Какво е Лазерна аблация на плацента и защо спасява живота на бебетата?

Лазерна аблация на плацента е сравнително нова и иновативна интервенция у нас, която се прави вътре в утробата на майката – при проблемна ситуация за спасяването на живота на един от еднояйчните близнаци или и на двата.

Лазерна аблация на плацента

През изминалата седмица станахме свидетели на новината, че и у нас има специалисти, които извършват този тип вътреутробни животоспасяващи за бебетата интервенции.

Извършването на самата операция изцяло в утробата на майката е сложна задача и изисква голяма доза професионализъм и знания. Въпреки, че по света подобни интервенции се извършват често в днешно време, за нашата страна все още е прецедент и като че ли има светло бъдеще за медицината ни в тази област.

Ние сме ви споделяли материали за близнаците и различията между еднояйчните и двуяйчните близнаци, за синдрома на изчезващият близнак. Може да го прочетете отново, за да се запознаете с чудото на зачеването с близнаци.

Днес фокусът на темата ни, обаче е насочен не към „синдрома на изчезващият близнак“ и бременността с близнаци, а по скоро спасяването на единия плод, когато другият е така да се каже паразитен и пречи на развитието му! Четете ще ви бъде интересно.

дълъг клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
11лв.
зимен клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
12.50лв.
дълъг клин за бременни
24лв.
bstyle.bg - клинове за бременни
Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Лазерна аблация на плацента вътре в утробата на майката – какво е това?

По принцип еднояйчните близнаци са едно от чудесата на природата и в това спор няма. В утробата на майка си те споделят една обща плацента, но обикновено са в различни амниотични сакове.

С революционната интервенция на доктор Чачева в болницата Надежда бременността на една майка с еднояйчни близнаци бива спасена! Защо? Защото оказва се единият близнак е така да се каже паразитен, както вече споменахме и единствено застрашава живота на другия. В този случай паразитният близнак е бил без оформени сърдечни органи и другият компенсира развитието му, като го снабдява с нужните количества кръв и кислород, за да се развива.

Така се оказва, че бебето без сърце не може да оцелее, след като се роди, дори да порасне в утробата на майка си и да расте благодарение на другия близнак. Освен това близнакът снабдяващ с кръв паразитния е под силна заплаха да развие сърдечна недостатъчност и също да не оцелее. Макар и рядко срещан този прецедент съществува и изисква навременна реакция от специалисти с нужната техника за вътреутробна лазерна аблация на плацентата. За радост интервенцията може да се извършва и у нас!

бельо за бременни
7лв
бельо за бременни
13лв.
бельо за бременни
9лв.
бельо за бременни
8.50лв
bstyle.bg - по-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки
Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Процедурата е добре да се извърши колкото се може по-рано по време на бременността, в случая тя е направена около 15-та гестационна седмица. По този начин здравото бебе с развити всички системи за оцеляване след раждането си, бива спасено и след аблацията бременността се проследява много стриктно. Така майката има възможност да износи и роди поне единия здрав близнак, без да рискува и неговият живот.

Тази интервенция е само част от широката гама решени проблеми, благодарение на феталната лазерна хирургия. При многоплодната бременност, като цяло изникват редица проблеми и именно за тях се прилагат различни вътреутробни интервенции. Процедурата е мини инвазивна по своята същност и много често предотвратява загуба на плода още в утробата на майката на ранен етап.

В случая на доктор Чачева е спасен единият близнак, понеже е ставало въпрос за сиамски близнаци, чиито връзка е грозила със смърт и двата плода – и здравият и болният. Лазерна аблация на плацента може да се приложи и за фетална ретардация, за транфузионен синдром и други усложнения при еднояйчните близнаци.

Голям процент от случаите на лазерна аблация и фетална лазерна интервенция се налагат именно за бременности от типа на монохориалните или иначе казано многоплодна бременност с еднояйчни близнаци. Според статистиките на медицинските институции в Обединеното кралство – еднояйчните бременностти в над 70% стигат до монохориална бременност – тоест споделянето на една обща плацента от двата близнака и кръвоносните съдове за снабдяване от нея. Така се стига до така нареченият „Трансфузионен синдром“, който крие голяма доза рискове и за двата плода в утробата на майката.

Само около 1% от еднояйчните бременности се развиват с два броя амниотични сакове и две отделни плаценти за близнаците. Именно поради тези факти ролята на феталната лазерна хирургия е толкова животоспасяваща за този тип бременности. На всяка еднояйчна бременност у нас се падат по около 5 такива със синдрома на трансфузия. Самата аномалия предразполага в утробата да се създадат връзки между кръвоносните съдове на отделните близнаци към общата им плацента и така едното бебе се оказва донор, а другото паразит относно снабдяването с кръв от плацентата.

Самата процедура по вътреутробното отделяне на кръвоносните връзки между еднояйчните близнаци е доста прецизна и изисква опитни специалисти, които се оказа за радост България има. Така, че мили бременни мами с многоплодна бременност, нашият съвет е посещавайте регулярно проследяващият бременността ви специалист. Така при възникнал проблем, той може своевременно да се реши и да родите ако не две, поне едно здраво и износено бебе!

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg - сатенена нежност
Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Дано ви беше интересно четивото, а сега е време да обърнете внимание и на материала ни за бременността с близнаци и фактите около нея.

| Сподели с приятели