната диета на този тип майки да бъде следена ежедневно и отблизо от самата нея и от специалист. Освен това препоръчителните режими на движение и покой трябва стриктно да се спазват.

Много болни от диабет жени, родили здрави бебечета, казват че кърменето значително намалява нуждата им от инсулин и подобрява цялостното им здравословно състояние. Това до голяма степен се дължи на промените от метаболитно естество в организма, след самото раждане и засиленото производство на хормона „окситоцин“ – който е отговорен за спокойствието и доброто настроение.

По време на кърмене количествата произведени от хормона в женското тяло са до два-три пъти по-големи. Затова физическото и емоционално състояние на болната от диабет майка, докато кърми, е значително по-добро.

Освен полезно за майката болна от диабет, кърменето е несравнимо полезно и за самото ѝ бебе. Защо? Защото, освен че кърмата ще направи бебето по-здраво и силно, за да стартира в живота, тя ще регулира и нивата на кръвна захар в организма му. След като по време на бременността бебето е било повлияно силно от дисбаланса на глюкозните нива в организма на майка му – то се нуждае от балансиране.

Като цяло бебетата на родилки болни от диабет се следят стриктно от специалист след раждането им. Целта е да се види дали нивата на кръвната им захар ще се регулират сами по естествен път или ще наложи вливането на глюкоза например.

Друга важна информация за кърмещите родилки, болни от диабет е за появата на кърмата! Обикновено до няколко часа кърмата слиза и е дори повече, отколкото бебето може да поеме. Но при майките с диабет тя може да слезе чак след 5 до 6 дни, понеже процеса по образуването ѝ е леко видоизменен от заболяването. Това е строго индивидуален процес и при някои родилки с това заболяване кърма може да слезе и на 3 до 4 ден. Затова не се отчайвате, кърма определено ще имате и заболяването няма да попречи за качественото ѝ образуване.

Кърменето, диабета и лекарствата

Като всяко заболяване и диабета се нуждае от прием на определени регулиращи заболяването медикаменти. Преди да кърмите е добре да обсъдите със специалист всички лекарства, които сте приемали и ще приемате, защото някои от тях възпрепятстват процеса по кърмене.

Някои може да са опасни за бебето, но пък ако не ги приемате може да влошите състоянието на болестта си. Като цяло болните от диабет жени трябва да бъдат проследявани от специалист по време на цялостната им бременност, по време на самото раждане, след него и докато кърмят – за да са здрави, както те, така и бебетата им.

Ако ви бяхме полезни, четете и материала ни за коластрата – ще ви бъде от полза.

f | Сподели с приятели