Лятното меню на една бременна – възможни грешки

Една бременна жена се променя много по време на бременността си. Тя освен, че става по-красива и сякаш около нея витае щастие, става и по-капризна относно храната.

Лятното меню на една бременна – възможни грешки!

Навярно сте чували за поверието, че ако на една бременна и се прияде нещо и не си хапне, където се пипне, бебето и ще се роди с белег там. Това не е много сигурно, но сигурно е, че настъпващата пролет и лято ще родят много изкушения за бременните.

През тези сезони изобилието от храна е голямо, а рисковете за бременната и бебето и са редица при това. На фона на знанието за здравословната храна, за редицата позволени и забранени неща, през лятото и пролетта се допускат редица грешки в хранителния режим, които е добре да избегнете. Въпреки, че до лятото ни остават поне два месеца, то добре е бременните мами да се подготвят от сега за него. Ето и какви са грешките, за които да внимавате:

1. Течностите

Да приема течности една бременна по време на бременността е добре, но не в прекалени количества! През лятото основно заради жегите, постоянната жажда кара бременната да поема големи количества течности. Това може да навреди на здравето ви, защото и без това организма ви е достатъчно затормозен от растящият във вас плод. Когато пиете прекалено много вода, това води до обилно потене през лятото, но при бременната нещата стоят по друг начин.

Тъй като органите и работят и без това на 100% и са затормозени, водата се задържа в организма и така може да доведе до отоци или пък повишаване на кръвното. Това се отнася най-вече за бъдещи майки на финалната права на третия триместър. През първите два триместъра може да се пие по 2 литра вода на ден, но в третия ако имате проблеми с отоците намалете количеството до поне 1,5 литра.

За да не ви се пие толкова вода през лятото, просто не яжте солени и пикантни храни. Пийте и повече сок от червена боровинка, защото освен че утолява жаждата, подобрява работата на бъбреците ви.

2. Изкушението на студената и газирана напитка, както и на сладоледа

Пролетния сезон е преход към летния и на една бременна все повече и се иска да си пийва голяма чаша кола с лед например или студен сок. Утоляването на жаждата по този начин обаче е химера. Напротив, колкото повече газирано и сок си позволявате, толкова по-жадни се чувствате. Освен това тези купешки напитки са пълни с вредни и празни калории, което не е добре за бременната и за бебето ѝ.

Вместо това заложете на свежите сокове поне до два пъти на ден. Препоръчително е те да са на стайна температура и да избягвате тези с червен и оранжев цвят, защото са потенциални рискови фактори за възникването на алергии. Относно сладоледа, той е най-голямото изкушение за лятото, но една бременна е добре да го хапва умерено. Освен, че е супер калоричен, той е рисков фактор за появата на ангина например. Това ще доведе до нуждата от медикаменти за лечение, което по време на бременност не е никак желателно и е добре да се избегне, ако е възможно.

3. Опасността от алергии

Лятото е сезон преливащ от апетитни плодове, привличащи вниманието на всяка бременна. Въпреки, че плодовете са изключително полезни за здравословното и балансирано хранене, то те са и източник за развитието на алергии. Витамините в плодовете са много, но мъхестите червени и оранжеви плодове са опасни. Така например една бременна трябва да внимава, когато хапва плодове, като ягоди, малини, череши, праскови, вишни и подобни. Винаги трябва да са добре измити, да се съхраняват в хладилник и да не се прекалява с количествата от тях. При дори най-малки прояви на алергия е добре веднага да се потърси специалист.

4. Хапването навън и малотрайните храни

Лятото е сезон на свободата. Тогава повече сме навън, храним се навън, разхождаме се и рядко се застояваме вкъщи. За бременната обаче, това крие риск от преумора на първо място и освен това тя често се изкушава от разнообразни сладкиши разхождайки се с приятелки. Но внимавайте тортите, пастите и подобни сладкиши съдържат яйца и бързо могат да станат причина за хранително отравяне.

Винаги проверявайте срока на годност и избягвайте да ги хапвате на съмнителни места, за да предпазите себе си и бебето си. В този ред на мисли следете и за правилното съхранение и годност на млечните си продукти, както и избягвайте храни със слаба термична обработка или силно запържени, като китайското например. Да хапнете навън е опция, но все пак нека е нещо свежо и по-малко податливо на разваляне в летните горещини.

5. Липсата на апетит

Лятото поради горещините една бременна основно залага на течностите, плодовете и зеленчуците. Това е добре, но все пак месото, млечните храни и яйцата, както и рибата са източник на жизненоважни хранителни вещества за бебето и майката. Затова дори и да хапвате по-малко, нека е разнообразно. Киселото мляко правете на айран например, кашкавала и сиренето комбинирайте със свежи зеленчуци. Плодовете комбинирайте с месо, така става по-апетитно, а рибата просто изпечете на скара. При все това винаги много внимавайте за годността на всеки хранителен продукт и правилното му съхранение в хладилника.

Една бременна е най-прекрасното същество на света и има своите капризи и позиви за хранене, което е напълно нормално. Умерения подход и към хранене, и към разходки е правилното решение за лятото, който ще ви спести редица главоболия.

f | Сподели с приятели