Коластрата – полезна и важна за бебето

Коластрата е много полезна за бебето, ето защо ѝ се обръща толкова голямо внимание. Тя съдържа малко мазнини, но е с високо съдържание на въглехидрати, протеини и антитиела и е много лесна за храносмилане.

Коластрата – полезна и важна за бебето

Макар че e в малки количества, тя е много концентрирана храна. Наситена е с минерали и витамини.

Какво представлява всъщност коластрата

Коластрата в действителност е първото мляко, което млечните жлези на майката отделят след раждане. И съответно – първата храна, която бебето приема. Тя е жълтеникаво–кафява на цвят, отделя се в съвсем малки количества и всъщност се доближа по състав повече до кръвта, отколкото до млякото.

Най-често коластрата започва да се отделя непосредствено след раждане. Понякога това се случва в началото на 8-я месец, но количеството тогава е незначително. При някои жени същинското отделяне на коластра започва преди раждане, но значително по-рядко.

Какво съдържа и защо е полезна

В коластрата има над 60 компонента, като 30 от тях са специфични за човешкото мляко. Но както споменахме вече, тя е много по-богата на хранителни вещества от кърмата и се доближава повече до кръвта. Тя изобилства от бели кръвни клетки. Затова и нерядко е нарича „течно злато“.

В нея има по-малко количество на захар и мазнини, но много високо количество на протеини – около 4 пъти повече от това в кърмата. Освен това в нея се съдържат 37 имуностимулиращи вещества и минерали, които са напълно естествени.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Тя повишава имунната система и може да предпази детето от бактериални и вирусни заболявания. Също така тя е богата на витамин А – важен антиоксидант и имуностимулатор и на витамин Е.

В сравнение с майчината кърма тя има по-големи количества на натрий и хлор. Те са много полезни както за развитието на органите и системите, така и за мозъка на бебето.

Нейното предназначение е поддържане на бебето, изграждане на имунната система и допринасяне за развитието в дългосрочен план.

Защо още е полезна тя за новороденото

Има слабителен ефект и подпомага първите движения на червата. Тя помага за преодоляването на жълтеницата при бебетата (която е сравнително често срещана при новородените).

Тя осигурява големи количества живи клетки (като лимфоцити), които защитават бебето от инфекции и заболявания. Множество са изследванията, проведени в тази посока и всички те доказват, че тя е много ефективно средство за повишаване на имунната система.
Освен това тя се явява първата имунизация на бебето, поради наличието на големи количества имуноглобулин А.

Тя има и друга много важна функция – защитава стомашно-чревния тракт на бебето. Червата на новороденото са пропускливи. Тя намалява тази пропускливост и не позволява навлизането на чужди протеини (от адаптираното мляко например), които могат да повишат риска от алергия.

Ползите от ранното закърмване

Много е важно за бебето ранното закърмване. Отдавна вече това е установено. Дори и Световната Здравна Организация препоръчва бебето да бъде кърмено от майката в първия половин час от раждането му.

В България това все още не е честа практика. А предимствата от това закърмване са много: задълбочава се връзката между майката и бебето; формира се привързаност, а това увеличава желанието на майката да кърми в последствие; нараства и възможността за продължителна лактация.

Ранното закърмване допринася и за производство на хормона окситоцин, който, от своя страна, води до намаляване кръвотечението от матката в следствие на свиването ѝ. И не на последно място – осигурява ценната коластра на детето.

През първите няколко дни детето ви ще приема по съвсем малко количество коластра. След това тя ще намалее, а количеството на кърмата ще се увеличи. И още през първата седмица то ще започне да увеличава теглото си.

Още за кърменето на бебето можете да прочетете в статията Кърменето и наддаването на тегло при бебето.

f | Сподели с приятели