Съвместими ли са лекарствата с очакването на бебе

Безопасен ли е или не прием на лекарства по време на бременността? Категоричен отговор на този въпрос не съществува. Консултацията с доктора следящ бременността ви е задължителна при избора ви в случая.

лекарства и бременност

За да решите дали да използвате или не определен медикамент по време на бременност, вие и наблюдаващият ви специалист трябва да помислите върху ползите и рисковете от това.

Възможно е да има периоди от бременността ви, в които избягването на лекарство при дадени обстоятелства да е възможно, но при други обстоятелства да не е. Понякога лечението на леки проблеми трае дни или седмици, докато при случаи като астма или диабет например, трае през периода на цялата бременност.

Жени с проблеми при бременността от сорта на повръщане, предишни аборти или преждевременни раждания също се нуждаят от лекарствен прием.

Как при неизбежни обстоятелства за прием на лекарства, докторът ви определя кое лечение е подходящо за вас? Отговорът на този въпрос е твърде важен за всяка бременна, защото неяснота относно него би довела до притеснения и колебания. По принцип за да определи дали едно лекарство е безобидно за вас и бебето ви или не, докторът използва информацията подадена му за него от Здравните организации и по-опитните му колеги. Всяка страна има списък с възможни безопасни за употреба лекарствени средства по време на бременност. За съжаление обаче за много от лекарствата такава информация липсва. Затова прием на лекарства по време на бременност се предприема само при крайна необходимост.

Освен стандартните лекарствени средства, билковите лекарства, витамините и кофеина могат също да бъдат вредни за бебето ви и вас по време на бременността. При някои бременни кофеинът трябва значително да бъде намален по време на бременност или да се премахне напълно. Приемът на витамини и билковите лекарства задължително трябва да бъде консултиран с доктора следящ бременността ви. Билковите лекарства или добавки със сигурност не са толкова безобидни, колкото се твърди.

За да бъдем максимално полезни нека ви дадем някои примери за използването на лекарства. Използването на Ибупрофен през последния триместър е опасно за кръвообращението на бебето ви, затова е добре да бъде избягвано, според експертите. Същото важи и за Аспирин, чиято употреба в последния триместър би довела до кървене. Нека това не ви плаши, всяка бременност е индивидуална и приемът на лекарства през времетраенето ѝ също. За ваша приятелка може и да е добре да пие някой медикамент, но това не значи, че за вас също е. Консултацията с наблюдаващия ви лекар при всеки проблем е жизненоважна.

Повечето лекари са склонни да препоръчват лечение с хомеопатични средства, когато това е възможно. То е значително по-щадящо, но отново има минимални рискове за непоносимост към дадена съставка на продукта.

Ето и един положителен пример, фолиевата киселина за жени, планиращи да забременеят или вече бременни е задължителна. Тя спомага за избягването на бъдещи дефекти при плода. Прочетете още за фолиевата киселина. Но от друга страна приемът на стандартни витамини всекидневно би могло да навреди на бебето ви и вас, поради завишените дози на концентрация.

Бременните жени, които са били пушачки и искат да откажат порока си с лекарствени средства, също са в риск. Тези лекарства могат да навредят на бебето ви и на вас. Отказът от пушенето може и да стане с помощта единствено на волята ви. Това е от случаите в който имате избор и липсата на лекарства е във ваша полза.

Не винаги нещата стоят така. Понякога използването на лекарство е по-малкото зло, което трябва да приемем. При случаи на тежки заболявания за бебето и майката би било по-добре да се предприеме медикаментозно лечение, отколкото да се бездейства.

Ако след всички тези „за“ и „против“ сте объркани, това е напълно нормално. Запомнете само най-важното – всяка бременност и бременна са различни, а консултацията с наблюдаващия ви лекар е задължителна.

Няма как сами да решите кое лекарство е добро или не за използване по време на бременността ви. Послушайте съветите ни и тези на наблюдаващия ви лекар и всичко ще е наред. Сега се отпуснете, не се безпокойте излишно, а се наслаждавайте на най-трепетния период от живота си – бременността.

f | Сподели с приятели