С дете на почивка – малко сложна, но възможна мисия

Лято е. Времето в което повечето хора избират да прекарат поне седмица далеч от града, в който живея. Но за семействата с малки деца ситуацията е малко по-сложна.

На море с бебе

Дали е безвредно за най-малките деца да ходят на море и планина? Или е по-добре почивката да се отложи поне с година-двe?

Родителите са на различно мнение по този въпрос. Но повечето лекари смятат, че за дете, навършило годинка, няма никакъв проблем да прекара няколко дни на море. Разбира се, има някои съвети, които ще са ви от полза по време на вашата семейна ваканция. Именно на тях сме се опитали да обърнем внимание в тази статия.

Пътуването

Едно от първите предизвикателства, пред които ще се изправите, е самото пътуване до морето. Често на детето му прилошава на дълъг път. Фактори, които повлияват това са: тежки миризми на масла или бензин, липсата на въздух в затвореното пространство, неприятната миризма на цигарен дим и др. Затова избягвайте всичко това. Не пушете в колата и проветрявайте постоянно. Свежият въздух има чудесно въздействие.

Освен това, когато то е малко, може да бъде и много раздразнително на дълъг път. За да избегнете това, можете да тръгнете в ранните сутрешни часове, когато то все още спи. Но избягвайте да пътувате през нощта. Опасно е, все пак возите собственото си дете. Запасете се и с любимите му детски песнички за момента в който се събуди. Така си гарантирате не само едно по-забавно, но и по-спокойно пътуване.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Почивка на море

Някои родители са мнение, че детето на годинка е все още малко и няма достатъчно добре изградена имунна система. Това е така, но то няма как да развие тази имунна система, ако прекарва целия си ден затворено в къщи или на само на сянка в близост до дома. Повечето лекарите смятат, че пътуването е благоприятно за заздравяване на имунната система. Така че на годинка вече бебето е готово да посети морето за пръв път.

Разбира се, за да се избегнете неразположения, като повишена температура, диария и др., е добре да позволите на детето първо да свикне с обстановката, да се приспособи към климатичните промени и едва след това да се докосне до морето.

Така например, когато се настаните в хотела, не го водете веднага на плажа. Изчакайте поне ден, докато организма му се настрои. А когато решите вече да го заведете, изберете подходящите часове за това. Направете го сутрин рано и не стойте след 11 часа. А в следобедните часове излизайте след 17 часа.

Задължително се запасете с шапка и светли памучни дрехи. Не събличайте детето веднага, оставете го поне за ден с памучната тениска под чадъра. А откритите места намажете със силен слънцезащитен лосион. Детската кожа е много нежна, затова постепенно я излагайте на слънце. Не забравяйте, че и през чадъра преминават вредните ултравиолетовите лъчи, затова е важно бебето да е с шапка и намазано с лосион. От възрастта и естествения пигмент на кожата се определя и какъв фактор да се използва. Затова използвайте от 30 фактор нагоре.

Друго, което можете да вземете е детски басейн. Напълнете го с морска вода. Така ще му осигурите достатъчно добро забавление. Дори и да отидете с него до морето, можете да го потопите, но с басейнчето ще има вода на разположение през цялото време.

Ако детето ви вече не е бебе, тогава не е нужно да спазвате повечето от горните изисквания. По-големите деца вече не са така нежни, а и не биха се поддали на подобни предпазни мерки. Тогава обаче е важно да ги наблюдавате внимателно, когато са на плажа, а във водата да влизате с тях. Разбира се, зависи от възрастта, но малките деца не осъзнават кое е редно и кое – не; кое би могло да бъде опасно за тях и кое – не, затова трябва да има постоянен родителски контрол.

Почивка на планина

Ако решите да отидете с бебето си на планина, ще ви е по-лесно. Разбира се, важно е да вземете слънцезащитния крем, защото и на планина слънцето може да изгори кожата. Особено на по-висока надморска височина. Но когато детето е все още малко е желателно да изберете средна надморска височина, където има повече зеленина и гори.

Ако още се колебаете дали да заведете детето си на море, знайте, че ако спазвате необходимите съвети, всичко ще бъде наред. А на него със сигурност ще му бъде забавно там. Затова просто подарете на него и на себе си няколко прекрасни почивни дни.

f | Сподели с приятели