Как да закалим бебето си ефикасно

Бебчето ви е едва на няколко дни, а вие вече се питате кога можете да го извеждате навън или как да повишите имунната му система?

закаляване на бебето

Кои са основните методи за закаляване на новородено? Именно на тези въпроси ще се спрем сега…

Какво представлява закаляването

Целта на закаляването е да направи организма на детето по-здрав и устойчив на различните влияния на външната среда. А това се постига именно чрез използването на тези естествени природни фактори, каквито са слънцето, водата и въздухът. Процесът на закаляването е постепенен, но постоянен.

Важен фактор при този процес е температурата в помещението, в което се намира детето. Оптималната температура не надвишава 25-26 градуса. По време на сън обаче най-подходящата за новороденото не надвишава 20-21 градуса. Именно тя може да осигури спокоен сън на него и една кратка, но пълноценна почивка на вас.

Въздух

Въздухът е много важен за процеса на закаляване. Разходките – също. Ето защо се препоръчва да извеждате детето си поне по веднъж на ден. Разбира се, нужно е да се съобразите на първо място с времето навън. За новородените оптималната температура за разходки е между 12 и 25 градуса.

При по-ниска температура – около и под нулата, се препоръчва да извеждате бебето едва след като навърши два месеца. Желателно е в продължение на няколко дни първоначално да го изнасяте на терасата за не повече от 10-15 минути, преди да го изведете на разходка.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Много често майките допускат грешката да обличат бебетата си прекалено. Именно това води до разболяването на детето. Не забравяйте, че бебетата трябва да се обличат адекватно според сезона. Използвайте себе си за ориентир.

В летните сезони можете да извеждате бебето дори няколко дни след раждането, но се стремете да го правите сутрин и привечер, когато температурата е все още подходяща за разходи.

Въздухът може да се използва и по друг много ефикасен начин. Можете да изчакате, докато бебчето ви навърши 2-3 месеца и да започнете да ги прилагате. Постепенно, за кратък период, сваляйте дрехите от него. В началото го дръжте голо 2 минути, но на два дни увеличавайте продължителността с минута. В един момент ще достигнете до 15-20 минути на ден. Това е добро времетраене за дете на 6 месеца. Но не го дръжте прекалено дълго време така, за да не се простуди.

Вода

Обтриването и обливането с вода са много ефикасни методи за закаляване на детето. Първоначално обтривайте крачетата на детето с вода, чиято температура е 36 градуса. Постепенно намалявайте температурата до достигане на 26 градуса. Правете това, след като бебето вече е навършило 3 месеца. А след като направи 6 месеца, продължете с обливане на крачетата с вода. Отново започнете със същата температура и намалявайте постепенно до 28 градуса.

При къпане на бебето, след като е навършило вече годинка, можете да редувате топлата вода с малко по-хладка. С разлика от не повече от 3-4 градуса. Преди обаче да прибегнете до закаляването с вода, задължително се консултирайте с лекар.

Слънце

Слънцето е източник на витамин D. Ето защо то е много полезно. Но ако не внимавате, може и да навреди.

Новородените не бива да се излагат на слънце веднага, тъй като кожата им е много нежна. Но дори и да са само на сянка, за тях това е достатъчно. Важното е да са навън и температурата да е подходяща – не повече от 25 градуса.

След като детето ви навърши три месеца, постепенно започнете да излагате някои части на тялото му на слънце, но не и главата. Първоначално за минута-две и постепенно увеличавайте. След като стане на 6 месеца, ако е свикнало вече със слънцето, можете да му правите и цялостни слънчеви бани.

Ако желаете да научите още полезни неща, свързани с развитието на детето ви, прочетете статията Развитие на бебето до първата годинка.

f | Сподели с приятели