Кога може да разберем пола на бебето

Ако и вие сте станали родители вече, навярно сте имали желания, съмнения и най-малкото трепети по въпроса. Всяка майка и всеки татко се чудят – момиче ли ще бъде, момче ли?

Пол на бебето кога можем да го разберем

Понякога има спорове, че наследника трябва да е от мъжки пол, за да продължи рода. Разбира се това са мимолетни състояния и каквото и да е бебето, което очаквате вие ще го обичате със сигурност.

И все пак пола на бебето и узнаването му от родителите е една голяма част от самата бременност. Затова посвещаваме тази статия на всички родители минали през съмненията за пола или бъдещите, очакващи с трепет да го узнаят. В материала ще засегнем някои суеверия, ще хвърлим светлина по въпроса кога можем да разберем пола на бъдещото си отроче и много други неща.

А междувременно ще ви е интересно и да прочетете статията ни за любопитните факти за бебчетата. Сега да разясним въпроса за пола на бебето…

До колко е сигурно, че бебето ще се роди точно момиче или момче

Бременността е достатъчно „стресираща“, променяща и изпълнена с въпросителни за една майка. Като добавим към това и въпроса кога ще разберем какво е бебето ни – нещата стават още по-трепетливи така да се каже.

Ако сте от родителите, които не знаят кога е време да се види пола на бебето – то времето е около 5-тия месец и малко по-рано. Обикновено по това време бременната преминава през рутинен преглед на видеозон или ехограф. Точно тогава акушер-гинекологът може да види вече пола на бебето – ако то е застанало по подходящ начин разбира се. Именно от 18-та до 20-та гестационна седмица, ако бебето е застанало удачно, ще разберете със сигурност дали е момиче или момче.

За жалост или не често все още, въпреки напредналите технологии полът на бебето ви е погрешно определен. Това е поради недостатъчната компетентност на гинеколога понякога, но много по-често поради лошата позиция на бебето в утробата при прегледа.

Навярно няма да останете изненадани, ако ви кажем, че по-лесно се определя пола на момченцата и все пак повтаряме и затретваме – ако бебето е свито или с гръб пола трудно ще се види добре. Като цяло на новите уреди в гинекологията, като триизмерните и четириизмерни видеозони, е много по-лесно да се види пола на бебето. И все пак, ако сте прочели за 4D ехографа, ще знаете че изследването крие своите опасности. Така че е добре да се назначава при нужда.

Има ли методи от медицински характер, чрез които почти на 100% сигурност да разберете какво ще е бъдещото ви дете? Да, има такива методи на изследване и ние сме ви говорили за тях. Това са Амниоцинтезата и Феталната морфология. Да изясним в началото и двете изследвания са рискови донякъде, но все пак всяко изследване по време на бременността крие своите рискове.

Самата Амниоцинтеза е вземане по специален начин на малко околоплодна течност от утробата на бременната. Рискът е да не се спука околоплодната течност, но процента на този риск е минимален. С вземането на пробата се цели откриване на аномалии у плода във възможно най-ранен етап. Прави се обикновено при бременни над 35 години и то при съмнения за аномалии около 19-та гестационна седмица. С него на сто процента ще разберете какъв е пола на бебето ви, но по-добре да не ви се налага да правите изследването.

Относно Феталната морфология, изследването се прави до 14-та гестационна седмица и цели обстойния преглед на всички органи и системи на плода. Лошата новина е, че самото изследване се заплаща от вас, така че вие преценявате дали да го направите, за да разберете и пола на бебето, освен да видите развитието му.

Малко суеверия, митове и практически методи за определянето на пола на бебето

Тези методи за определяне пола на бъдещата ви рожба не са медицински. Те по скоро са придобит с времето опит от поколения родилки. Някои от тях са доста верни според мнозина, докато други са просто чиста измислица. Така например в модерното днес интернет общество има множество тестове, таблици и прочие за определяне пола на бебето ви. Много майки казват, че са достоверни, но дали е така е въпрос и на шанс все пак.

Старите акушерки са казвали, че ако родилката тръгне да се разхожда с десния крак, то бебето ще е обезателно момиче. Чували сте навярно и поверието за халката на конец поставена над корема. В България едно време масово са предсказвали пола на бебето, като са поръсвали сол над главата на бременната, без тя да знае. Ако пипне първо носа си, значи е момиче, докато ако пипне друга част от лицето си, значи е момче.

Доколко е достоверен този метод на определяне пола на бебето, могат да кажат по-пълничките и яки мъже. Защо ли? Защото според народните вярвания, ако бащата е по-закръглен, то бебето ще е момиче. Неразположението на бъдещата родилка докато е бременна също е индикатор за пола на бебето. Ако имате сутрешно неразположение, значи очаквате момиче, според вярванията. Ако ви се гади следобед обаче, значи ще имате момченце.

Формата на корема на бременната е един от най-популярните методи за гадаене на пола на бебето. Ако корема е стегнат, ниско разположен и закръглен – очаквате мъжка рожба. Ако той е по-високо позициониран и разлят встрани, то очаквате момиче.

Апетитът ви за сладко или солено, кисело също определя и пола на бебето според някои вярвания. Бременните, на които им се хапва сладко очакват момиче, докато тези на които им се яде кисело или солено – чакат момче.

И едно от последните популярни вярвания, е това за пигментната черна линия на корема на бременната. Ако тя е силно изразена ще е момче, ако е бледа и малка ще е момиче.

И така полът на бебето е нещо, което няма как да не вълнува бъдещите родители, но факт е, че каквото и да е бебето ви – вие безгранично ще го обичате и подкрепяте в бъдеще.

Затова и да не разберете момиче или момче ще имате, преди самото раждане не е голяма болка – важното е да е живо и здраво. Лека бременност мили мами и дано мечтите ви за момиче или момче станат реалност.

А сега препоръчваме ви и материала ни за рутинните процедури по време на раждане – добре е да ги познавате.

f | Сподели с приятели