Златна разлика при децата – съществува ли тя и има ли почва в семейството

Златна разлика между децата

Всяка една от нас е имала колебания и вероятно е прекарвала часове, проучвайки каква трябва да е златната разлика при децата ѝ.

Отговорът на този въпрос е доста комплексен.

Някои родители твърдо предпочитат по-малката разлика, докато други са привърженици на по-голямата. И двете ситуации имат своите положителни и отрицателни страни.

Факторите оказващи влияние върху решението ни са много, но най-важния от тях е – влиянието, което ще окаже появата на следващото дете на семейството ни. Дори и да не осъзнаваме това, ние внимателно премисляме как ще се чувстват съпругът и децата ни. Ако сме уверени в себе си и сме сигурни, че момента за друго дете е настъпил, то останалите от семейството също ще са. Нашата увереност е ключът към избора ни на подходяща разлика при децата ни.

Няма идеална, златна разлика при децата, универсална за всички семейства. Всеки определя тази разлика според възгледите си и начина си на живот. Въпреки това, за да сме ви максимално полезни ще изброим трите групи разлики. Дали по-голяма или по-малка разлика е по-удачна е въпрос на вътрешно усещане.

Разлика по-малко от 2 години

Тази разлика може да се окаже най-подходящата за жени, които са се омъжили след 30 годишната си възраст и трябва да изпреварят биологичния си часовник наваксвайки. Такива, които искат наведнъж без прекъсване да преминат през серията от хранене, недоспиване и сменяне на пелени или са преценили, че свързани майчинства ще се съчетаят по-добре с тяхната професия.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Предимства – децата ви добре играят заедно и интересите им и афинитета към играчки са подобни. Ревността от появата на ново дете при децата под 2 годишна възраст е по-малка, дори липсва. От финансова гледна точка, въпреки двойните разходи в началния момент, спестявате за в бъдеще. Детските градини, училищата и допълнителните занимания винаги имат отстъпки за братята и сестрите в един клас или група.

Недостатъци – постоянния хаос в къщата, множеството инциденти при хранене, пишкане и игра. Верижната реакция при боледуването. Вечното недоспиване. Никое от децата не е достатъчно самостоятелно за да може да съдейства със собственото си обслужване поне малко. Нещата протичат съвсем сходно с отглеждането на близнаци.

Мнението на Експертите – децата от 1 до 2 годишна възраст не могат ясно да формулират и изразяват чувствата си. Затова родителите трябва да бъдат много внимателни при разпределянето на вниманието и обичта си по равно към двете деца.

Разлика от 2 до 5 години

– тази близка, но не чак толкова разлика ви дава свободата на изградения вече родител. Времето изминало от отглеждането на бебе номер едно не е толкова много, че да забравите рутинните си задължения по отглеждането на едно дете. В същото време сте имали възможността да се възстановите от постоянното недоспиване, хранене и сменяне на пеленки.

Предимства – тази разлика ви дава възможността да се грижите по-спокойно за бебе номер две, докато по-голямото ви дете е на градина. Въпреки това, тя не е толкова голяма и децата са все още така близки и интересите им са подобни. Най-доброто в случая е, че голямото дете изгражда у себе си отговорност и чувство за респект пред по-малкото си братче или сестриче.

Недостатъци – за повечето майки е изтощаващо това постоянно сменяне на памперси и хранене с почивка от по 2 до 4 години. В един момент имаш чувството, че този период е безкраен.

Мнението на Експертите – при деца с такава разлика, по-голямото дете може да е доста ревниво. Досега то е имало цялото внимание на родителите си. Децата в тази възраст са доста любопитни, новороденото събужда изследователския им интерес. Понякога действията на по-голямото дете към новороденото са непремерени. Постоянните забележки относно това не са изход. Доброто обяснение, как да се грижи за малкия си брат или сестра е по-рационалното решение за поведението на по-голямото дете.

Разлика по-голяма от 5 години

По-голямата разлика при децата от над 5 години дава свободата на повечето майки да се грижат за децата си по индивидуален начин. Всяко едно от тях е отгледано като единствено дете. Моментите в отглеждането на бебето са по-осъзнати и радостта изпитана от тях също.

Предимства – с по-голямата разлика идва и по-голямата осъзнатост в отглеждането на следващото дете. Моментите на стрес и несигурност са сведени до минимум. Майките са по търпеливи и липсата на постоянно напрежение при отглеждането се отразява добре и на съпрузите.

Недостатъци – децата ви рядко играят заедно. Постоянно трябва да разделяте задълженията си към по-голямото и по-малкото дете, защото те са твърде различни. Финансово сте доста обременени, защото целият ви антураж за отглеждането на бебе е остарял и трябва да купувате всичко отново.

Мнението на Експертите – Проблема с ревността приема доста по- усложнени измерения. Деца, които са били единствени в семейството дълъг период от време са доста егоистично настроени. Вниманието към бебето или ангажиране в ролята на бавачка, може да предизвика доста неприятни реакции от страна на тийнейджъра ви.

Надявам се след прочитането на тази статия, тези който са се колебали в избора си на златната разлика при децата да са открили най-подходящото за тях решение на въпроса.

f | Сподели с приятели