За кърменето, след като детето е вече на година

За кърменето след навършване годинка на детето. Една много спорна тема, по която мненията са много и различни.

Кърмене след първата година

Дали е добре да кърмим детето си, след като навърши година? Дали това не му пречи да си набавя оптимални и разнообразни хранителни вещества? Как е прието продължителното кърмене на вече порасналото бебе от обществото? Дали мама не греши, като постоянно предлага гърдата на мъника за успокоение, за сигурност?

Толкова много въпроси, чийто отговори ще се опитаме да ви дадем максимално обективно в този материал. Може да прочетете и материала ни за отбиването на кърмачето – той до голяма степен има връзка с кърменето след годинката.

Дали сте от майките, чийто деца наближава да направят годинка, а вие още кърмите основно или сте от майките отдавна отбили мъниците си и вече не предлагащи гърдата – няма значение, този материал е за вас! Така че четете…

За кърменето след годинката – нормално ли е това, има ли предимства и какви са те

От раждането вече е изминало много време и вашето бебе расте, променя се, забелязва все повече неща. Неусетно идва момента да стане на година, а вие все още кърмите. Унесени в хранене, приспиване, разходки и опиянени от чувството за пълноценност, за близост и при това, така лесния процес на кърмене – не сте усетили как е отлетяло времето.

Ами сега кога да захраните? Колко продължително да кърмите? Какво е изпуснало вашето кърмаче от захранването и какво може да навакса? До момента сте му давали твърди храни и е опитало много неща, но кърмата ви си е останала основната му храна. Дали да продължите така или да се вслушате в съветите на всички останали, че вече бебето е голямо и трябва да го отбиете? Универсален отговор на този въпрос няма, както сами предположихте. Всяка майка и нейното бебе са уникални и връзката между тях също.

Според специалистите кърменето след годината е напълно нормално за бебето и няма причина защо да не е така. Всичко е въпрос на личен избор, приоритети и разбира се наличието на кърма. По правило щом сте кърмили до момента, ще може да продължите и още, стига да няма здравословни противопоказания по въпроса. Всъщност практиката показва, че повечето западни страни и западно ориентираните – се стремят да стимулират дългото кърмене на бебето до 2 години, дори три.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Защо го правят? Кърменето носи изключителни ползи за вашето бебе и здравето му. То допринася и за балансираното здраве на майката. Да не говорим за силната връзка между детето и майка му, която за цял живот ще бъде активна. Ако усещате, че искате и трябва да кърмите бебето си до две или три години – направете го. Не се осланяйте на чуждото мнение и изумените погледи на роднини, приятели, общество. Кърмете това не е вредно, напротив.

Независимо дали вашето бебе е на 6 месеца, година, две или три – единствено кърмата ви е толкова сериозен източник на антитела и имунитет съответно за него. Затова защо да спирате нещо, което помага да детето ви да е здраво и добре растящо? На възраст над годинка бебето вече е укрепнало и може само със собствени сили да се справи с една настинка, вирус или грип, но те минават много по-леко с помощта на имунитета от кърмата приета от вас.

Много проучвания по въпроса показват, че кърмените до късно деца боледуват доста по-рядко от своите връстници, които не са кърмени толкова дълго. Ако спрете кърмата на шест месеца и захраните напълно до годинка – вероятно в последствие детето ви ще боледува по-често и тежко докато посещава ясла и градина. Кърмените деца до 2, 3 години много по-леко прекарват болестите и укрепват организма си почти моментално.

И все пак за всички скептично настроени по въпроса нека кажем какви са основните предимства на кърменето след навършването на година от бебето?

За кърменето след годинката – основни ползи и предимства

Започваме понеже е лято в разгара си с първата почивка на бебето ви. Много често на нея мъника се разболява и страда тежко от стомашни вируси. Те са придружени с повръщане и диария, обезводняване. В такива случаи детският стомах не понася никаква храна, но не е така с кърмата. Тя е най-доброто съпътстващо лечение в случая и ще помогне на бебето ви бързо да се възстанови. Няма да го кара да повръща, а ще успокои стомаха му.

Имунитетът е една от главните цели на късното кърмене, заедно с приема на антитела разбира се от него. Детският имунитет се изгражда чак до към 6-тата година на детето, така че колкото по-дълго кърмите, толкова по-здраво ще бъде детето ви и ще му дадете един добър старт в живота. Като възрастен ще има силен имунитет и това определено ще е благодарение на продължителното му кърмене.

Пътуванията с малко дете са мини кошмар. Какво взех, какво забравих? Ако пътувате често с бебето навършило година – няма да има нужда да се притеснявате за храна, мъкненето на каши, пюрета, шишета. Можете навсякъде и по всяко време да го накърмите, като така и ще го успокойте в непознатата обстановка.

Ще изградите един самостоятелен, отговорен и независим човек с дългото кърмене. Противно на хорските приказки, дълго кърмените деца са много по-независими и самостоятелни. Те са получили максимално майчини ласки в детството си и не търсят неистово близостта на мама като големи хора. Кърменето е не само процес на хранене за бебето. На по-късен етап то еволюира в израз на обич, на грижа, на отдаване.

Боледуването е често срещано в периода между година и 3-4 години на детето. Когато вие го кърмите и след годинката, след две и три години дори – боледуването минава леко. Възстановяването е много бързо и кърмата щади стомаха на болното дете. Тя му помага да възстанови електролитния баланс в организма си след обезводняване например.

Кърменето до късен период в живота на бебето го кара да се чувства изключително спокойно, щастливо и обичано. По склонно е да остане за дълго без мама, защото знае, че тя непременно ще се появи за кърмене.

Дали обаче кърмата е достатъчна храна за порасналите кърмачета

Тук има големи спорове по въпроса. Всъщност кърмата е най-пълноценната детска храна, дори след като бебето е вече на година. Тя ще му осигури нужните мазнини, протеини, въглехидрати дори. Над 20% от нужната дневна доза протеини за детето се набавят единствено от кърмене. Освен това състава на майчината кърма се променя с времето – тя става с повече мазнини, вдига енергийните си стойности. Така че ако някои се опитва да ви убеждава, че кърмата в гърдите ви не е достатъчна, няма нужните хранителни стойности и други подобни глупости – не му се връзвайте.

С порастването на бебето кърмата се променя, за да посрещне хранителните му нужди, така че пак си остава най-добрата храна за него. Разбира се може да давате добавки като пюрета, гризини и други, но е добре основното хранен и след годинката да си остане кърма. В нея калий, фосфор и желязо има в оптимални количества, при това много по-лесно усвоими, отколкото във всеки друг източник.

Кърмата е и най-добрият източник на успокоение за бебето, когато му никнат зъбки. Затова не се тревожете, че глезите мъника, ако го вземате нощем и го кърмите – това много ще му помогне да преодолее никненето на така проблемните зъбчета.

Е, това беше всичко мили мами за кърменето и ползите от продължителната му практика. Ако можете, кърмете колкото се може по-дълго и не робувайте на чуждото мнение. Вие познавате най-добре тялото си, бебето си, вътрешното си усещане за процеса на кърмене, така че вие решавате до кога да го правите и никой друг.

Сега е време за статията ни за кърменето извън дома – една много наболяла тема, която е добре да погледнете.

f | Сподели с приятели

Вашите коментари
05.04.2021 Гери

Страхотна статия!Поздравления