Алтернативната разходка – количката не е всичко

Безспорно детската количка е сред най-разпространените помощни средства за придвижване на майката с бебето. Но често тя не е особено практична, поради големите си размери и обема от място, който заема.

Ерго раница

По време на пътуване в по-натоварена градска среда, или пък по време на пътуване с кола, вие бихте могли да намерите нейна много по-добра алтернтива.

детска пижама
10лв.
детска нощница
8лв
детска пижама
13.50лв
детска пижама
12лв
детска пижама
7лв
детска пижама
12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Слинговете и ерго раниците заемат много по-малко пространство и несъмнено имат своите предимства в определени условия.

Кенгуру

Макар че след количката, кенгуруто е най-разпространеното средство за придвижване на бебето, то, оказва се, не е най-подходящото нито за детето, нито за майката. Предимствата на кенгуруто може би се ограничават с лесното му използване.

То не е подходящо за носене на съвсем малки бебета, а именно тогава те имат най-голяма нужда от това. Вредата от него обаче се корени в позицията на тялото на бебето. При кенгуруто крачетата на детето висят надолу, без да имат каквато и да е опора. Натоварването пада изцяло върху крехкото гръбначе и седалището на бебето. За незаздравелия детски организъм това не е никак полезно, тъй като може да доведе дори до гръбначно изкривяване.

Кенгуруто е предвидено така, че в него бебето да заема позиция с лице към майката. Повечето деца са неспокойни по този начин. Това е и причината, поради която родителите много често ги поставят с лице напред.

От друга страна, подобна позиция е неудобна за родителя, тъй като центърът на тежестта се измества напред. Но дори и стандартната поза – с лице към родителя – не е особено комфортна при продължително носене, тъй като кенгуруто увисва на раменете и презрамките оказват неприятен натиск.

Ерго раница

Ерго раницата е сравнително лесна за използване, дори и от родители, които до този момент не са имали никакъв досег до каквито и да е способи за бебеносене. При нея с лекота поставяте бебето дори и самостоятелно, може да бъде носена както отпред, така и отзад. Ерго раницата разполага с достатъчно широка седалка, която обхваща бебето добре и не позволява крачетата му да висят в страни. Някои раници предлагат гръбче, което може да бъде както проветриво през лятото, така и топло и плътно през по-студените месеци.

Раницата е особено подходяща за по-малките бебета, тъй като е не само удобна, но и безопасна и здравословна. Много е важно крачетата му да заемат правилна позиция. Както казахме вече, ерго раницата осигурява именно това – правилна позиция на тялото и крачетата. Тук те са разкрачени (като жабка), а не висящи. Това е съвсем естествена поза и не натоварва крехкото гръбначе на детето, а това също е една своеобразна превенция на луксацията.

Слинговете

Слинговете несъмнено са един много добър способ за носене на детето. Те имат своите ползи както за майката, така и за бебето. И тук, както при ерго раниците, бебето може да бъде поставено в правилната поза, която няма да натоварва гръбначния му стълб.

Различните видове слингове позволяват и други възможни позиции на тялото, но тази е може би най-удобна и здравословна за децата. Именно поради тази причина слингът помага за профилактика на дисплазията на тазобедрената става при новородени. Тук натоварването се разпределя равномерно. И това не предизвиква болки в кръста на родителя при по-продължителни разходки, за разлика от кенгуруто, например. Позицията на тялото на бебето не предполага изолираност, а напротив – позволява му да бъде комуникативно и активно, да наблюдава света и да го изучава, като същевременно тази позиция не натоварва майката допълнително.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, спорт, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Съществуват няколко вида слингове. Всеки от тях е препоръчителен за различна възраст на детето. Особено подходящ например за новородените е слингът шал и в известна степен слингът с халки – чудесни са както за носене на бебето в легнало положение (и кърмене), така и за носене на бебето в изправена позиция.

Слингът с халки е по-подходящ за бебета между 2 и 6 месечна възраст. Май-тай слингът е малко по-различен – доста наподобява ерго раницата. Той е подходящ за носене на бебето до навършване на годинка, както и след това. Слингът с халки също е много подходящ за носене на дете след една годинка.

Подробна информация за разновидностите на слинговете и тяхното използване, можете да намерите в Интернет. Статията по-скоро има цел да ви запознае с различните алтернативи на количката, които, както може би сами се убедихте вече, често се оказват по-практични и удобни от нея, създаващи една различна близост и комфорт.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

А кое от всички средства за придвижване на бебето ще изберете вие?

| Сподели с приятели