Спъва ли проходилката детето или му дава нужната опора

Най-сложният момент от развитието на бебето е неговото прохождане. Първата стъпка към големия свят. Бебето е вече дете!

проходилки

Нетърпеливият въпрос на много от родителите най-често е могат ли да използват проходилка и кога. Специалистите казват, че не е необходимо да принуждаваме детето да проходи, ако то още не е готово за това.

По мнение на голям процент педиатри и ортопеди, проходилката не е необходима. Според тях, тя дори би забавила прохождането, би направила детето по-лениво, а също крие и рискове от травми. Те смятат, че проходилката е по-скоро опасна и детето не може само да прецени опасностите и да контролира скоростта.

Друг процент от лекарите считат, че проходилката е чудесно средство за подпомагане и не носи никаква вреда. Не е препоръчително това да става преди седми или осми месец, трябва детето само да се е научило да се изправя. За да се развива бебето правилно, е добре да прекарва в проходилката по около 20 минути в началото, а не да стои по-цял ден в нея.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Мнението на родителите за проходилката, както това на лекарите, също е противоречиво. Забавление и помощ в придвижването на детето, лично облекчение за майката или безпокойство да не стане инцидент при падане. Въпрос на индивидуален избор е дали да използваме проходилка или не.

Като се има предвид, че съвременните проходилки са добре обезопасени, остава суетата каква точно да изберем, защото разнообразието е голямо. Днес на пазара се предлагат много модели проходилки, буталки (играчки за прохождане), колани, бънджита.

Най-класическите представляват така наречените проходилки тип паяци. Те са удобни, с широка стабилна основа, най-често с 4 или повече въртящи се колелца и 6 или 8 броя стопери (ограничители). Седалката обикновено е с облегалка и с регулация на две или три степени, обградена е от всички страни с плот, отпред на който са поставени музикални играчки за развитие на сетивата и забавление . Съществуват най-различни вариации на това музикално табло с дрънкалки.
При комбинираните модели проходилки, ако се отстрани седалката и крос бара (задната част) се получава удобен уокър за бутане със стабилни дръжки от двете страни.

Уокърите (walkers – проходилки) подпомагат мускулите на краката на детето в самостоятелното ходене, без да му дават възможност за сядане и придвижване с прекалено голяма скорост. Това са така наречените играчки за бутане. При тях детето се държи, подпира и ходи. Те са по-леки, по-нестабилни и много деца в началото се опитват да ги вдигат.

Когато избираме уокър, детето е добре да е проходило вече и да има някаква устойчивост. Произвеждат се с една голяма стабилна дръжка или с две странични дръжки. Моделите са много разнообразни – под формата на кола, камион, пазарска количка, косачка, различни видове животни и др. Някои от тях стават и за яздене (кракомобил). Отлични за игра.

Бънджитата за бебета са забавни играчки за подскачане и стимулират укрепването на крачетата. Произвеждат се като специални седалки, обградени с корпус и допълнителни играчки на предното табло. Те са с широка стабилна основа и конструкция, която не виси, а стои. Седалката при тези модели се регулира на 3 степени. Друг модел се предлага под формата на бънджи-гащи за скачане, което се окачва за касата на вратата. Отгоре са със специални механизми от въжета и пружини. Регулират се на всякаква височина. Здрави и обезопасени, всички модели би следвало да бъдат придружени от документи и сертификати за безопасност на продукта.

Коланите за прохождане също са често използвани и предпочитани през последните години, но иначе имат история от няколко века зад себе си. При тях основното е да не се позволява детето да виси, а да му се дава възможност за свободно и безопасно придвижване без риск да се удари лошо при падане.

Всеки от изброените артикули е с обозначени препоръчителни килограми и възраст за които може да се използва. Друго, което е важно, но строго индивидуално – характер и темперамент на самото дете. Когато и ако избирате такива помощни средства, първо се запитайте подходящи ли са те за вашето бебе и могат ли реално да му бъдат в услуга.

f | Сподели с приятели