Какво е Лазерна аблация на плацента и защо спасява живота на бебетата

Лазерна аблация на плацента е сравнително нова и иновативна интервенция у нас, която се прави вътре в утробата на майката – при проблемна ситуация за спасяването на живота на един от еднояйчните близнаци или и на двата.

Лазерна аблация на плацента

През изминалата седмица станахме свидетели на новината, че и у нас има специалисти, които извършват този тип вътреутробни животоспасяващи за бебетата интервенции.

Извършването на самата операция изцяло в утробата на майката е сложна задача и изисква голяма доза професионализъм и знания. Въпреки, че по света подобни интервенции се извършват често в днешно време, за нашата страна все още е прецедент и като че ли има светло бъдеще за медицината ни в тази област.

Ние сме ви споделяли материали за близнаците и различията между еднояйчните и двуяйчните близнаци, за синдрома на изчезващият близнак. Може да го прочетете отново, за да се запознаете с чудото на зачеването с близнаци.

Днес фокусът на темата ни, обаче е насочен не към „синдрома на изчезващият близнак“ и бременността с близнаци, а по скоро спасяването на единия плод, когато другият е така да се каже паразитен и пречи на развитието му! Четете ще ви бъде интересно.

Лазерна аблация на плацента вътре в утробата на майката – какво е това

По принцип еднояйчните близнаци са едно от чудесата на природата и в това спор няма. В утробата на майка си те споделят една обща плацента, но обикновено са в различни амниотични сакове.

С революционната интервенция на доктор Чачева в болницата Надежда бременността на една майка с еднояйчни близнаци бива спасена. Защо? Защото оказва се единият близнак е така да се каже паразитен, както вече споменахме и единствено застрашава живота на другия. В този случай паразитният близнак е бил без оформени сърдечни органи и другият компенсира развитието му, като го снабдява с нужните количества кръв и кислород, за да се развива.

Така се оказва, че бебето без сърце не може да оцелее, след като се роди, дори да порасне в утробата на майка си и да расте благодарение на другия близнак. Освен това близнакът снабдяващ с кръв паразитния е под силна заплаха да развие сърдечна недостатъчност и също да не оцелее. Макар и рядко срещан този прецедент съществува и изисква навременна реакция от специалисти с нужната техника за вътреутробна лазерна аблация на плацентата. За радост интервенцията може да се извършва и у нас.

Процедурата е добре да се извърши колкото се може по-рано по време на бременността, в случая тя е направена около 15-та гестационна седмица. По този начин здравото бебе с развити всички системи за оцеляване след раждането си, бива спасено и след аблацията бременността се проследява много стриктно. Така майката има възможност да износи и роди поне единия здрав близнак, без да рискува и неговият живот.

Тази интервенция е само част от широката гама решени проблеми, благодарение на феталната лазерна хирургия. При многоплодната бременност, като цяло изникват редица проблеми и именно за тях се прилагат различни вътреутробни интервенции. Процедурата е мини инвазивна по своята същност и много често предотвратява загуба на плода още в утробата на майката на ранен етап.

В случая на доктор Чачева е спасен единият близнак, понеже е ставало въпрос за сиамски близнаци, чиито връзка е грозила със смърт и двата плода – и здравият и болният. Лазерна аблация на плацента може да се приложи и за фетална ретардация, за транфузионен синдром и други усложнения при еднояйчните близнаци.

Голям процент от случаите на лазерна аблация и фетална лазерна интервенция се налагат именно за бременности от типа на монохориалните или иначе казано многоплодна бременност с еднояйчни близнаци. Според статистиките на медицинските институции в Обединеното кралство – еднояйчните бременностти в над 70% стигат до монохориална бременност – тоест споделянето на една обща плацента от двата близнака и кръвоносните съдове за снабдяване от нея. Така се стига до така нареченият „Трансфузионен синдром“, който крие голяма доза рискове и за двата плода в утробата на майката.

Само около 1% от еднояйчните бременности се развиват с два броя амниотични сакове и две отделни плаценти за близнаците. Именно поради тези факти ролята на феталната лазерна хирургия е толкова животоспасяваща за този тип бременности. На всяка еднояйчна бременност у нас се падат по около 5 такива със синдрома на трансфузия. Самата аномалия предразполага в утробата да се създадат връзки между кръвоносните съдове на отделните близнаци към общата им плацента и така едното бебе се оказва донор, а другото паразит относно снабдяването с кръв от плацентата.

Самата процедура по вътреутробното отделяне на кръвоносните връзки между еднояйчните близнаци е доста прецизна и изисква опитни специалисти, които се оказа за радост България има. Така, че мили бременни мами с многоплодна бременност, нашият съвет е посещавайте регулярно проследяващият бременността ви специалист. Така при възникнал проблем, той може своевременно да се реши и да родите ако не две, поне едно здраво и износено бебе.

Дано ви беше интересно четивото, а сега е време да обърнете внимание и на материала ни за бременността с близнаци и фактите около нея.

f | Сподели с приятели