Фетална морфология – всичко, което трябва да знаете

Фетална морфология, какво е това понятие, кога се прави феталната морфология, как се прави, в коя седмица от бременността и защо е важна?

фетална морфология

Това са все важни въпроси, които е добре да бъдат изяснени на всяка бременна жена. Затова без да губим повече време ще се опитаме напълно достъпно да ви разясним всичко, което е необходимо да знаете по въпроса.

Фетална морфология – какво представлява?

Ако трябва да се обясни напълно достъпно, феталната морфология е едно много важно изследване по отношение развитието на бебето, което се прави на три етапа по време на самата бременност. Целта на една цялостна фетална морфология е да проследи правилно ли се развива структурата на плода – в едни точно определени гестационни седмици, които са критични.

Самото изследване се прави с помощта на ултразвук и е напълно безопасно, така че всички мами могат да бъдат спокойни! Ултразвукът дава възможност много обстойно да се изследват основните системи и органи на развиващият се плод в утробата. Той е специализирано изследване и направен в необходимата за това гестационна седмица, дава информация дали бременността на една жена се развива в добра насока.

Накратко този тип изследвания се наричат със сложното наименование фетална морфология.

Гестационните седмици, в които се прави изследването фетална морфология!

Разбира се всяка бременна се тревожи за това дали бебето и се развива добре и се пита кога е добре да се направи изследване дали растежа и развитието на плода са в нормите?

дълъг клин за бременни 13лв.
дълъг клин за бременни 11лв.
дълъг клин за бременни 13лв.
дълъг клин за бременни 12лв.
bstyle.bg
Kлинове за бременни

Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Отговаряме ви веднага – феталната морфология се прави на три етапа през продължителността на бременността.

Първият етап е от 11-та до 14-та гестационна седмица, Вторият етап е в рамките на 18-та до 23-та гестационна седмица, а последния Трети етап на феталната морфология се прави от 28-ма до 32-ра гестационна седмица.

Първи етап на фетална морфология и какво цели изследването?

На този ранен етап от бременността феталната морфология цели да установи дали основните жизнени органи и системи на растящото във вас бебе функционират адекватно. Специалистът акушер-гинеколог разглежда детайлно с помощта на ултразвука развитието на бебешката глава, крайниците, стомаха, орбитите, предната коремна стена и пикочния мехур. Наблюдават се броя на кръвоносните съдове в пъпната връв, разположението и състоянието на плацентата.

Феталната морфология през така наречения първи триместър от бременността – цели да се хванат навреме аномалии в самия плод. Когато едни много тежки увреждания или заболявания се установят на този етап, бременността може да бъде прекратена по преценка на родителите и съвет от наблюдаващият специалист.

Именно в този начален преглед по фетална морфология се установяват хромозомни аномалии, като Синдром на Даун, чрез преглед на носната кост и дебелината на нухалната транслуценция.

бельо за бременни 7лв
бельо за бременни 13лв.
бельо за бременни 9лв.
бельо за бременни 8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Много специалисти обаче са единодушни, че морфологията на плода на този ранен етап не може да бъде прецизна – поради съвсем малките размери на плода и затова се препоръчва следващо изследване между 18-та и 23-та гестационна седмица.

Втори етап на фетална морфология и извършено наблюдение

На този етап през втория триместър на бременността фетална морфология може много по-обстойно да огледа органите на вече порасналото бебе и да установи дали функционират правилно.

Важен етап от този преглед е и феталната кардиография, чиято цел е да установи здравето и правилното развитие на сърцето на бебето. Точно в тази гестационна седмица или по скоро в този интервал от около 5 гестационни седмици е времето акушер-гинеколога да установи аномалии в развитието на сърцето на плода. Тук вече може да се огледа и развитото лице на плода, защото и сърцето, и лицето в предишния етап на фетална морфология не можеха да се видят.

Тук отново се правят тестове за хромозомни аномалии при плода, прави се скрининг с ехограф и е възможно да се установи риска от преждевременно раждане, като се измери дължината на маточната шийка.

Трети последен етап на феталната морфология през 28-ма до 32-ра гестационна седмица

Тук вашето бебе се намира в почти пълното си развитие, през третия триместър на бременността. Затова оглеждането при феталната морфология за по-дребни и редки фетални аномалии е възможно. Тук е момента за Доплеровото изследване, което цели да установи дали нивото на кръвоснабдяване от майката към плода е добро.

Освен това се оценява темпото на развитие и растеж на всички системи и органи на порасналия плод. Тук обаче много специалисти се въздържат от изследването фетална морфология, защото размерите на плода в утробата са много големи и така трудно се вижда добре!

Прочетете повече за проследяването на бременността стъпка по стъпка и придружаващите я прегледи.

Фетална морфология е специализирано изследване с помощта на ултразвук и е много важно, особено в началния етап на бременността. Повечето специалисти препоръчват, дори и да не реши една бременна да си направи трите изследвания за фетална морфология, поне първото да бъде задължително направено. Така може да бъдете спокойни за правилното оформяне и развитие на вашето бебе.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Спорно е до каква степен това важно изследване се поема от Здравна каса, защото на повечето места, където се прави от специалисти е платено, дори и направление да се носи! Но все пак изследването е напълно необходимо и най-важното е здравето на бебето, така че дори и платено, поне прегледа за първата фетална морфология е необходимост!

| Сподели с приятели