Забременяване докато кърмим, възможно ли е

Много жени си задават въпроса „Мога ли да забременя докато все още кърмя?“.

Забременяване докато кърмим

Скоро след раждането настъпват сложни хормонални промени в женския организъм, в резултат на които следва временно потискане на овулацията. То е съпътствано с липса на менструация, която може да продължи от 40 дни до 2 години при някои дългокърмещи майки.

Липсата на овулация е важна за да предпази жената от нова бременност, преди организма да се е възстановил от предходната. Колкото по-често е кърменето, толкова по-ниски са нивата на хормоните, които отговарят за овулацията и зачеването.

Може ли да се разчита на кърменето като естествен контрацептив

Проучвания показват, че през първите месеци след раждането активно кърмещите майки действително нямат овулация и вероятността за забременяване е сведена до минимум. Все пак има случаи, при които овулацията е налице, въпреки кърменето.

Повечето жени, които кърмят изключително, не могат да заченат поне през първите 6 месеца след раждането. Когато майката започне да кърми по-рядко, овулацията и менструацията се възстановяват, тъй като нивата на пролактин спадат. Така че важно е колко често кърмите.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

За да разберете по-добре каква е вероятността за зачеване, отговорете си на следните въпроси:

· Давате ли добавка от адаптирано мляко и кърмите ли с паузи по-големи от 3 часа или с дълга нощна пауза от над 6 часа?

· Детето ви по-голямо ли е от 6 месеца и захранено ли е вече?

· Цикълът ви възстанови ли се?

Ако отговорите с „да“ на поне един въпрос, то има реална възможност фертилността ви да се е възвърнала и не бихте могли да разчитате на кърменето като вид контрацепция.

Нощното кърмене е важно за потискане на плодовитостта, тъй като именно тогава се отделят редица хормони, отговарящи за производството на мляко и даващи знак на организма, че още не е време за нова бременност. Според проучвания са необходими минимум осем кърмения на денонощие за потискане на овулацията.

Може ли да се забременее преди първият цикъл след раждането

Да, възможно е да има овулация и да заченете преди да се е появил първият менструален цикъл. Следете за признаците за овулация – болки и напрежение ниско в корема и кръста, наличие на цервикална слуз.

Бременна съм отново, мога ли да продължа да кърмя първото си дете

Да. Кърменето е съвместимо с нормално протичаща бременност. Вероятно обаче ще се сблъскате с някои дискомфорти като например болка в зърната, които са станали по-чувствителни заради бременността, както и необходимостта от намиране на нови пози за кърмене, които да не пречат на растящия ви корем.

По време на бременността приоритет на майчиния организъм е плодът. Затова кърмата постепенно ще започне да променя състава си с приближаването на раждането. Около 6-ти месец от бременността, вкуса и състава на кърмата става по-близки до тези на коластрата. Количеството на млякото намалява и е възможно кърмачето да разреди сученето или да се отбие напълно.

Ако бебето е вече захранено, просто наблегнете на повече разнообразие от твърди храни, за сметка на кърмата. Може да започнете да предлагате добавка от адаптирано мляко и постепенно да се спрете кърменето напълно.

f | Сподели с приятели