Спъва ли проходилката детето или му дава нужната опора?

Най-сложният момент от развитието на бебето е неговото прохождане. Първата стъпка към големия свят. Бебето е вече дете!

проходилки

Нетърпеливият въпрос на много от родителите най-често е могат ли да използват проходилка и кога. Специалистите казват, че не е необходимо да принуждаваме детето да проходи, ако то още не е готово за това.

детска пижама
10лв.
детска нощница
8лв
детска пижама
13.50лв
детска пижама
12лв
детска пижама
7лв
детска пижама
12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

По мнение на голям процент педиатри и ортопеди, проходилката не е необходима. Според тях, тя дори би забавила прохождането, би направила детето по-лениво, а също крие и рискове от травми. Те смятат, че проходилката е по-скоро опасна и детето не може само да прецени опасностите и да контролира скоростта.

Друг процент от лекарите считат, че проходилката е чудесно средство за подпомагане и не носи никаква вреда. Не е препоръчително това да става преди седми или осми месец, трябва детето само да се е научило да се изправя. За да се развива бебето правилно, е добре да прекарва в проходилката по около 20 минути в началото, а не да стои по-цял ден в нея.

Мнението на родителите за проходилката, както това на лекарите, също е противоречиво. Забавление и помощ в придвижването на детето, лично облекчение за майката или безпокойство да не стане инцидент при падане. Въпрос на индивидуален избор е дали да използваме проходилка или не.

Като се има предвид, че съвременните проходилки са добре обезопасени, остава суетата каква точно да изберем, защото разнообразието е голямо. Днес на пазара се предлагат много модели проходилки, буталки (играчки за прохождане), колани, бънджита.

Най-класическите представляват така наречените проходилки тип паяци. Те са удобни, с широка стабилна основа, най-често с 4 или повече въртящи се колелца и 6 или 8 броя стопери (ограничители). Седалката обикновено е с облегалка и с регулация на две или три степени, обградена е от всички страни с плот, отпред на който са поставени музикални играчки за развитие на сетивата и забавление . Съществуват най-различни вариации на това музикално табло с дрънкалки.
При комбинираните модели проходилки, ако се отстрани седалката и крос бара (задната част) се получава удобен уокър за бутане със стабилни дръжки от двете страни.

Уокърите (walkers – проходилки) подпомагат мускулите на краката на детето в самостоятелното ходене, без да му дават възможност за сядане и придвижване с прекалено голяма скорост. Това са така наречените играчки за бутане. При тях детето се държи, подпира и ходи. Те са по-леки, по-нестабилни и много деца в началото се опитват да ги вдигат.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, спорт, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Когато избираме уокър, детето е добре да е проходило вече и да има някаква устойчивост. Произвеждат се с една голяма стабилна дръжка или с две странични дръжки. Моделите са много разнообразни – под формата на кола, камион, пазарска количка, косачка, различни видове животни и др. Някои от тях стават и за яздене (кракомобил). Отлични за игра.

Бънджитата за бебета са забавни играчки за подскачане и стимулират укрепването на крачетата. Произвеждат се като специални седалки, обградени с корпус и допълнителни играчки на предното табло. Те са с широка стабилна основа и конструкция, която не виси, а стои. Седалката при тези модели се регулира на 3 степени. Друг модел се предлага под формата на бънджи-гащи за скачане, което се окачва за касата на вратата. Отгоре са със специални механизми от въжета и пружини. Регулират се на всякаква височина. Здрави и обезопасени, всички модели би следвало да бъдат придружени от документи и сертификати за безопасност на продукта.

Коланите за прохождане също са често използвани и предпочитани през последните години, но иначе имат история от няколко века зад себе си. При тях основното е да не се позволява детето да виси, а да му се дава възможност за свободно и безопасно придвижване без риск да се удари лошо при падане.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Всеки от изброените артикули е с обозначени препоръчителни килограми и възраст за които може да се използва. Друго, което е важно, но строго индивидуално – характер и темперамент на самото дете. Когато и ако избирате такива помощни средства, първо се запитайте подходящи ли са те за вашето бебе и могат ли реално да му бъдат в услуга.

| Сподели с приятели