Как да предпазим бебето си в жегите

Да предпазим бебето си в жегите – е задача номер едно на всяка мама, особено сега когато градусите на летните жежки дни достигнаха максимума си. Лятото е сезон, който изисква адекватна грижа за малките бебета и новородените, защото силната жега е много опасна за тях, както и директното излагане на слънце.

как да предпазим бебето в жегите

При едни температури от над 30 градуса трябва много да внимаваме да не претоплим мъника, да не получи слънчево изгаряне, да не се обезводни и да запазим кожата му от изриви доколкото ни е възможно. Затова, като едни верни помощници на всички мами ще споделим с вас няколко съвета, как да предпазите бебето си от лятната жега!

Да предпазим бебето си в жегите – няколко прости правила

Определено дали сте навън или вкъщи, жегите са много опасни и то най-вече за най-малките бебчета. Освен обезопасено от високите температури, вашето бебе трябва да се чувства и комфортно. Затова прекомерното обличане или разсъбличане са вредни. Когато прекомерно облечете бебето, то може да получи топлинен удар от прекомерното претопляне. Освен това в световен мащаб редица изследвания сочат именно претоплянето, като основната причина за внезапната детска смърт. Колкото по-висока е температурата, толкова бебето ви спи по-дълбоко и е вяло и безжизнено. И така, за да не се случи това и да помогнете на мъника да преодолее горещините, ето какво е необходимо:

Винаги осигурявайте добра приветливост и вентилация на въздуха в помещенията, където е бебето ви. Бебчетата нямат способността да се потят активно, за да регулират собствената температура на телата си, затова прегряват много по-бързо от възрастните. През лятото никога не оставяйте бебето си в топла стая или пък в колата – така ще го подразните, изтощите и навярно ще го претоплите опасно! Внимавайте с климатици и вентилатори! Добре е те да са на безопасно разстояние от мъника, за да не предизвикат резки смени в телесната му температура, която се сменя за секунди. Да предпазим бебето си в жегите е важна задача.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Обличайте бебето си подходящо в леки дрехи. През лятото е задължително материята на бебешките дрехи да е естествен памук! Добре е дрехите за вътрешните пространства да са широки и проветриви. Памука много по-добре поема потта и не дразни нежната бебешка кожа, която се обрива от най-малкото. Дрехите навън е добре да бъдат светли, леки и да покриват по-голяма част от тялото на бебето, за да не го изгори слънцето. Леката шапка с широка козирка е задължителна, за да предпазим бебето си в жегите и неговата нежна бебешка главица. Дори облаци да засенчват слънцето не се подвеждайте, вредните му лъчи са все така силни, затова обличайте бебето подходящо за навън.

Пазете мъника си от обезводняване. Пиенето на вода безспорно в жегите е много важно за хидратацията на организма. Дори и бебетата да не се потят активно, това не значи, че опасността от обезводняване я няма. Когато кожата на лицето на бебето е топла и зачервена, дишането му е учестено и то раздразнено – това означава, че е на път да се обезводни. Предлагаме вода на мъника на всеки поне 20 минути до половин час, за да предпазим бебето си в жегите.

Използвайте подходяща за навън количка и регулирайте престоя си. Летните колички е добре да бъдат в светли цветове, за да не привличат светлината и топлината на жежкото слънце. Добре е да са по просторни, за да не задушават бебето ви и задължително да имат чадър или покривало, които да ги покриват. Избягвайте да държите бебето си само в количката, когато е навън, защото определено ще го претоплите. Изваждайте го за кратко и отново го слагайте, така ще му осигурявате въздух. Когато сте навън лятото избирайте сенчести места с много зеленина и простор, за да има повече свеж въздух! Добре е да се разхождате сутрин рано до 10 часа най-много и следобед късно след 18 часа, за да избегнете парещите слънчеви лъчи.

Когато сте навън лятото винаги стойте на сянка и използвайте бебешки слънцезащитни кремове. Ярката слънчева светлина е вредна за бебешките очи, които сега се развиват, затова винаги избирайте за разходка сенчести и проветриви места. Разбира се големите зелени паркове, морските засенчени брегове и въобще закътаните от слънцето места са подходящи. За да предпазим бебето си в жегите е необходимо да използваме и адекватни слънцезащитни продукти. Бебетата до шест месеца се мажат с лосиони с фактор не по-малко от 50+, защото кожата им е тънка и прозрачна. Независимо от полагането на защитата на крема, бебето никога не се излага на директна силна слънчева светлина и топлина, защото е вредна за него!!!

Следете за появата на обрив по кожата и реагирайте веднага адекватно. Да предпазим бебето си в жегите означава да го караме да се чувства спокойно и комфортно. Когато мъничето се поти, то неизменно се обрива веднага по чувствителната си кожа. Памучните тъкани до голяма степен ще предпазят бебето от дразнене, но все пак е нужно да третирате обрива с дермален крем или пудра. Не допускайте бебето да изгори от слънцето, но все пак ако се случи това веднага потърсете педиатър за адекватен съвет, колкото и безобидно да е самото изгаряне!

Да предпазим бебето си в жегите е предизвикателство, пред което е изправена всяка една мама. Не се тревожете мисията ви е възможна, стига да спазвате споделените от нас съвети. Ако искате прочетете повече за лятното бебешко меню и витамините в него.

f | Сподели с приятели