Алтернативната разходка – количката не е всичко

Безспорно детската количка е сред най-разпространените помощни средства за придвижване на майката с бебето. Но често тя не е особено практична, поради големите си размери и обема от място, който заема.

Ерго раница

По време на пътуване в по-натоварена градска среда, или пък по време на пътуване с кола, вие бихте могли да намерите нейна много по-добра алтернтива.

Слинговете и ерго раниците заемат много по-малко пространство и несъмнено имат своите предимства в определени условия.

Кенгуру

Макар че след количката, кенгуруто е най-разпространеното средство за придвижване на бебето, то, оказва се, не е най-подходящото нито за детето, нито за майката. Предимствата на кенгуруто може би се ограничават с лесното му използване.

То не е подходящо за носене на съвсем малки бебета, а именно тогава те имат най-голяма нужда от това. Вредата от него обаче се корени в позицията на тялото на бебето. При кенгуруто крачетата на детето висят надолу, без да имат каквато и да е опора. Натоварването пада изцяло върху крехкото гръбначе и седалището на бебето. За незаздравелия детски организъм това не е никак полезно, тъй като може да доведе дори до гръбначно изкривяване.

Кенгуруто е предвидено така, че в него бебето да заема позиция с лице към майката. Повечето деца са неспокойни по този начин. Това е и причината, поради която родителите много често ги поставят с лице напред.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

От друга страна, подобна позиция е неудобна за родителя, тъй като центърът на тежестта се измества напред. Но дори и стандартната поза – с лице към родителя – не е особено комфортна при продължително носене, тъй като кенгуруто увисва на раменете и презрамките оказват неприятен натиск.

Ерго раница

Ерго раницата е сравнително лесна за използване, дори и от родители, които до този момент не са имали никакъв досег до каквито и да е способи за бебеносене. При нея с лекота поставяте бебето дори и самостоятелно, може да бъде носена както отпред, така и отзад. Ерго раницата разполага с достатъчно широка седалка, която обхваща бебето добре и не позволява крачетата му да висят в страни. Някои раници предлагат гръбче, което може да бъде както проветриво през лятото, така и топло и плътно през по-студените месеци.

Раницата е особено подходяща за по-малките бебета, тъй като е не само удобна, но и безопасна и здравословна. Много е важно крачетата му да заемат правилна позиция. Както казахме вече, ерго раницата осигурява именно това – правилна позиция на тялото и крачетата. Тук те са разкрачени (като жабка), а не висящи. Това е съвсем естествена поза и не натоварва крехкото гръбначе на детето, а това също е една своеобразна превенция на луксацията.

Слинговете

Слинговете несъмнено са един много добър способ за носене на детето. Те имат своите ползи както за майката, така и за бебето. И тук, както при ерго раниците, бебето може да бъде поставено в правилната поза, която няма да натоварва гръбначния му стълб.

Различните видове слингове позволяват и други възможни позиции на тялото, но тази е може би най-удобна и здравословна за децата. Именно поради тази причина слингът помага за профилактика на дисплазията на тазобедрената става при новородени. Тук натоварването се разпределя равномерно. И това не предизвиква болки в кръста на родителя при по-продължителни разходки, за разлика от кенгуруто, например. Позицията на тялото на бебето не предполага изолираност, а напротив – позволява му да бъде комуникативно и активно, да наблюдава света и да го изучава, като същевременно тази позиция не натоварва майката допълнително.

Съществуват няколко вида слингове. Всеки от тях е препоръчителен за различна възраст на детето. Особено подходящ например за новородените е слингът шал и в известна степен слингът с халки – чудесни са както за носене на бебето в легнало положение (и кърмене), така и за носене на бебето в изправена позиция.

Слингът с халки е по-подходящ за бебета между 2 и 6 месечна възраст. Май-тай слингът е малко по-различен – доста наподобява ерго раницата. Той е подходящ за носене на бебето до навършване на годинка, както и след това. Слингът с халки също е много подходящ за носене на дете след една годинка.

Подробна информация за разновидностите на слинговете и тяхното използване, можете да намерите в Интернет. Статията по-скоро има цел да ви запознае с различните алтернативи на количката, които, както може би сами се убедихте вече, често се оказват по-практични и удобни от нея, създаващи една различна близост и комфорт.

А кое от всички средства за придвижване на бебето ще изберете вие?

f | Сподели с приятели