Забранени храни по време на бременност

Много често на бременните жени се казва, че трябва да се хранят „като за двама“ и да опитат от всяка храна, която има на масата защото на бебето „може да му стане нещо“. Разбира се, това са митове, зад които не стоят никакви медицински твърдения.

Опасни храни по време на бременност

Известно е, че бременната жена трябва да се храни здравословно и разнообразно и да си набавя всички хранителни вещества, да избягва вредни храни с високо съдържание на захар, някои билки, кофеин, алкохол. Има ли обаче други забранени храни през бременността и защо?

Сурово или недобре сготвено месо

В суровото месо може да се намират бактерии, сред които салмонела, листерия и други, които са опасни по време на бременност. Ако харесвате месото алангле е добре да промените навиците си поне за периода на деветте месеца.

Колбасите, освен всичко друго не съдържат нищо полезно, за сметка, на което са с високо съдържание на сол, мазнини, консерванти.

Риба

Рибите и морските дарове съдържат полезните омега-3 мастни киселини, които са важни за развитието на детския мозък и нервна система. Някои риби обаче може да съдържат високи нива на живак, които да навредят на ембриона. Препоръчително е да избягвате скумрия, акула, риба меч, в които се откриват най-високи нива живак и други тежки метали. Същото важи и за морските дарове като скариди и миди.

Трябва да избягвате и суши, тъй като рибата не е преминала термична обработка и може да съдържа опасни микроорганизми.

Може да хапвате умерени количества пастърва и сьомга както и риба тон от консерва, които не съдържат големи количества живак.

Меки сирена и непастьоризирани млечни продукти

Прясното сирене и непреработените млечни продукти може да съдържат листерия. Избягвайте сирене Бри, Фета, Камембер, синьо сирене. Пастьоризираното прясно мляко, киселото мляко, зрялото сирене и кашкавал са безвредни.

Рохки яйца

Яйцата, които консумирате по време на бременността трябва да бъдат твърдо сварени, в противен случай може да са източник на салмонела. Заразяването с нея води до диария, повръщане и обезводняване, които са опасни през бременността, особено в ранните ѝ срокове. Яйцата трябва да са пресни и правилно съхранявани.

Черен дроб

Черния дроб съдържа високи нива на витамин А, които през първите месеци на бременността може да доведат до нарушения в развитието на плода. Разбира се, ако хапвате рядко и в минимални количества, шансът да предозирате с витамин А е нищожен.

Към края на бременността може да консумирате черен дроб, без да прекалявате, тъй като много жени се сблъскват с нисък хемоглобин през последния триместър, а черния дроб е богат на желязо.

Кълнове

Макар, че се славят като здравословна храна, растителните кълнове може да съдържат бактерията ешерихия коли. Най-добре ги избягвате докато сте бременна или ги консумирайте само след термична обработка.

Консервирани храни

Препоръчително е да се избягват от бременни, които страдат от високо кръвно, са с повишен риск за прееклампсия или са имали такава при предишна бременност. Консервираните храни съдържат високи количества натрий, което може да доведе до повишаване на кръвното налягане, задържане на течности и отоци.

Пикантни и газообразуващи храни

Лютите храни усилват стомашните киселини, които често са особено неприятни в напреднала бременност. Гразообразуващите храни затрудняват храносмилането, може да доведат до болка в корема и да предизвикат контракции.

Избягвайте боб, леща, зеле или ги хапвайте в малки количества, ако не ви предизвикват дискомфорт. Не се препоръчва и консумация на джинджифил, тъй като той усилва маточната активност.

Недобре измити плодове и зеленчуци

В почвата живеят множество микроорганизми, сред които някои паразити и бактерии, опасни за ембриона като причинителя на токсоплазмозата, който може да предизвика различни увреждания у плода и дори да доведе до спонтанен аборт.

Освен това много от плодовете и зеленчуците са с високо съдържание на нитрати и пестициди, които се намират основно в кората. Затова е задължително да се измиват добре преди консумация и е желателно да се белят. Зелените салати може да се накиснат за 30 минути в студена вода с малко оцет.

f | Сподели с приятели