Реална слънчева защита за бебето през летните месеци – слънцезащитните кремове, засенчването, защитните средства и още

Слънчева защита за бебето ни е нужна през всеки един сезон, но лятото поради силното слънце, оскъдното облекло и почивките на планина или море – трябва да помислим как да предпазим малките си деца.

слънчева защита за бебето

Обикновено бебешката и детска козметика защитаваща от слънцето децата ни е толкова разнообразна, че просто не знаем, какво да изберем?

Затова днес в този материал ще ви запознаем с това дали слънцезащитната козметика е подходяща за бебетата, дали е добре да държим под сянка бебето си постоянно, кога и как да използваме шапка, очила, чадърче или палатка?

Преди да прочетете важните съвети, които сме приготвили за вас, разгледайте и материала ни за почивка с дете – ще намерите още полезни съвети и препоръки.

Слънчева защита за бебето – да използваме ли слънцезащитни кремове

Без да ви съветваме по въпроса, всяка майка знае, че слънцето крие големи рискове и опасности за кожата на малките бебета и деца. Като се отбележи факта, че слънцето става все по-силно, все по-опасно и лъчите от него поради нарушения озонов слои са все по-вредни – защитата е наложителна не само заради кожните изгаряния, но и поради заболявания от рода на раковите.

Кожата на бебето е много тънка, обикновено е много бяла и изгаря твърде лесно. Понякога изгарянето от силното слънце може да се появи в рамките на няколко минути, когато сте изложили бебето си директно на него. Затова не си мислете, че кратките престои на слънце са безопасни и винаги слагайте на бебето си подходящата слънчева защита и необходимите аксесоари предпазващи го от слънцето.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

По въпроса за слънцезащитните кремове за бебета има много спорове. Едни групи родители ги отричат напълно, докато други силно ги препоръчват. Какво препоръчват детските дерматолози? Като цяло днес използването на слънцезащитен бебешки крем е задължително, особено за лесно изгарящите области по тялото на бебето, като лице, шия, ръце и крачета.

Най-голямата педиатрична асоциация в света – Американската, отричаше в миналото използването на бебешка слънцезащитна козметика, поради риска от алергии, запушване на кожните пори и други. Днес, обаче същата асоциация горещо препоръчва този род продукти, ако бебето ви не е достатъчно облечено или няма сянка, където да го скриете. Тоест, ако сте на планина или море слънцезащитна козметика ви трябва задължително, понеже няма как да облечете бебето си с дълги дрехи или постоянно да го държите само и единствено на сянка.

Разбира се до навършване на година е добре да излагате мъника, колкото се може по-рядко на пряка слънчева светлина, но това не означава да го държите постоянно на сянка. Адаптирайте го към слънцето постепенно с умерени слънчеви бани, особено важно е да го правите преди да сте го завели на море.

Бебетата под шест месечна възраст педиатрите препоръчват да мажете със слънцезащитен бебешки крем – в областта на лицето, краката и ръцете, шията. Не събличайте бебето под годинка изцяло голо на плажа, дори да е на сянка! Добре е преди да използвате подобен род козметика за слънце, да се консултирате с дерматолог и той да ви препоръча крем с висок фактор защита. Ако се налага може да направите и тест за алергии на бебето си към този тип кремове.

Кремове за слънчева защита не се нанасят около очите, устата и до ноздрите на носа. Предварително нанесете на малък участък от ръката и вижте дали не се появяват кожни обриви? Ако се появи изрив не нанасяйте крема, а потърсете съвет от дерматолога си за друг подходящ продукт. Винаги слънцезащитните продукти се нанасят поне половин час преди излагане на слънце и след това периодично според указанията се нанася повторен слой.

Слънчева защита за бебето – защитното облекло, засенчването и аксесоарите за слънце

Невръстните бебета обикновено не се излагат на директна слънчева светлина на плажа, за планината където слънцето е още по-близко да не говорим. Директната силна светлина на слънцето през лятото може да увреди очите им, кожата и това да има последствия в бъдеще. Обличайте бебето на плажа с фини бели дрехи покриващи максимално тялото му. Дръжте го под сянката на палатка, чадър или сенника на количката.

Не се притеснявайте, че на детето ще му е топло, когато му сложите дрешка с дълги ръкави и крачоли. Фините памучни и ленени материи държат хладно през лятото и така ще предпазите бебето си от изгаряния и претопляне. Когато бебето спи на плажа в количката, в палатката или под чадъра – бъдете сигурни, че сте покрили с лека бяла пелена голите му крака или ръце. Те изгарят най-лесно. Не винаги изгарянето е под формата на зачервена кожа, може кожата на бебето да стане кафеникава в последствие. Това е вредно за него, така че не го допускайте.

Относно аксесоарите за слънце, на бебето трудно ще му сложите подходящи слънчеви очила – използването на чадъри, сенници и други в случая е по-сигурна защита за нежните бебешки очи. Шапката е задължителна дори на шарена сянка. Тя трябва да е памучна, за да не топли и запарва. Да има козирка и малки отвори, за да диша кожата на главата. Препоръчително е да е в светли цветове или най-добре бяла.

Много е важно да се съобразявате с вашето малко бебе или дете, когато го излагате на слънце на плажа. Дори и на вас да ви се иска да хванете малко повече тен – не бива да държите бебето на плажа след 11 часа сутринта! Следобед е добре след 17 часа да заведете отново бебето на плажа за кратко. В началото го дръжте кратко на шарена сянка, после малко на слънце и повечето време под сянката на чадъра, която е добре да бъде солидна. Постепенно увеличавайте престоя на бебето на слънце, но не повече от до 15, 20 минути сутрин и следобед.

Надяваме се информацията, която ви предоставихме да ви е от полза – весело лято и много слънчеви усмивки за вас и децата ви- без изгаряния и болка. Сега прочетете и статията ни за менюто на бебето през лятото.

f | Сподели с приятели