Лятното меню на една бременна – възможни грешки!

Една бременна жена се променя много по време на бременността си. Тя освен, че става по-красива и сякаш около нея витае щастие, става и по-капризна относно храната.

Лятното меню на една бременна – възможни грешки!

Навярно сте чували за поверието, че ако на една бременна и се прияде нещо и не си хапне, където се пипне, бебето и ще се роди с белег там. Това не е много сигурно, но сигурно е, че настъпващата пролет и лято ще родят много изкушения за бременните.

През тези сезони изобилието от храна е голямо, а рисковете за бременната и бебето и са редица при това. На фона на знанието за здравословната храна, за редицата позволени и забранени неща, през лятото и пролетта се допускат редица грешки в хранителния режим, които е добре да избегнете. Въпреки, че до лятото ни остават поне два месеца, то добре е бременните мами да се подготвят от сега за него. Ето и какви са грешките, за които да внимавате:

1. Течностите

Да приема течности една бременна по време на бременността е добре, но не в прекалени количества! През лятото основно заради жегите, постоянната жажда кара бременната да поема големи количества течности. Това може да навреди на здравето ви, защото и без това организма ви е достатъчно затормозен от растящият във вас плод. Когато пиете прекалено много вода, това води до обилно потене през лятото, но при бременната нещата стоят по друг начин.

дълъг клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
11лв.
зимен клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
12.50лв.
дълъг клин за бременни
24лв.
bstyle.bg - клинове за бременни
Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Тъй като органите и работят и без това на 100% и са затормозени, водата се задържа в организма и така може да доведе до отоци или пък повишаване на кръвното. Това се отнася най-вече за бъдещи майки на финалната права на третия триместър. През първите два триместъра може да се пие по 2 литра вода на ден, но в третия ако имате проблеми с отоците намалете количеството до поне 1,5 литра!

За да не ви се пие толкова вода през лятото, просто не яжте солени и пикантни храни. Пийте и повече сок от червена боровинка, защото освен че утолява жаждата, подобрява работата на бъбреците ви.

2. Изкушението на студената и газирана напитка, както и на сладоледа

Пролетния сезон е преход към летния и на една бременна все повече и се иска да си пийва голяма чаша кола с лед например или студен сок. Утоляването на жаждата по този начин обаче е химера. Напротив, колкото повече газирано и сок си позволявате, толкова по-жадни се чувствате. Освен това тези купешки напитки са пълни с вредни и празни калории, което не е добре за бременната и за бебето ѝ.

бельо за бременни
7лв
бельо за бременни
13лв.
бельо за бременни
9лв.
бельо за бременни
8.50лв
bstyle.bg - по-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки
Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Вместо това заложете на свежите сокове поне до два пъти на ден. Препоръчително е те да са на стайна температура и да избягвате тези с червен и оранжев цвят, защото са потенциални рискови фактори за възникването на алергии. Относно сладоледа, той е най-голямото изкушение за лятото, но една бременна е добре да го хапва умерено! Освен, че е супер калоричен, той е рисков фактор за появата на ангина например. Това ще доведе до нуждата от медикаменти за лечение, което по време на бременност не е никак желателно и е добре да се избегне, ако е възможно.

3. Опасността от алергии

Лятото е сезон преливащ от апетитни плодове, привличащи вниманието на всяка бременна. Въпреки, че плодовете са изключително полезни за здравословното и балансирано хранене, то те са и източник за развитието на алергии. Витамините в плодовете са много, но мъхестите червени и оранжеви плодове са опасни. Така например една бременна трябва да внимава, когато хапва плодове, като ягоди, малини, череши, праскови, вишни и подобни. Винаги трябва да са добре измити, да се съхраняват в хладилник и да не се прекалява с количествата от тях. При дори най-малки прояви на алергия е добре веднага да се потърси специалист!

4. Хапването навън и малотрайните храни

Лятото е сезон на свободата. Тогава повече сме навън, храним се навън, разхождаме се и рядко се застояваме вкъщи. За бременната обаче, това крие риск от преумора на първо място и освен това тя често се изкушава от разнообразни сладкиши разхождайки се с приятелки. Но внимавайте тортите, пастите и подобни сладкиши съдържат яйца и бързо могат да станат причина за хранително отравяне.

Винаги проверявайте срока на годност и избягвайте да ги хапвате на съмнителни места, за да предпазите себе си и бебето си. В този ред на мисли следете и за правилното съхранение и годност на млечните си продукти, както и избягвайте храни със слаба термична обработка или силно запържени, като китайското например. Да хапнете навън е опция, но все пак нека е нещо свежо и по-малко податливо на разваляне в летните горещини!

5. Липсата на апетит

Лятото поради горещините една бременна основно залага на течностите, плодовете и зеленчуците. Това е добре, но все пак месото, млечните храни и яйцата, както и рибата са източник на жизненоважни хранителни вещества за бебето и майката. Затова дори и да хапвате по-малко, нека е разнообразно. Киселото мляко правете на айран например, кашкавала и сиренето комбинирайте със свежи зеленчуци. Плодовете комбинирайте с месо, така става по-апетитно, а рибата просто изпечете на скара. При все това винаги много внимавайте за годността на всеки хранителен продукт и правилното му съхранение в хладилника!

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg - сатенена нежност
Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Една бременна е най-прекрасното същество на света и има своите капризи и позиви за хранене, което е напълно нормално. Умерения подход и към хранене, и към разходки е правилното решение за лятото, който ще ви спести редица главоболия.

| Сподели с приятели