Фетална морфология – какво представлява и как протича

Фетална морфология, какво е това понятие, кога се прави феталната морфология, как протича, в коя седмица от бременността и защо е важна?

фетална морфология

Това са все важни въпроси, които е добре да бъдат изяснени на всяка бременна жена. Затова без да губим повече време ще се опитаме напълно достъпно да ви разясним всичко, което е необходимо да знаете по въпроса.

Фетална морфология – какво представлява

Ако трябва да се обясни напълно достъпно, феталната морфология е едно много важно изследване по отношение развитието на бебето, което се прави на три етапа по време на самата бременност. Целта на една цялостна фетална морфология е да проследи правилно ли се развива структурата на плода – в едни точно определени гестационни седмици, които са критични.

Самото изследване се прави с помощта на ултразвук и е напълно безопасно, така че всички мами могат да бъдат спокойни. Ултразвукът дава възможност много обстойно да се изследват основните системи и органи на развиващият се плод в утробата. Това е специализирано изследване и направено в необходимата за това гестационна седмица дава информация дали бременността на една жена се развива в добра насока.

Накратко този тип изследвания се наричат със сложното наименование фетална морфология.

Гестационните седмици, в които се прави изследването фетална морфология

Разбира се всяка бременна се тревожи за това дали бебето и се развива добре и се пита кога е добре да се направи изследване дали растежа и развитието на плода са в нормите?

Отговаряме ви веднага – феталната морфология се прави на три етапа през продължителността на бременността.

Първият етап е от 11-та до 14-та гестационна седмица, Вторият етап е в рамките на 18-та до 23-та гестационна седмица, а последния Трети етап на феталната морфология се прави от 28-ма до 32-ра гестационна седмица.

Първи етап на фетална морфология и какво цели изследването

На този ранен етап от бременността феталната морфология цели да установи дали основните жизнени органи и системи на растящото във вас бебе функционират адекватно. Специалистът акушер-гинеколог разглежда детайлно с помощта на ултразвука развитието на бебешката глава, крайниците, стомаха, орбитите, предната коремна стена и пикочния мехур. Наблюдават се броя на кръвоносните съдове в пъпната връв, разположението и състоянието на плацентата.

Феталната морфология през така наречения първи триместър от бременността – цели да се хванат навреме аномалии в самия плод. Когато едни много тежки увреждания или заболявания се установят на този етап, бременността може да бъде прекратена по преценка на родителите и съвет от наблюдаващият специалист.

Именно в този начален преглед по фетална морфология се установяват хромозомни аномалии, като Синдром на Даун, чрез преглед на носната кост и дебелината на нухалната транслуценция.

Много специалисти обаче са единодушни, че морфологията на плода на този ранен етап не може да бъде прецизна – поради съвсем малките размери на плода и затова се препоръчва следващо изследване между 18-та и 23-та гестационна седмица.

Втори етап на фетална морфология и извършено наблюдение

На този етап през втория триместър на бременността фетална морфология може много по-обстойно да огледа органите на вече порасналото бебе и да установи дали функционират правилно.

Важен етап от този преглед е и феталната кардиография, чиято цел е да установи здравето и правилното развитие на сърцето на бебето. Точно в тази гестационна седмица или по скоро в този интервал от около 5 гестационни седмици е времето акушер-гинеколога да установи аномалии в развитието на сърцето на плода. Тук вече може да се огледа и развитото лице на плода, защото и сърцето, и лицето в предишния етап на фетална морфология не можеха да се видят.

Тук отново се правят тестове за хромозомни аномалии при плода, прави се скрининг с ехограф и е възможно да се установи риска от преждевременно раждане, като се измери дължината на маточната шийка.

Трети последен етап на феталната морфология през 28-ма до 32-ра гестационна седмица

Тук вашето бебе се намира в почти пълното си развитие, през третия триместър на бременността. Затова оглеждането при феталната морфология за по-дребни и редки фетални аномалии е възможно. Тук е момента за Доплеровото изследване, което цели да установи дали нивото на кръвоснабдяване от майката към плода е добро.

Освен това се оценява темпото на развитие и растеж на всички системи и органи на порасналия плод. Тук обаче много специалисти се въздържат от изследването фетална морфология, защото размерите на плода в утробата са много големи и така трудно се вижда добре.

Прочетете повече за проследяването на бременността стъпка по стъпка и придружаващите я прегледи.

Фетална морфология е специализирано изследване с помощта на ултразвук и е много важно, особено в началния етап на бременността. Повечето специалисти препоръчват, дори и да не реши една бременна да си направи трите изследвания за фетална морфология, поне първото да бъде задължително направено. Така може да бъдете спокойни за правилното оформяне и развитие на вашето бебе.

Спорно е до каква степен това важно изследване се поема от Здравна каса, защото на повечето места, където се прави от специалисти е платено, дори и направление да се носи. Но все пак изследването е напълно необходимо и най-важното е здравето на бебето, така че дори и платено, поне прегледа за първата фетална морфология е необходимост.

f | Сподели с приятели