Защо да кърмя? – ползи за бебето и майката

Много бременни жени си задават въпроса „Защо да кърмя след като има адаптирано мляко?“. Основната причина за това е, че в обществото често се говори за кърменето като за нещо трудно и болезнено.

Ползи от кърменето за бебето и майката

Твърди се, че кърменето е много ангажиращо, че бебетата, които сучат се будят по-често през нощта и че е много по-лесно бебето да се храни от шише с биберон. В същото време не се говори достатъчно за ползите от майчиното мляко, както за бебето така и за самата майка.

Ползи от кърменето за бебето

1. По-добър имунитет

Майчиното мляко модулира имунната система. То съдържа ценни имуноглобулини, които предпазват детето от инфекции. Доказано е, че кърмата е богата на противовъзпалителни цитокини, които помагат на организма да изгради по-добър отговор към вирусите и бактериите и детето да се справи по-бързо с болестта. Кърмените деца по-рядко страдат от болести на горните дихателни пътища както и от чревни инфекции.

2. Предпазва от заболявания

Кърмата намалява риска от много болести като диабет, астма, алергии, рак, кожни заболявания.

3. Намалява риска от затлъстяване

Проучвания показват, че кърменето през първите 5 месеца от живота на бебето намалява значително риска то да страда от наднормено тегло в училищна възраст.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

4. Безценен хранителен състав

Нито едно адаптирано мляко не може да се доближи до състава на кърмата. Тя съдържа жизнено важни мастни киселини в точно необходимите количества. Освен това в съставът ѝ влизат пробиотици и пребиотици, които са нужни за създаване на здрава чревна флора, която от своя страна е в основата на доброто здраве. Кърмата съдържа още растежни фактори, хормони, пептиди.

5. Създава здрава и силна връзка между майката и бебето

Емоционалната близост между майката и детето по време на кърмене е несравнима. Сученето и контактът с майката успокояват детето и му дават усещане за сигурност и любов.

Ползи от кърменето за майката

1. Подобрява здравето

Освен на бебето, кърменето действа благоприятно на здравето и на майката. То намалява риска от рак на гърдата и яйчниците, захарен диабет и ревматоиден артрит. Също така намалява кръвотечението след раждане и предпазва от кръвоизливи.

2. Помага за отслабване

По време на кърмене се изгарят много калории, така че то ще ви помогне по-бързо да възвърнете нормалното си тегло след раждането. Освен това отделящия се окситоцин подпомага свиването на матката и прибирането на корема.

Прочетете и статията ни за прибиране на корема след раждане – ще ви бъде полезна.

3. Намалява стреса

Кърменето е успокояващо не само за бебето, но и за майката. Благодарение на него тялото ни отделя ендорфин и окситоцин, които влияят положително върху нашите емоции.

4. Удобно е

Не се налага да приготвяте адаптирано мляко, да следите дали не е свършило, да миете и изварявате шишета и биберони. Може да задоволите глада на бебето бързо и лесно, навсякъде. Както и да го успокоите когато е разстроено.

5. Безплатно е

Освен време, кърменето ви спестява и пари, които иначе бихте давали за адаптирано мляко и шишета.

Кърменето има предимства и за обществото и околната среда. То води до намаляване на разходите за детско здравеопазване, както и до по-малко отсъствия от детско заведение поради боледуване, съответно и до по-малко болнични за родителите.

Кърменето също така е екологично чисто, тъй като не налага производство, транспорт и изхвърляне на пластмасови бутилки, силиконови биберони, кутии и лъжички от адаптирано мляко.

f | Сподели с приятели