Захранване – педиатрично или водено от бебето

Захранването е много важна част от развитието на бебето. Ето защо всяка майка иска да е сигурна, че подбира най-добрите продукти за своето дете; че му осигурява необходимото за неговото развитие.

Захранване на бебето

Информацията относно захранването наистина е противоречива. Но първата стъпка, която трябва да направи майката е да се запознае с различните видове захранвания за да прецени кой вид е най-добър за според нея.

Захранването бива три вида: педиатрично, педагогическо и водено от бебето. В статията ще ви запознаем с педиатричното и водено от бебето. Педагогическото е комбинация между двете.

Педиатрично захранване

Повечето лекари съветват майките да захранват бебето си точно по този начин. Ето защо за него бихте могли да намерите достатъчно информация.

Педиатричното хранене обикновено се извършва под час. Майката дава с лъжичка на бебето добре пасирана храна в определени часове. Тя може да е както приготвена в къщи, така и закупена от магазина. В началото се дава съвсем малко храна, постепенно количеството ѝ се увеличава. Захранването започва с един вид плод. В последствие се добавя втори, правят се различни комбинации, а малко по-късно се добавят и други продукти.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Пюретата и кашичките в първите дни се дават между храненията. След това те започват да заместват постепенно кърмата. Този преход трае няколко месеца. Месец-два след началото на захранването, бебето започва да приема и по твърди парченца. Така то постепенно свиква с храната. След малко повече от годинка децата, захранвани по този метод, са готови да седнат на масата с цялото семейство.

Захранване, водено от бебето

Този вид захранване придобива все повече популярност през последните години. Идеята за него идва на британската акушерка Джил Рапли. Според нея това е естественото хранене на бебетата в миналото.

При този метод не се предлагат пюрета. Майката не готви, не пасира и не дава храната с лъжичка в устата на бебето. Бебето приема храната само, с ръцете си. Майката може да му предложи няколко разнообразни продукта, а то само има възможността да избере някои от тях. В началото вероятно ще избира всичките. Друго важно нещо при този вид захранване е, че бебето се храни на поискване, а не под час – то само показва кога е гладно.

Дори и да звучи невероятно, бебетата от съвсем малки могат да се хранят сами. Разбира се, детето няма да седне на масата като възрастен. В началото ще лигави храната повече, отколкото ще я яде. Тя ще служи не толкова за нахранване, колкото за игра. Ето защо е важно майката да осигурява достатъчно кърма на бебето всеки ден. В тези първи седмици бебето ще смуче храната, тъй като няма зъби. Затова по-твърдите зеленчуци поне в началото е добре да са леко сварени. Така те ще са достатъчно меки за да може да ги смачка с венците си.

Препоръчително е храните, които му се дават, да са нарязани на ивици – толкова големи, че да може то само да ги държи в юмручето си. След осмия месец детето успява вече да захваща парченцата с палец и показалец. Тогава може да са нарязани и на по-дребни парченца.

През първите седмици на захранването бебето не осъзнава, че това е храна, която ще доведе до засищане на глада му. То просто експериментира. Подбира разнообразни парченца храна в зависимост от цвета, аромата и консистенцията. То опитва всичко ново и само определя какво да яде, както и какво му харесва. И постепенно се научава да консумира храната. С малко повече търпение от страна на родителите само за няколко месеца ще е готово да започне да борави с прибори.

Това са основите на двата вида хранене. В зависимост от това кой вид ще предпочетете вие, трябва да се запознаете задълбочено с всички плюсове и минуси, с рисковете от определения вид захранване и с начина, по който да давате храната. Привърженици има както на единия, така и на другия вид захранване. Най-важното, което трябва да помните, независимо от решението си е, че в началото на захранването трябва да осигурявате достатъчно кърма, защото тя е жизнено важна за вашето бебе.

f | Сподели с приятели