Как да обличаме бебето през зимата

Много майки се притесняват дали обличат достатъчно бебето през зимния сезон. Въпросът дали му е студено стои постоянно на дневен ред, особено по време на разходка.

Как да обличаме бебето през зимата

Новородените имат несъвършена терморегулация и са склонни към преохлаждане или претопляне затова подходящата стайна температура и правилното облекло са много важни.

Повечето родители твърде много се притесняват бебето да не настине и затова го обличат с повече от необходимото количество дрехи. Това обаче често води до претопляне, което става причина за дискомфорт на детето и дори може да доведе до обриви и раздразнителност.

Прекаленото обличане и завиване по време на сън както и поддържането на висока стайна температура, освен че предизвикват дискомфорт, изнежват бебето и го правят податливо на вирусни инфекции.

Затова е важно да се намери златната среда и бебето да бъде подходящо облечено без риск от преохлаждане или претопляне.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Един слой повече

Старото правило да облечете детето както себе си плюс още една дреха по принцип няма да ви подведе. Все пак ако вие сте твърде зиморничеви има риск на детето да му е топло. Нуждата от една дреха в повече се дължи на факта, че бебето не се движи, прекарва цялото време легнало и голяма част от него в сън.

Няколко слоя дрехи

Най-добре облечете бебето с няколко тънки дрешки, отколкото с една по-дебела. Въздухът, който се задържа между отделните слоеве е много добър изолатор и предпазва от загубата на топлина. Освен това ако забележите, че на детето му е топло можете просто да махнете една от дрехите вместо да го преобличате изцяло.

Изберете памучни дрешки

Независимо от сезона, дрехите на бебето трябва да са от меки, естествени, хипоалергенни материи, които не дразнят кожата. Памукът е най-подходящ за целта. Много от дебелите зимни дрехи са направени от акрил или полиестер, но те може да предизвикат обриви по нежната бебешка кожа. Оставете изкуствените материи само за връхни дрехи, които нямат директен контакт с кожата.

Облеклото навън

За разходка бебето трябва да бъде облечено добре с топли дрешки, тъй като вероятно ще спи в количката, но в същото време трябва да се уверите, че не му е твърде топло и няма да се изпоти. Върху меките памучни дрешки може да добавите поларен гащеризон, който макар че е изкуствен топли и е лек и приятен на допир. Допълнително може да сложите бебето в чувал за количка.

За най-студените дни е желателно да имате т.нар бебешки космонавти, които заместват якето. Под космонавта може да сложите боди с къс или дълъг ръкав, жилетка и плътни ританки. Задължително чорапки или терлички.

Шапката също трябва да бъде част от зимното облекло по време на разходка.

Дрехите по време на сън

Препоръчва се температурата в стаята на бебето по време на сън да бъде около 20-21 градуса. Облеклото най-добре да се състои от боди и тънък памучен гащеризон. Спалния чувал е по-удачен избор от завивката, тъй като с него бебето няма как да се отвие или да се завие през глава. Има летни, зимни и преходни спални чували. Ако забележите, че на бебето му е топло – върти се, спи неспокойно, често се буди за вода, събужда се затоплено, зачервено, изпотено или се появи обрив, премахнете един слой дрехи или изберете по-тънък чувал или завивка.

Как да разберем дали на бебето му е топло или студено

Пипнете вратлето на бебето. Ако е горещо или леко влажно, вероятно му е топло. След разходка проверете коремчето и пръстчетата на краката. Пръстчетата трябва да са леко хладни, но не премръзнали, а коремчето – топло. Ако е така, всичко е наред. Студеното коремче е знак, че трябва да сложите още един слой дрехи.

f | Сподели с приятели