Наръчник за мама – първите стъпки към отбиване на порасналото кърмаче

Понеже отскоро ви споделихме една нова категория на блога си за майчинството и родителството – За Мама, днес я допълваме с един своеобразен наръчник за мамите отново – този за отбиване на порасналото кърмаче.

Отбиване на порасналото кърмаче

Спор няма, че кърменето е най-вълшебното и сплотяващо нещо за майката и бебето ѝ.

В един момент обаче бебето е вече пораснало дете и този процес трябва по един натурален, плавен и в никакъв случай стресиращ начин да бъде прекратен. Именно съвети в тази насока ще ви споделим днес и се надяваме да са ви максимално полезни.

Преди да научите как се отбива порасналото кърмаче, вижте и материала ни за спирането на кърмата – той до голяма степен има връзка с днешната ни тема и ще ви даде полезна информация.

Какво е отбиване и кога се прави

Отбиването на бебето е не само поставянето на край на едно дълго и ползотворно кърмене, то е един своеобразен преход и еволюция в отношенията и връзката между бебето и майката. Постепенно кърмата се измества от различни и полезни храни, носещи не по-малко удоволствие от приемането им на бебето.

Досега невръстния мъник е общувал с мама най-много и близко докато се е хранел. Сега отношенията им еволюират на едно ново равнище – на съвместни игри, разходки, четене на книжки и много други забавления заедно.

Процесът на отбиване на порасналото кърмаче е дълъг и постепенен. Той започва още от около 6-я месец, когато бебето се запознава с храни различни от майчината кърма и започва да надраства нуждата си от нея с времето. При идеалната ситуация бебето само намалява приема си на кърма и по естествен път се отбива само – но това става рядко.

Причините да отбиете бебето си по-рано, отколкото то смята, че е готово може да са редица. Навярно то вече е доста голямо, трябва да хапва по-разнообразна храна отговаряща на годините му и отбиването трябва да бъде ускорено.

Независимо обаче от причините за отбиване, то трябва да се случи постепенно с разбиране нуждите на мъника от самият процес. Да се намерят алтернативи за близост с мама, различни от кърменето, да се предложи идентична храна заместител и всичко, което ще даде сигурност на бебето и ще го успокой, че това е естествен процес.

Много майки кърмещи бебетата си се питат кога да ги отбият? Универсален отговор няма. Отбиването може да се случи по всяко време и ако за това има сериозни причини – стига да се вземат под внимание придружаващите усложнения. А те са: възрастта на самото бебе, колко бързо възприема подетото отбиване, как самата майка подхожда към отбиването и на какъв етап от развитието си е бебето ѝ?

Като цяло има периоди, когато отбиването може да стане по-лесно, понеже има редица фактори спомагащи за това. Като кърмачка вече месеци наред няма как да не сте забелязали, че на моменти бебето като че ли е сраснато за вас, а има и моменти, когато се разсейва от новите си и вълнуващи открития и не се сеща за сукането.

Специалистите разпознават 3 периода за отбиването на бебе – те са в началния етап на кърмаческата възраст; до края на първата му година; между първата и втората година на мъника. Всеки от тях има специфика и е свързан с редица съображения.

Така например отбиването в ранна кърмаческа възраст е най-лесно за мъника и майката. От една страна емоционалната връзка на детето с майчината гърда не е изцяло изградена, напротив нуждата от засищане на глада е по-силна и лесно може да се премине към хранене с шише. През този период гърдите на майката са и по-благоприятствани, понеже постепенно за месец или малко повече кърменето се спира и се замества. Няма сътресения и отбиването става постепенно и естествено.

Отбиването до първата година е масово практикувано явление от повечето кърмачки. То е по-добре прието и от общественото мнение. За него обаче е добре да имате предварителна стратегия във времето и да я следвате. За отбиването в този период ще ви помогнат фактори, като бурното емоционално и умствено развитие на детето – то постоянно научава и прави нови вълнуващи неща. Освен това лесно се разсейва и забравя за мама и гърдата. Можете напълно да заместите вече млякото като храна с твърдите консистенции на пюретата, кашите и други храни. За целта още със започването на самото захранване трябва да решите напълно да заместите кърмата с другите ново въдени храни.

Постепенно намалявате броя на кърменията, млякото ви намалява и така се стига до последното кърмене. Вече не използвате кърменето за успокоение на бебето или за приспиване – въвеждате нови методи за целта и порасналото кърмаче, разбира че вече е наистина пораснало. Майките решаващи да практикуват отбиване на порасналото кърмаче между навършването на година или две – изпитват най-големи трудности. Защо?

В тази си възраст вашето бебе има прекалено силна емоционална връзка със самият процес на кърмене и нуждата от гърдата. То разбира, че е отделен индивид, но все пак се чувства сигурно като част от мама. През този период майките обикновено се връщат на работа, по-често се отделят от децата си за по-дълго време, появява се нуждата от ходене на ясла – бебето е объркано и постоянно се бори със страха, че майка му вече няма да се върне.

Ако досега не сте го отбили, тези страхове са още по-осезаеми и нуждата от майчината гърда нараства. Порасналото кърмаче използва кърменето като начин да бъде близо до майка си и да си осигури присъствието ѝ. Отбиването, макар и трудно през този период не е невъзможно, но изисква повече такт, разбиране и търпение.

Някои кърмачки практикуват отбиване на порасналото кърмаче чак в периода на втората, третата му година. Тогава отбиването по естествен път е много по-лесно – бебето ходи на ясла, говори, справя се само в повечето случаи и е свикнало мама дълго да не го кърми. Така и млякото намалява по естествен път.

Когато и да решите да отбиете бебето си бъдете търпеливи, направете го постепенно и намерете други начини да запазите близостта си с мъника, защото това е много важно в бъдеще.

Сега прочетете и материала ни за кърменето извън дома – интересен е.

f | Сподели с приятели