Златна разлика при децата – съществува ли тя и има ли почва в семейството?

Златна разлика между децатаВсяка една от нас е имала колебания и вероятно е прекарвала часове, проучвайки каква трябва да е златната разлика при децата ѝ.

Отговорът на този въпрос е доста комплексен.

Някои родители твърдо предпочитат по-малката разлика, докато други са привърженици на по-голямата. И двете ситуации имат своите положителни и отрицателни страни.

детска пижама
10лв.
детска нощница
8лв
детска пижама
13.50лв
детска пижама
12лв
детска пижама
7лв
детска пижама
12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Факторите оказващи влияние върху решението ни са много, но най-важния от тях е – влиянието, което ще окаже появата на следващото дете на семейството ни. Дори и да не осъзнаваме това, ние внимателно премисляме как ще се чувстват съпругът и децата ни. Ако сме уверени в себе си и сме сигурни, че момента за друго дете е настъпил, то останалите от семейството също ще са. Нашата увереност е ключът към избора ни на подходяща разлика при децата ни.

Няма идеална, златна разлика при децата, универсална за всички семейства. Всеки определя тази разлика според възгледите си и начина си на живот. Въпреки това, за да сме ви максимално полезни ще изброим трите групи разлики. Дали по-голяма или по-малка разлика е по-удачна е въпрос на вътрешно усещане.

Разлика по-малко от 2 години

Тази разлика може да се окаже най-подходящата за жени, които са се омъжили след 30 годишната си възраст и трябва да изпреварят биологичния си часовник наваксвайки. Такива, които искат наведнъж без прекъсване да преминат през серията от хранене, недоспиване и сменяне на пелени или са преценили, че свързани майчинства ще се съчетаят по-добре с тяхната професия.

Предимства – децата ви добре играят заедно и интересите им и афинитета към играчки са подобни. Ревността от появата на ново дете при децата под 2 годишна възраст е по-малка, дори липсва. От финансова гледна точка, въпреки двойните разходи в началния момент, спестявате за в бъдеще. Детските градини, училищата и допълнителните занимания винаги имат отстъпки за братята и сестрите в един клас или група.

Недостатъци – постоянния хаос в къщата, множеството инциденти при хранене, пишкане и игра. Верижната реакция при боледуването. Вечното недоспиване. Никое от децата не е достатъчно самостоятелно за да може да съдейства със собственото си обслужване поне малко. Нещата протичат съвсем сходно с отглеждането на близнаци.

Мнението на Експертите – децата от 1 до 2 годишна възраст не могат ясно да формулират и изразяват чувствата си. Затова родителите трябва да бъдат много внимателни при разпределянето на вниманието и обичта си по равно към двете деца.

Разлика от 2 до 5 години

– тази близка, но не чак толкова разлика ви дава свободата на изградения вече родител. Времето изминало от отглеждането на бебе номер едно не е толкова много, че да забравите рутинните си задължения по отглеждането на едно дете. В същото време сте имали възможността да се възстановите от постоянното недоспиване, хранене и сменяне на пеленки.

Предимства – тази разлика ви дава възможността да се грижите по-спокойно за бебе номер две, докато по-голямото ви дете е на градина. Въпреки това, тя не е толкова голяма и децата са все още така близки и интересите им са подобни. Най-доброто в случая е, че голямото дете изгражда у себе си отговорност и чувство за респект пред по-малкото си братче или сестриче.

Недостатъци – за повечето майки е изтощаващо това постоянно сменяне на памперси и хранене с почивка от по 2 до 4 години. В един момент имаш чувството, че този период е безкраен.

Мнението на Експертите – при деца с такава разлика, по-голямото дете може да е доста ревниво. Досега то е имало цялото внимание на родителите си. Децата в тази възраст са доста любопитни, новороденото събужда изследователския им интерес. Понякога действията на по-голямото дете към новороденото са непремерени. Постоянните забележки относно това не са изход. Доброто обяснение, как да се грижи за малкия си брат или сестра е по-рационалното решение за поведението на по-голямото дете.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, спорт, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Разлика по-голяма от 5 години

По-голямата разлика при децата от над 5 години дава свободата на повечето майки да се грижат за децата си по индивидуален начин. Всяко едно от тях е отгледано като единствено дете. Моментите в отглеждането на бебето са по-осъзнати и радостта изпитана от тях също.

Предимства – с по-голямата разлика идва и по-голямата осъзнатост в отглеждането на следващото дете. Моментите на стрес и несигурност са сведени до минимум. Майките са по търпеливи и липсата на постоянно напрежение при отглеждането се отразява добре и на съпрузите.

Недостатъци – децата ви рядко играят заедно. Постоянно трябва да разделяте задълженията си към по-голямото и по-малкото дете, защото те са твърде различни. Финансово сте доста обременени, защото целият ви антураж за отглеждането на бебе е остарял и трябва да купувате всичко отново.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Мнението на Експертите – Проблема с ревността приема доста по- усложнени измерения. Деца, които са били единствени в семейството дълъг период от време са доста егоистично настроени. Вниманието към бебето или ангажиране в ролята на бавачка, може да предизвика доста неприятни реакции от страна на тийнейджъра ви.

Надявам се след прочитането на тази статия, тези който са се колебали в избора си на златната разлика при децата да са открили най-подходящото за тях решение на въпроса.

| Сподели с приятели