Зачеването като математика – как да изчислим правилния момент

Зачеването, появата на заветните две чертички на теста за бременност, онзи сюблимен момент, в който осъзнаваш, че ще станеш родител и ще дадеш цялата си обич на най-чаканото нещо – бебето ти.

Зачеването, като математика и методите за планиране на бебче

Но цялата тази розова картина се разбива на пух и прах, защото наскоро съвсем случайно в една група за майки във Фейсбук на въпроса – „Колко дълго пробвахте за бебе?“ – голяма част от отговорите бяха, 15 години, 5 години, 10 години, все още пробваме без успех и така нататък, и така нататък.

Къде всъщност грешим, когато пробваме за бебе и дали винаги проблема е толкова сериозен или просто изчисленията ни са погрешни?

Реално погледнато зачеването си е чиста математика и по-скоро алгебра, ако щете. Затова освен правилното хранене, избягването на вредните навици и доза късмет, освен много любов – нужно е реални знания, за да изчислим овулацията си и да уцелим „правилния момент за бебе“.

Зачеването като математика и методите за планиране на бебче

За много двойки в България, а и по света единствено желанието, любовта и дозата късмет не са достатъчни, да се случи чудото на живота. Затова на точно такива двойки им е нужен по-голям тласък и по-прецизно планиране и изчисляване на самото зачеване.

Опитите да зачене една жена са плод преди всичко на правилно планиране – доста преди самото зачеване да стане факт. Когато съзнателно се съобразим с чисто физиологическата страна на въпроса и добре планираме нещата – мечтата за бебе става с една стъпка по-осъществима.

Вече ви разказахме в предишна статия за процеса на овулацията и неговата първостепенна важност, за да се случи самото зачеване. Но по-важно е да умеем да изчислим периода си на овулация и да знаем кога точно е заветния момент – в който е почти сигурно, че бебе ще има.

При овулацията всеки месец доминантният фоликул на женските полови органи се пука и освобождава зряла и готова напълно за оплождане яйцеклетка. Всеки месец така чаканият момент на овулиране при жената трае само от едно до две денонощия. Съответно подходящото време да се случи магията трябва да бъде математически точно изчислено.

За да бъдем максимално точни, трябва да кажем, че овулацията с максимална точност може да се определи само чрез ултразвук и наблюдението с него. Формулите на различна база, чрез които повечето жени могат да изчислят заветния момент – не са изключително точни, но са приблизителни все пак.

Изчисляване дата на зачеване и момента на овулиране

Математическата формула за да изчислите момента на овулиране за месеца е следната: взимате датата на първия ден от последния си месечен цикъл и добавяте към нея средната продължителност на вашия цикъл (може да бъде 28 дни, 20 дни или повече, или по-малко). Числото, което ще получите е различно за всяка дама и от него е необходимо да извадите точно още 14 дни. Така налице се появява приблизителната дата на вашата овулация за месеца, която трае от 24 часа до 48 часа не забравяйте.

Може да използвате нашия овулационен калкулатор за по лесно изчисляване датата на зачеване.

Ако всичко това е объркващо за вас, което вероятно е така, нека го подкрепим с един пример: Например първия ден на последния ви цикъл е бил 01. 06. 2016 година. Приемаме за средна продължителност на цикъла периода да е 28 дни. Тоест 01.06.2016 + 28 дни = 29.06.2016. Датата 29.06.2016 година е прогнозна за овулацията и от нея изваждаме 14 дни. 29.06.2016 – 14 дни = 15.06.2016 година – дата на самата овулация.

Трябва да знаем, че сперматозоидите са в активната си фаза за 3 до 5 дни само и е необходимо в този период да достигнат до яйцеклетката и да я оплодят. Следователно най-доброто време за зачеване е малко преди самата овулация или по време на нея. Специалистите са приели една средна величина от дни, в която една двойка може да прави опити за бебе. Броят на тези дни е около 5 дни преди фактическата дата на прогнозната овулация, денят на самата овулация и около 3 дни след датата ѝ. Общо се получават около 9 дни в месеца, през които шанса за зачеването е най-висок.

И още мъжките сперматозоиди са качествени и зрели, когато полов акт не е извършван поне за три дни. Тоест през тези 9 дни от месеца не можете всеки ден да очаквате супер сперматозоиди, които ще достигнат зрялата яйцеклетка. Така погледнато реалните ви шансове за зачеване се свеждат до най-много 3 дни.

Кога тестът за бременност отчита реална бременност

Всяка втора жена се чуди – „Кога е добре да направя тест за бременност?“ За да сме ви максимално полезни, можем да кажем, че до десетина дни след евентуалното зачеване (тоест след датата на овулация и полов контакт), може кръвен тест да покаже адекватно налице ли е зачеването или не. Този тест може да си направите във всяка поликлиника, лаборатория или ДКЦ.

Тестовете, продавани по аптеките за домашно установяване на зачеването, се правят с помощта на капки урина. Те дават адекватен резултат около 14 дни, след като фактически сте заченали. И тук е момента да се направи едно много важно уточнение – датата на зачеване не съвпада винаги с дата на половия контакт и овулацията.

Сперматозоидът, както и яйцеклетката имат различна продължителност на живот, затова и не може с точност да се установи кога по пътя един към друг са се срещнали. Ако сте си направили тест за бременност и сте видели бледа втора чертичка, то специалистите наричат това биохимична бременност. След два дни е необходимо да си направите втори тест, който би трябвало да покаже силно оцветена втора черта.

Прочетете още за тестовете за бременност – ще ви бъде полезно.

Зачеването се установява със сигурност единствено чрез ултразвук и прихващане сърдечните тонове на плода. Това става възможно в шеста гестационна седмица или около 42 дни след първия ден на последната ви месечна менструация.

И така, зачеването си е математика донякъде. Просто подходете спокойно към нещата и планирайте добре.

f | Сподели с приятели